Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ιθάκη 3 Ιουλίου 2013

Ιθάκη.  
Παραλίες, διαδρομές κι αξιοθέατα.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, γράφει ο μεγάλος μας Αλεξανδρινός ποιητής... πρέπει να βρείς πλοίο, συμπληρώνω εγώ,  γιατί κολυμπώντας 48-50 ν.μ. είναι κομμάτι δύσκολο!   Ένα μόνο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο την ημέρα από Πάτρα κι αυτό στις 13:30 το μεσημέρι, ένα απ’ τον Αστακό, μιά παντόφλα απ’ τη Λευκάδα και αρκετά τοπικά απ’ το νησί της Κεφαλονιάς!  Οι δε ονλάϊν κρατήσεις του Ιουλίου 2013 από Πάτρα για Ιθάκη, είτε ιδιωτικά είτε μέσω τουριστικού πρακτορείου, ξεκίνησαν μετά τις 24 Ιουνίου και μάλιστα όχι για όλο το μήνα. Eννοείται ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα κράτησης ή αγοράς εισιτηρίων για τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου ή μεταγενέστερης ημερομηνίας. Στη διαδίκτυακή αναζήτηση, έβγαζε μήνυμα ότι ΔΕΝ υπάρχει δρομολόγιο για την συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτόν τον προορισμό!  Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν ήταν ο τουρισμός η... βαριά μας βιομηχανία!

Πίσω στα στιχάκια μας όμως...
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,  220 χλμ μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, που προτιμήσαμε εμείς ή 300 χλμ μέχρι το λιμάνι του Αστακού, για όποιον ενδιαφέρεται. Να θυμίσω ότι τα διόδια της απλής διέλευσης απ’ την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι 13.20 ευρώ!  
γεμάτος περιπέτειες... ειδικά το τμήμα της Εθνικής οδού – τρομάρα της και τρομάρα μας – απ’ το Κιάτο μέχρι την Πάτρα, με δαγκωτές τις ταυτότητες για την... αναγνώριση, ήταν όντως περιπέτεια. 
γεμάτος γνώσεις.  Εδώ διαφωνούμε. Σαν ράτσα, σαν φυλή, σαν λαός εκλεκτός, δεν χρειάζεται να πάμε στην Ιθάκη. Και στην Αρκαδία γεμάτοι γνώσεις είμαστε. Το τι κάνουμε μ’ αυτές τις γνώσεις είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν άπτεται του παρόντος πονήματος.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη...  μη χάσεις το λιμάνι και κατέβεις Σάμη
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. Η Κεφαλονιά ήταν, άλλα αφού βρεθήκαμε στα πέριξ...
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου. 2 ώρες στο δρόμο, 1 ώρα στο λιμάνι, μισή ώρα καθυστέρηση και 4 ώρες στο παπόρι, δεν το λες και βιαστικό το ταξίδι.

Φτάσαμε στον Πισαετό (Πίσω Αετός) της Ιθάκης, τη δυτικωτάτη σύμφωνα με τον  Όμηρο στην Οδύσσεια, κεφ. ι, 25-26, σελίδα 102 στο αναφερόμενο κείμενο), το νησί του  Οδυσσέα, στις 18:00 το απόγευμα. Πάλι καλά θα μου πείτε. Ο πολυμήχανος έκανε 10 ολόκληρα χρόνια. Από τη μιά οι γυναίκες, τα ποτά και τα ξενύχτια, απ’ την άλλη η θεϊκή αντιπολίτευση της εποχής, ήτανε και παντρεμένος με μιά Πηνελόπη, ε... καθυστέρησε λιγάκι. Οι αρχαίοι ιστορικοί (*) αλλά και οι σύγχρονοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, δεν είναι σίγουροι αν ο Οδυσσέας ήταν υπαρκτό πρόσωπο ούτε κι αν η σημερινή Ιθάκη είναι και η Ομηρική Ιθάκη , με αποτέλεσμα να έχει σηκώσει κεφάλι και η   γειτονική Κεφαλονιά.  Ούτε για την προέλευση / καταγωγή του ονόματος Ιθάκη είναι σίγουροι. Ίσως πήρε το όνομα της από τον Ίθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού (γιό του Πτερέλαου και αδελφό του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία, γιό του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Ίσως προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

(*) Xαρακτηριστική είναι η αναφορά του Στράβωνα   στο  δέκατο βιβλίο των Γεωγραφικών του...   (Στράβων, Γεωγραφικά, βιβλίο Ι, Κεφ.2.10) 

Διαβάστε κι αυτό...  Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμάς μας άρεσε!  

Μικρό όμορφο νησί η Ιθάκη που προσφέρεται για ξεκούραση και πραγματικές διακοπές, σε χαλαρούς ρυθμούς. Ορεινή με ενδιαφέρον ανάγλυφο, πολύ πράσινο που φτάνει μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, πολύ πέτρα, πολλές παραλίες με βότσαλα διαφόρων χρωμάτων, μεγεθών και διαμετρημάτων, πεντακάθαρα νερά, όμορφες οδικές διαδρομές σε στενούς φιδίσιους δρόμους με θέα στις πλαγιές, στη θάλασσα και στα γύρω νησιά που σε εμπνέουν για σβέλτη οδήγηση. Το οδόστρωμα καλό. Η κίνηση λίγη. Προσοχή όμως στους ημεδαπούς που έχουν μάθει να κυκλοφορούν σε άδειους δρόμους

Το καλοκαίρι του 2011, είχαμε δει το βόρειο κομμάτι (Μάρμακα, Φρίκες, Ράχη, Κιόνι) απ’ την πλευρά και το ύψος της θάλασσας, ερχόμενοι απ’ το Νυδρί της Λευκάδας και το Φισκάρδο Κεφαλονιάς. Η στεριανή εικόνα όμως και μάλιστα σε πολλά σημεία αφ’ υψηλού, είναι διαφορετική και – γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε – πιό ενδιαφέρουσα!  

Μας άρεσε...
Η θέα απ’ τα περισσότερα μέρη του νησιού!
Η χώρα (Βαθύ) με το Περαχώρι στα ψηλά και το γραφικό Κιόνι στα βόρεια.
Η ασφάλτινη διαδρομή Βαθύ – Μπροσαετός – Άγιος Ιωάννης – Λεύκη – Σταυρός – Εξωγή, μέχρι ψηλά στις κεραίες με την καταπληκτική θέα! Ο “δρόμος” απ’ την Εξωγή μέχρι τις κεραίες είναι πολύ στενός και ίσως  ενοχλήσει τους υψοφοβικούς αλλά η θέα απ’ τα ψηλά, αξίζει τον κόπο.

Η ασφάλτινη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και σε πανέμορφες μικρές παραλίες, Φρίκες – Ράχη – Κιόνι.
Η ασφάλτινη διαδρομή Φρίκες – Σταυρός – Ανωγή – Μονή Καθαρών 38° 23.653'N  20° 40.444'E – Μπροσαετός – Βαθύ. 
Η μέτριας βατότητας χωμάτινη διαδρομή, Αφάλες – Μάρμακας.
Η μέτριας βατότητας χωμάτινη διαδρομή προς την παραλία Καμίνια.

Προσπαθήσαμε να βρούμε και τον χωματόδρομο απ’ το Βαθύ προς το δεξιό τμήμα της παραλίας Γιδάκι 38° 23.104'N 20° 44.082'E αλλά δεν τα καταφέραμε! Την πρώτη φορά ήρθαμε φάτσα με μεγάλες τσιμεντένιες δεξαμενές νερού, τη δεύτερη βγήκαμε σε αδιέξοδο.

Εντύπωση μας έκαναν οι πολλές δηλητηριώδεις αράχνες που είχαν υφάνει τον καλλιτεχνικό ιστό τους πάνω απ’ τους δρόμους προς Καμίνια, Εξωγή,  Μάρμακα και στο μονοπάτι προς την παραλία Γιδάκι. Δεν διαπιστώσαμε τη δραστικότητα του δηλητηρίου τους στον άνθρωπο. Η Άννα και η κυρία στην καντίνα του Μάρμακα, έβαλαν τις φωνές μόλις ήρθαν σε επαφή μαζί τους, με αποτέλεσμα να τρομάξουν και να φύγουν. Οι αράχνες. Δυστυχής απώλεια για την επιστήμη της ιατρικής.

Ενδιαφέρον είχαν και οι μεγάλες πέτρες, μενίρ τις λένε κι εδώ, λίγο έξω απ’ το χωριό της Ανωγής. Προσπάθεια φωτογράφησης του Οβελίξ δίπλα στο 9μετρο μενίρ του Αρακλή 38° 25.258'N  20° 40.609'E, απέβει άκαρπος λόγω επίμονης άρνησης της προσωπικής του φωτογράφου να προσέλθει στο χώρο, μόλις είδε ένα δίμετρο, αμμουδί κι αυτό, φίδι να περνά βιαστικά μπροστά απ΄το τζιπ. Δυστυχής απώλεια για την τέχνη της φωτογραφίας.
 
Οι αρχαιολάτρες – λέμε τώρα – του μπλογκ έχουν αρκετά μέρη να επισκεφθούν στην Ομηρική Ιθάκη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τη Σχολή του Ομήρου στην Εξωγή.
Τη Μελάνδρυνο πηγή λίγο έξω απ’ τον Σταυρό.
Τη Σπηλιά του Λοΐζου στη δεξιά πλευρά της παραλίας Πόλις.
Το Σπήλαιο των Νυμφών λίγο έξω απ’ το Βαθύ.
Τις Αλαλκομενές κοντά στον Πισαετό.

Στο χάρτη μας – της Ανάβασης – βρήκαμε 38 παραλίες (στο Κιόνι π.χ. δεν δείχνει καμία ενώ βρήκαμε αρκετές μικρές). Απ’ αυτές, στις περισσότερες (23) μπορείτε να φτάσετε με τ’ αυτοκίνητο η και με λίγο περπάτημα. Στις υπόλοιπες 15 όμως, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από την πλευρά της θάλασσας.

Σημείωση για τους ευαίσθητους. Άμμο βρήκαμε μόνο στη δεξιά πλευρά του Μάρμακα στα βόρεια του νησιού. Αν λοιπόν δεν είστε λάτρης του ζεϊμπέκικου και τα μεσαία έως μεγάλα βότσαλα ενοχλούν τα τρυφερά σας πατουσάκια, φροντίστε για κατάλληλα παπούτσια θάλασσας.

Ξεκινώντας απ’ την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ.

Λούτσα  38° 22.452'N  20° 42.578'E Μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα. Η καντίνα δεν λειτουργούσε.

Μνήματα  38° 22.841'N  20° 43.087'E  Ωραία μικρή παραλία με σκιά από πεύκα και μικρά βότσαλα.

Σκίνος.   Απ’ τα Μνήματα, στενός χωματόδρομος μέτριας βατότητας οδηγεί στον καταπράσινο κόλπο που βρίσκεται η όμορφη σε εικόνα παραλία με βοτσαλόπετρες όμως που δυσκολεύουν την είσοδο και την έξοδο απ’ τη θάλασσα. Μετά το τέλος της παραλίας, στη βορεινή πλευρά της, ξεκινά το μονοπάτι για τη διασημότερη παραλία του νησιού το Γιδάκι. Υπάρχει και μιά δεύτερη μικρότερη παραλία, με πεύκα πάνω απ’ το νερό, μερικά μέτρα μετά την αρχή του μονοπατιού προς το Γιδάκι, κάτω από μιά αγροικία με πέτρινα σκαλιά που βοηθούν στο κατέβασμα.


Γιδάκι.  Μεγάλη παραλία, ωραία σαν εικόνα με μεγάλα λευκά βότσαλα και ανοιχτόχρωμα νερά, αλλά δεν μας συγκίνησε. Σκιά μόνο στην εγκαταλελειμένη καντίνα. Αν θελήσετε να πάτε με τα πόδια – πάει και καΐκι – θ’ αφήσετε το αυτοκίνητο στον μικρό χώρο στάθμευσης πριν τον Σκίνο 38° 23.031'N 20° 43.280'E, θα κάνετε 10 λεπτά να διασχίσετε την παραλία – κατά προτίμηση πίσω απ΄τη μικρή πέτρινη μάντρα. Θα περπατήσετε άλλα 10 λεπτά μέχρι να δείτε την πίσω θάλασσα και ακόμα 15 λεπτά μέχρι την βοτσαλωτή παραλία. Το ενδιαφέρον δασικό μονοπάτι, έχει και τμήματα χωρίς σκιά. Είναι ευδιάκριτο, με ανηφόρες – κατηφόρες αλλά τα τελευταία κατηφορικά 100 μέτρα πριν τα βότσαλα, είναι σχετικά απότομα και θέλουν προσοχή. 

Φιλιατρό  38° 22.284'N  20° 44.524'E  Συμπαθητική βοτσαλωτή παραλία με λευκά κυρίως βότσαλα. Έχει ομπρέλες καντίνα και σκιά από πράσινο.

Σαρακίνικο  38° 21.935'N  20° 44.250'E  Διπλή όμορφη από ψηλά παραλία σε σχήμα καρδιάς. Απογοητευτική όμως από κοντά όταν βλέπεις όλα τα “σκουπίδια” των νοικοκυραίων ψαράδων της περιοχής, ατάκτως ερριμμένα στην πρώτη απ’ τις δύο!

Καμίνια  38° 20.333'N  20° 44.301'E  Ωραία βοτσαλωτή παραλία, χωρίς σκιά και ομπρέλες. Μέτριας βατότητας χωματόδρομος που ίσως ταλαιπωρήσει συμβατικό αυτοκίνητο.

Άσπρος Γιαλός / Άγιος Ιωάννης  38° 23.587'N  20° 39.300'E  Ωραία παραλία με μικρά και μεσαία βότσαλα και θέα στην Κεφαλονιά. Είχε λίγες ομπρέλες. Θα περπατήσετε 10 λεπτά σε πλακόστρωτο κυρίως μονοπάτι με λίγα σκαλιά.

Πόλις  38° 26.406'N  20° 38.505'E  Κάτω απ’ τον οικισμό Σταυρός με μικρό λιμανάκι στην αριστερή της πλευρά.

Αφάλες  38° 28.005'N  20° 38.600'E  Δεν μας άρεσε. Πέτρες και βράχια. Δυσκολευτήκαμε λίγο να βρούμε μέσα στις ελιές τον χωματόδρομο προς Μάρμακα ενώ τον βλέπαμε, στα 300 μέτρα, ν’ ανηφορίζει το βουνό.

Μάρμακας  38° 28.793'N  20° 40.240'E. Δύο ωραίες παραλίες. Μία με λευκό βότσαλο και μία με άμμο και σκιά από ευκάλυπτους. Αν πάτε με συμβατικό αυτοκίνητο, προτιμήστε τον καλό χωματόδρομο που έρχεται από τις Φρίκες. Είχε καντίνα. 

Στεγνώναμε τα κορμιά μας, χαλαροί στις πολυθρόνες με τα πόδια ακόμα στο νερό, προσπαθώντας ν’΄ακούσουμε το ελαφρύ φύσημα του αέρα ανάμεσα στα φύλλα των ευκάλυπτων, όταν παρέα ιστιοπλοϊκού, που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο, άρχισε να τραγουδά ρεμπέτικα, συνοδεία  ακορντεόν, προς μεγάλη έκπληξη των λίγων ξένων λουομένων.  Αποκορύφωμα το “Εγώ φτωχός γεννήθηκα, τον κόσμο έχω γυρίσει, μέσα απ" τα φύλλα της καρδιάς κι εγώ έχω μαρτυρήσει…” του Μάρκου Βαμβακάρη!  Στην υγειά σου φτωχέ σύντροφε! Κι εγώ μαζί σου είμαι, άσχετα αν το γκουβέρνο μ’ έχει χαρακτηρίσει πλούσιο με κάτι τεκμήρια να... με το συμπάθειο.

Κουρβούλια.   Ωραίες μικρές παραλίες με μικρά βότσαλα σε καταπράσινους βραχώδης κολπίσκους, κάτω και δίπλα απ’ τον ασφάλτινο δρόμο Φρίκες – Ράχη – Κιόνι.

Η δική μας σειρά προτίμησης.

1. Μάρμακας στο αμμουδερό τμήμα, στη δεξιά του πλευρά κάτω απ’ τη σκιά των ευκάλυπτων.
2. Άσπρος Γιαλός (Άγιος Ιωάννης).
3. Σκίνος
4. Μνήματα.
5. Κουρβούλια.
6. Καμίνια.
7. Φιλιατρό.
8. Γιδάκι.
9. Σαρακίνικο, στή δεύτερη παραλία.

Μείναμε στο Βαθύ, στο καλό  “Ομηρικόν”, σε όμορφο μικρό διαμέρισμα (Ναυσικά). Τιμή πόρτας 170 ευρώ. Πληρώσαμε 80 ευρώ τη βραδιά με πρωϊνό.

Φάγαμε καλό φαγητό – πλούσιες μερίδες – σε ωραίους χώρους με θέα στο Βαθύ και στον κόλπο.
Στο προσεγμένο Liberty πληρώσαμε, χωρίς το φιλοδώρημα, 22,50 ευρώ το άτομο.
Στο πιό απλό αλλά επίσης καλό,  Χάνι 1800  έξω και πάνω απ’ το Βαθύ, πληρώσαμε 18,50 ευρώ το άτομο.

Βάλαμε απλή αμόλυβδη βενζίνη στο Βαθύ, στο πρατήριο της EKO με την όμορφη θέα, με 1,857 ευρώ το λίτρο.


Την ημέρα της αναχώρησης, στριμωχτήκαμε άνθρωποι κι αυτοκίνητα, στο μικρό λιμάνι του Πίσω Αετού περιμένοντας το φέρρυ των 13:30 για τη Σάμη της Κεφαλονιάς. Το Ιονίς έφτασε με μικρή καθυστέρηση. Μας ανακάτεψαν μ’ αυτούς που θα συνέχιζαν για Πάτρα. Δεν υπήρχαν ενδεικτικά καρτελάκια προορισμού ενώ ο διαχωρισμός γινόταν μέσα στο γκαράζ του πλοίου!
– Που πάμε; - Κεφαλονιά. – Πίσω απ’ τον γύφτο (ζητώ συγγνώμη απ’ τους γύφτους - μέλη του μπλογκ) με το άσπρο...– Εεεε... (με φωνή στεντόρεια) που τον πας τον γύφτο γ(μπιπ)το... Μη μου παίρνεις τον γύφτο, στέλνω κόσμο  – Που πάτε; - Κεφαλονιά. Μου είπαν να έρθω πίσω απ’ το... άσπρο αλλά το μετακινήσατε. – Δεν πειράζει! Κάτσε δίπλα του! – Που πάτε; (ερώτηση από τρίτο μέλος του πληρώματος) – Θέλω να πιστεύω Κεφαλονιά. Τι λέτε θα τα καταφέρω; - Ε; (απευθυνόμενος σε άλλο ναύτη) Για Κεφαλονιά καλά είναι;    Α ρε Οδυσσέα, αν είχες αυτοκίνητο θά ‘λεγα ότι σε πάρκαραν σε λάθος θέση και γι’ αυτό έχασες την Ιθάκη...

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πληρώσαμε...
92.20 ευρώ από Πάτρα – Σάμη – Πισαετό Ιθάκης. 55,00 ευρώ για το αυτοκίνητο, 18,60 ευρώ το άτομο.
22.10 ευρώ από Πισαετό Ιθάκης για Σάμη Κεφαλονιάς. 16,70 ευρώ για το αυτοκίνητο, 2,70 ευρώ το άτομο.
Και όταν φύγαμε από Κεφαλονιά, 64,60 ευρώ από Πόρο για Πάτρα. 44,80 ευρώ το αυτοκίνητο, 9,90 ευρώ το άτομο.

Χαλαρώστε... και απολαύστε φωτογραφίες μας και βίντεο στο youtube  και στο vimeo    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου