Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Καταφύγιο Γραμμένης Οξυάς 24 & 25 Οκτωβρίου 2015..

Το καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς τον Νοέμβριο 2013.






Η κατάσταση μέσα στο καταφύγιο συγκριτικά με την προηγούμενη επίσκεψή μας τον Νοέμβριο του 2013 (φωτογραφίες) ήταν σχετικά κακή. Οι χώροι δεν έδειχναν καθαροί, δεν είχαν αεριστεί επαρκώς και μύριζαν υγρασία και πετρέλαιο. Αρκετά μαξιλάρια και κουβέρτες ήταν παρατημένες, από την προηγούμενη επίσκεψη, πάνω στα στρώματα και όχι στα ράφια που υπάρχουν γι' αυτόν τον λόγο - ειδικά στο κάτω δωμάτιο. 
Δεν δούλευαν καλά τα καζανάκια στις 2 τουαλέτες. Δεν υπήρχε κάποιο πατάκι / χαλάκι για να μην μεταφέρουμε μέσα στο καταφύγιο τη λάσπη. Άναψαν τη γεννήτρια και τα φώτα το βράδυ λίγο πριν τις 7:00 ενώ ήταν αρκετά σκοτεινά λόγω της πυκνής ομίχλης και τα έσβησαν στις 10:30!   Ζητήσαμε να παραμείνει  το καταφύγιο ανοιχτό μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής για όσους δεν ήθελαν να περπατήσουν μέχρι την κορυφή αλλά μας είπαν ότι μετά τις 12:00 θα έπρεπε να πληρώσουμε 2η διανυκτέρευση! Σαν κανονικό ξενοδοχείο δηλαδή.
Πληρώσαμε το ζευγάρι 44 ευρώ! 12 ευρώ το άτομο για τον ύπνο και 10 ευρώ το άτομο για το βραδυνό φαγητό μας. Προσοχή: Η παραγγελία του φαγητού πρέπει γίνει από πριν - με την κράτηση - για να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες. Εμείς είχαμε επιλέξει μακαρονάδα με κιμά. Μας την σέρβιραν σε σχετικά μικρό βαθύ πλαστικό πιάτο. Η τιμή των 10 ευρώ περιλάμβανε και το 1/3 μιας αγγουροντοματοσαλάτας με υποψία ελαιολάδου, το 1/3 μερίδας τυριού φέτας και ψωμί.  Αντί της μακαρονάδας θα μπορούσαμε να επιλέξουμε - με συνεννόηση εκ των προτέρων - φασολάδα ή ψητά στα κάρβουνα (το ψήσιμο γίνεται έξω, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες). Αν έχει χιόνι και οι δρόμοι είναι κλειστοί, το καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς παραμένει κλειστό.

Άλλες ενδεικτικές τιμές: Ατομικό πρωινό 5 ευρώ που περιλαμβάνει 1 φέτα κέικ, 1 φέτα ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα και ένα ρόφημα (καφέ ή τσάϊ). Καφές σε μεγάλο πλαστικό ποτήρι 2.50 ευρώ. Τσάϊ σε μεγάλο πλαστικό ποτήρι 2.00 ευρώ. 


Συντεταγμένες 38° 46.233'n 21° 58.860'e

Το καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς (μαζί με αυτό στο Βελούχι), δεν το διαχειρίζεται πλέον ο ΕΟΣ Λαμίας αλλά ο Κλαουδάτος. 


Υπεύθυνος είναι ο Αλέκος Λαμπράκης 6977 66 84 94.

Το καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς μπορεί να κοιμίσει 35 άτομα σε 3όροφες κουκέτες στην πάνω την μεγαλυτερη αίθουσα με την σταθερή σόμπα, σε 2όροφες κουκέτες στην μικρότερη κάτω αίθουσα με τη φορητή σόμπα πετρελαίου και 5 άτομα στους καναπέδες της τραπεζαρίας με το τζάκι. Σύνολικά 40 άτομα. Δέχονται ομάδες - ανεξαρτητα αν είναι ορειβάτες ή όχι - από έναν αριθμό και πάνω. Το καταφύγιο στο Βελούχι μπορεί να κοιμίσει 23 άτομα στις κουκέτες και 4 σε καναπέδες. Συνολικά 27 άτομα. Οι τιμές φαγητών είναι ίδιες αλλά υπάρχουν περισσότερες επιλογές ο δε ασφάλτινος δρόμος σπάνια κλείνει ακόμα και με πολύ χιόνι, λόγω του χιονοδρομικού που είναι δίπλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου