Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ίος Ιούλιος 2016


Νησί των Κυκλάδων η Ίος (ή Νιός κατά τους Νιώτες, τους κατοίκους της). Πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από τη λέξη ία, τα λουλούδια ή από την φοινικική λέξη ίος που σημαίνει σωρός από πέτρες. Αρχικά η Ίος φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Κάρες και αργότερα από τους Μινωίτες, τους Αχαιούς και τους Φοίνικες οι οποίοι όμως αποχώρησαν από το νησί. Μάλιστα η Ίος ήταν γνωστή ως Φοινίκη. Τον 10ο π.Χ. αιώνα οι Ίωνες καταλαμβάνουν το νησί. Κατά τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος (*).


(*) 16-04-2015. Πώς πέθανε ο ποιητής Όμηρος που αψήφησε το χρησμό του μαντείου; Ο θρύλος με το αίνιγμα που δεν κατάφερε να λύσει και τον οδήγησε στο θάνατο. Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής των Ελλήνων πέθανε επειδή παράκουσε ένα χρησμό της Πυθίας. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Όμηρος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει την Πυθία ποιοι ήταν οι γονείς του και η καταγωγή του. Η Πυθία απάντησε με τον εξής χρησμό: «Πατρίδα της μητέρας σου είναι η νήσος Ίος, η οποία θα σε δεχθεί όταν πεθάνεις, αλλά φυλάξου από το αίνιγμα των νεαρών παιδιών». Ο ποιητής όμως παράκουσε τον χρησμό και ταξίδεψε μέχρι την Ίο. Εκεί είδε μερικά μικρά παιδιά που ψάρευαν στην ακτή. Τα ρώτησε τι έπιασαν και τα παιδιά του απάντησαν: «Όσσ’ έλομεν λιπόμεσθα, όσ’ ουχ έλομεν φερόμεσθα». Δηλαδή, ότι πιάσουμε το αφήνουμε, ότι δεν πιάσουμε το φέρουμε μαζί μας. Τα παιδιά αναφέρονταν στις ψείρες. Όσες έβρισκαν, τις σκότωναν, αλλά όσες δεν έβρισκαν, τις έφεραν στο κεφάλι τους. Ο Όμηρος δεν κατάφερε να βρει την απάντηση, αλλά θυμήθηκε την προειδοποίηση της Πυθίας. Τρομοκρατήθηκε και απομακρύνθηκε γρήγορα. Ο δρόμος ήταν λασπωμένος και ο ποιητής στη βιασύνη του, γλίστρησε και έπεσε. Χτύπησε το κεφάλι του και πέθανε σχεδόν ακαριαία. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Όμηρος πέθανε από τη στενοχώρια του που δεν έλυσε τον γρίφο, ενώ μία τρίτη εκδοχή λέει ότι ήταν ήδη βαριά άρρωστος και πήγε στην Ίο γιατί γνώριζε ότι θα πεθάνει. Βέβαια ο θάνατος του μεγάλου ποιητή δεν βασίζεται σε ιστορικές μελέτες, αλλά σε μύθους και παραδόσεις που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα. Ο Παυσανίας απλώς κατέγραψε μία λαϊκή αφήγηση. Οι ιστορικοί αμφισβητούν όχι μόνο το πού έζησε και πέθανε ο ποιητής, αλλά ακόμα και την ύπαρξή του. Η μυστηριώδης ζωή του Ομήρου έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές ανά τους αιώνες. Αρχικά υπολόγιζαν ότι έζησε την εποχή του Τρωικού πολέμου τον 12ο αιώνα π.Χ., αλλά νεότεροι μελετητές κατέληξαν ότι γεννήθηκε τον 8ο ή τον 7ο αιώνα π.Χ. Όσο για τον τόπο καταγωγής του, επικρατεί χάος. Σχεδόν κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει συνδεθεί με τη γέννηση του ποιητή, από την Αθήνα και την Ιθάκη μέχρι τις Κυκλάδες, τη Χίο και την Κύπρο. Οι περισσότεροι μελετητές όμως συμφωνούν ότι η Ίος ήταν το μέρος όπου πέθανε. Εκεί θεωρείται ότι βρίσκεται και ο τάφος του, στα βόρεια του νησιού....
http://www.mixanitouxronou.gr/ok-pos-pethane-o-piitis-omiros-pou-apsifise-to-chrismo-tou-mantiou-o-thrilos-me-to-enigma-pou-den-katafere-na-lisi-ke-ton-odigise-sto-thanato/


Φτάσαμε στο τρίτο νησί του φετινού μας άϊλαντ χόπινγκ, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, ερχόμενοι από την Σίκινο με εισιτήριο φθηνότερο από την υπερατλαντική διαδρομή Πέραμα - Παλούκια! Πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός πάρτυ άϊλαντ αδικεί το όμορφο νησί που αξίζει την προσοχή κάθε ταξιδιώτη.

Πιέστε εδώ...  να δείτε το μικρό μας βίντεο στο YouTube.
Επιλέξτε πλήρη οθόνη και υψηλή ανάλυση (HD 1080).


Οι παραλίες είναι πολλές και όμορφες. Οι μισές δε από αυτές είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο.  Μας άρεσε η μεγάλη αμμουδιά στο Μαγγανάρι (3+1 παραλίες), η μεγάλη και παχιά αμμουδιά του Μυλοπότα, η μεγάλη και παχιά αμμουδιά στον Κάλαμο, οι Πλάκες, η Ψάθη, η Αγία Θεοδότη, το Πλακωτό και λιγότερο το Καμπάκι.

Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια είναι πολλά και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Εμείς, για την εξαήμερη παραμονή μας στην Ίο, επιλέξαμε δύο καταλύμματα . Ένα δίκλινο δωμάτιο στο μικρό Seabreeze Hotel μετά την παραλία του Γιαλού και πριν την Τζαμαρία που πληρώσαμε 90 ευρώ τη βραδιά, χωρίς πρωινό - τα σχόλιά μας στο TripAdvisor, εδώ... - και ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στο Island House Mare 300 μέτρα από την παραλία του Μυλοπότα που πληρώσαμε 70 ευρώ τη βραδιά, χωρίς πρωινό - τα σχόλιά μας στο TripAdvisor, εδώ...   Δύο φίλες μας που έμειναν στο Galaxy, στον Μυλοπότα, δεν έμειναν ευχαριστημένες. Πλήρωσαν 65 ευρώ τη βραδιά, για ένα στενάχωρο δίκλινο.


Μας άρεσε...
Το κολύμπι στις αμμουδιές στο Μαγγανάρι και στον Μυλοπότα.
Η βόλτα στα στενά δρομάκια της Χώρας, όλες τις ώρες της ημέρας και η θέα από τον Άγιο Νικόλα!
Το ηλιοβασίλεμα ψηλά από την κορυφή του Πύργου (714μ), από τον Άγιο Νικόλα ψηλά στην Χώρα αλλά και από την άκρη της παραλίας Κουμπάρα!
Ο μέτριας βατότητας χωματόδρομος που συντομεύει κατά πολύ τη διαδρομή Μυλοπότα - Μαγγανάρι και τούμπαλιν με θέα στο Αιγαίο, στις κάτω παραλίες, στη Σαντορίνη, στη Σίκινο και στον Μυλοπότα!
Η θέα της Χώρας και του Μυλοπότα από την ασφάλτινη διαδρομή Χώρα - Μαγγανάρι.
Το αρχαιοπρεπές θέατρο του Οδυσσέα Ελύτη με θέα στον Μυλοπότα και στο Αιγαίο!
Οι άγνωστες κοπέλες που μ' αγκάλιασαν στα στενά της Χώρας!

Δεν μας άρεσε...
Η δυσκολία εύρεσης χώρου στάθμευσης στην Χώρα. Τελικά βρήκαμε σχετικά άδειο χώρο, ψηλά και πίσω από την Χώρα, μετά το νεκροταφείο!
Το ωράριο λειτουργίας - μόνο πρωινές ώρες - του αρχαιολογικού χώρου στον Σκάρκο.
Η έλλειψη απ' ευθείας σύνδεσης με την Αμοργό που θα θέλαμε να είναι η τέταρτη στάση της Ιουλιανής μας βόλτας. Δυστυχώς έπρεπε να πληρώσουμε την αξία του jeep σε εισιτήρια για γρήγορο πρωινό δρομολόγιο μέχρι τη Νάξο - 140 ευρώ μόνο για το jeep - και στη συνέχεια να πάρουμε το πλοίο της γραμμής για την Αμοργό.

Οι φίλοι του άϊλαντ χόπινγκ να εκμεταλλευτούν τις αποστάσεις και να επισκεφθούν τα γύρω νησιά, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Νάξο.
Οι τζιπάτοι να κατεβείτε μέχρι την παραλία Καμπάκι. Συμβουλή: Μην δοκιμάσετε τα τελευταία 200 μέτρα πριν την έξοδο στην παραλία αν δεν υπάρχει ισοδύναμο τζιπ στην παρέα.
Οι σοβαροί αρχαιολάτρες να επισκεφθείτε τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό Σκάρκου και το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο Δημαρχείο.
Οι ρομαντικοί αρχαιολάτρες να περπατήσετε μέχρι τον Τύμβο του Ομήρου, στα βόρεια του νησιού, στη θέση Πλακωτό και να ανεβείτε στο Παλαιόκαστρο, μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου.
Οι σκαφάτοι, να πλεύσετε στις μικρές παραλίες από τον Μυλοπότα μέχρι το Μαγγανάρι.
Οι πότες και οι άνθρωποι της νύχτας, κατεβήκατε στο σωστό νησί. Απλά φροντίστε για την πρωινή επιστροφή σας, μη σας βρει το χάραμα να μετράτε τ' άστρα του Λουντέμη, τανάσκελα σε κάποιο χαντάκι.
Οι πεζοπόροι θα βρείτε πολλά μονοπάτια αλλά προτείνω να προτιμήσετε την Άνοιξη ή αργά το Φθινόπωρο γιατί δεν μ' αρέσει να στριμώχνω 6 ιδρωμένα άτομα στο jeep ακόμα κι αν ήρθαν από την όμορφη Τεργέστη για να περπατήσουν μέχρι το Πικρί Νερό!  Ενδεικτικά αναφέρω τα μονοπάτια:
1. Άγ.Πρόκοπος – Περιβόλια – Επάνω Κάμπος – Ελληνικά – Γέφυρα – Πρετέση – Σκάρκος – Χώρα
2. Λιμάνι – Παραλία Βαλμά
3. Πελεκανιά – Πατέλας Βιγλάρι – Μουσείο Γαΐτη – Θέατρο Οδυσσέα Ελύτη – Ανεμόμυλοι – Χώρα
4. Χώρα – Άγιος Σπυρίδωνας – Περιβόλια – Άγιος Πρόκοπας – Πελεκανιά
5. Χώρα – Παραλία Κολιτσάνι
6. Αγία Θεοδότη – Παλαιόκαστρο διαρκεί 1,5 ώρα και η απόσταση είναι 2.5 χλμ
7. Λιμάνι – Χώρα διαρκεί 15 λεπτά και η απόσταση είναι 1 χλμ
8. Μυλοπότα – Κλήμα – Πικρί Νερό – Μαγγανάρι
9. Χώρα – Προφήτης Ηλίας διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά και η απόσταση είναι 3 χλμ
10. Χώρα – Πύργος – Ψαθί διαρκεί 5 ώρες και η απόσταση είναι 10 χλμ
11. Χώρα – Τάφος Ομήρου διαρκεί 4 ώρες και η απόσταση είναι 9 χλμ
Περισσότερες λεπτομέρειες στο... http://www.ios-tours.gr/what-to-do/hiking/

Οι παραδοσιακοί τύποι ...να βελτιώσετε τα αγγλικά σας με προφορά Αυστραλίας!
Οι ευσεβείς να ανεβείτε - πρωινές ώρες - μέχρι την Παναγία Καστριώτισσα, τον Άγιο Ελευθέριο, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Νικόλα ψηλά στην Χώρα.
Οι άρρενες - πεινασμένοι ή μη - να κάνετε την ίδια διαδρομή το απόγευμα. Η "θέα" θα σας ...ξεκουράσει!


Περί καυσίμων...
Και στην Ίο, το φαγητό δεν μας φάνηκε ιδιαίτερα νόστιμο και το βρήκαμε σχετικά ακριβό.
Φάγαμε...
Μέτριο προς καλό φαγητό (3,5/5) στον "Δράκο", στην παραλία του Μυλοπότα με 25 ευρώ το άτομο!.
Καλό φαγητό - και ψάρια - (4/5) στο "Venus", στο Μαγγανάρι με 25 ευρώ το άτομο.
Μέτριο προς καλό φαγητό (3,5/5) στον "Αντώνη" στο Μαγγανάρι.
Μέτριο - πρόχειρο - φαγητό - (3/5) στην πιτσαρία "Karma Beach" στον Μυλοπότα.
Καλό φαγητό - και ψαρικά - (4/5) στην "Κουμπάρα" με 25 ευρώ το άτομο.
Μέτριο προς καλό - μαγειρευτό - φαγητό - (3,5/5) στην "Αλωνίστρα" στην Ψάθη με 22,50 ευρώ το άτομο!

Βρήκαμε τρία (3) πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα 2 της EKO ήταν κλειστά. Γεμίσαμε στην ARGO, στον κεντρικό δρόμο από το λιμάνι προς την Χώρα, απλή αμόλυβδη βενζίνη, με 1,570 ευρώ το λίτρο.
Τα τοπικά λεωφορεία εκτελούν τακτικά δρομολόγια προς όλες τις κατευθύνσεις που καταλήγει ασφάλτινος δρόμος.
Υπάρχουν ταξί.
Βρήκαμε δύο υποκαταστήματα τραπεζών στην Χώρα, ένα της Alpha και ένα της Εθνικής.
 
Για εισιτήρια από και προς τον Πειραιά - και για τα τρία νησιά - πληρώσαμε συνολικά 369,00 ευρώ.
Κυρ 03/07/2016  Πειραιάς-Φολέγανδρος  Αδ.ΚΟΡΑΗΣ 07:10 – 13:55 6h+45m  39+39+78=156 ευρώ
Τετ   06/07/2016  Φολέγανδρος-Σίκινος    Αδ.ΚΟΡΑΗΣ 14:30 – 15:15 45m         9,50+9.50+20 = 39
Σάβ 09/07/2016  Σίκινος – Ίος                   Άρτεμις         10:40 – 11:05 25m         4,50+4,50+9 = 18
Πέμ 14/07/2016  Ίος – Πειραιάς                Highspeed 6  13:25 – 17:05 3h+40m   53+53+50=156

Μερικές συντεταγμένες από τις παραλίες ή τα μέρη που εμείς βρήκαμε ενδιαφέροντα.

00    36° 43.410'N   25° 16.350'E  Λιμάνι
001  36° 43.583'N   25° 16.039'E  Seabreeze Hotel Ios το πρώτο ξενοδοχείο της διαμονής μας.
002  36° 42.835'N   25° 17.862'E  Island House Mare (Μυλοπότας) 300 περίπου μ. από παραλία.
003  36° 44.805'N   25° 16.746'E  Προφήτης Ηλίας
004  36° 43.433'N   25° 17.298'E  Παναγιά Γκρεμιώτισσα (κάτω από τον Άγιο Νικόλα)
007  36° 43.345'N   25° 17.308'E  Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του Peter Haupt επίτιμου δημότη Ίου.
008  36° 43.907'N   25° 16.973'E  Πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου
009  36° 42.829'N   25° 20.176'E  Πύργος (κορυφή 714μ) ανεβαίνει δρόμος
01    36° 43.620'N   25° 16.313'E  Γιαλός μεγάλη οργανωμένη αμμουδιά με αρμυρίκια, ομπρέλες κλπ
02    36° 43.474'N   25° 15.883'E  Τζαμαρία βότσαλα διαφόρων μεγεθών. Δεν έχει σκιά.
03    36° 43.515'N   25° 15.404'E  Κουμπάρα (η), αμμουδιά, ηλιοβασίλεμα, ταβέρνα και θορυβώδες μπαρ στο ύψωμα πίσω!

04    36° 43.535'N   25° 15.328'E  Πεταλωτής
05    36° 44.757'N   25° 15.831'E  Αλμυρός (κατεβαίνει δρόμος). Διάφορες μυρωδιές.
06    36° 45.108'N   25° 15.849'E  Λορέντζαινα (κατεβαίνει ασφάλτινος δρόμος).
07    36° 45.403'N   25° 15.815'E  Διαμμουδιά (απ’ τη θάλασσα)
08    36° 46.622'N   25° 16.218'E  Καμπάκι, μεγάλη παραλία, μη οργανωμένη, με άμμο, βότσαλα και πέτρες, εκτεθειμένη στον βοριά. Κατεβαίνει χωματόδρομος μέτριας βατότητας με αρκετά περάσματα κακής βατότητας.

09    36° 47.123'N   25° 17.381'E  Πλακωτό (κατεβαίνει βατός χωματόδρομος. Βλέπει τον βοριά)
10    36° 47.292'N   25° 18.072'E  Άγνωστη (κατεβαίνει βατός χωματόδρομος. Βλέπει τον βοριά)
101  36° 47.515'N   25° 18.439'E  τέλος χωματόδρομου πάνω απ’ τα βράχια
11    36° 47.290'N   25° 18.572'E  Καλό Αυλάκι (κάτω απ’ τον Τύμβο του Ομήρου)
111  36° 46.914'N   25° 18.449'E  Χώρος στάθμευσης πριν τον Τύμβο του Ομήρου
112  36° 47.015'N   25° 18.623'E  Τύμβος του Ομήρου

12    36° 46.946'N   25° 18.824'E  Αυλάκι Αγγελή (απ’ τη θάλασσα)
13    36° 46.605'N   25° 19.298'E  Φοντάδικο (κατεβαίνει χωματόδρομος από την άσφαλτο προς την Αγία Θεοδότη αλλά βρήκαμε κλειστή πόρτα!)
131  36° 46.149'N   25° 19.746'E  Νεράκι απ’ τη θάλασσα αν και δεν μοιάζει με παραλία στον Google
14    36° 45.201'N   25° 19.709'E  Αγία Θεοδότη (εκκλησάκι 16 αιώνα) αμμουδιά, ομπρέλες, μελτέμι
15    36° 44.998'N   25° 20.415'E  Αυλάκι Κάστρου (απ’ τη θάλασσα)
151  36° 44.587'N   25° 20.466'E  Αρχή μονοπατιού για Παναγιά Παλιοκαστρίτισσα και Παλαιόκαστρο 
152  36° 44.767'N   25° 20.649'E  Παλιοκαστρίτισσα.  Ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, ξωκλήσι, θέα στην Ηρακλειά, την Νάξο, την Αμοργό κλπ.

16    36° 44.698'N   25° 21.032'E  Ντόμινο (μονοπάτι ή από τη θάλασσα)
17    36° 44.638'N   25° 21.587'E  Λουκά Σπηλιά (βράχια, από τη θάλασσα)
18    36° 44.197'N   25° 21.915'E  Ψάθη ξανθιά άμμος, αέρας, την προτιμούν για wind surfing
181  36° 44.128'N   25° 22.066'E  μικρή μαρίνα Ψάθης
19    36° 44.051'N   25° 22.104'E  Αυλάκι Παναγιάς (δίπλα στην Ψάθη)
20    36° 43.887'N   25° 22.696'E  Ρούσσος (απ’ τη θάλασσα)
21    36° 43.818'N   25° 22.848'E  Αγία Άννα (απ’ τη θάλασσα)
22    36° 43.602'N   25° 23.291'E  Άγνωστη (μικρή παραλία προσβάσιμη απ’ τη θάλασσα)
23    36° 43.522'N   25° 23.307'E  Βαθύρεμα (απ’ τη θάλασσα)
24    36° 43.197'N   25° 23.685'E  Αγία Κυριακή (απ’ τη θάλασσα)
25    36° 42.490'N   25° 23.217'E  Βρύσες  (απ’ τη θάλασσα)
26    36° 42.256'N   25° 23.164'E  Πλάκες λευκή αμμουδιά (βατός χωματόδρομος από τον Κάλαμο)
27    36° 41.647'N   25° 22.808'E  Κάλαμος παχιά ξανθή αμμουδιά από τις ομορφότερες της Ίου. Δεν είναι οργανωμένη, κατεβαίνει βατός χωματόδρομος. Παράπλευρο κύμα όταν φυσάει βοριάς.

271  36° 41.494'N   25° 21.346'E  Άγιος Ιωάννης στον Κάλαμο
28    36° 41.048'N   25° 22.857'E  Παπά Αυλάκι  2 χωματ. φτάνουν σε 2 συγκροτήματα, ήρεμα νερά
29    36° 40.340'N   25° 22.962'E  Άγνωστη (μικρή αμμουδιά, απ’ τη θάλασσα)
30    36° 40.137'N   25° 22.924'E  Τρεις Κλεισές (Τρεις Εκκλησίες) περπάτημα από το Μοναστήρι
301  36° 40.063'N   25° 22.941'E  Μοναστήρι…
31    36° 39.338'N   25° 22.533'E  Άγνωστη (από μονοπάτι. Δίπλα στο Μαγγανάρι)             
32    36° 39.460'N   25° 22.454'E  Μαγγανάρι (αριστερά, μπροστά στην ταβέρνα)
321  36° 39.517'N   25° 22.356'E  Μαγγανάρι (μέση, τέλος χωματόδρομου)
322  36° 39.587'N   25° 22.069'E  Μαγγανάρι (δεξιά, τέλος χωματόδρομου)
325  36° 39.480'N   25° 21.907'E  Σαντορινέϊκο (δίπλα στο Μαγγανάρι)
33    36° 39.420'N   25° 21.814'E  Άγνωστη
34    36° 39.392'N   25° 20.870'E  Τρυπητή (2 μικρές παραλίες. Δεν υπάρχει δρόμος)
35    36° 39.979'N   25° 20.357'E  Πέπα (Δεν κατεβαίνει δρόμος)
36    36° 40.262'N   25° 20.185'E  Μανούσου (Δεν κατεβαίνει δρόμος)
37    36° 40.731'N   25° 19.659'E  Πικρί  Νερό η μεσαία από 3 αμμουδιές που πλησιάζει χωματόδρομος

38    36° 41.235'N   25° 18.918'E  Κλήμα ή Κλίμα (λίγο περπάτημα)
39    36° 41.662'N   25° 18.121'E  Σαπουνόχωμα (κατεβαίνει δρόμος αλλά βρήκαμε κλειστή πόρτα!)
40    36° 42.795'N   25° 17.722'E  Μυλοπότας (ο)
41    36° 42.963'N   25° 16.727'E  Κολιτσάνι (γυμνιστών)
42    36° 42.946'N   25° 16.184'E  Βαλμάς
421  36° 43.283'N   25° 16.196'E  Αγία Ειρήνη. Η κλασσική λευκή φιγούρα στην είσοδο του λιμανιού.
00    Λιμάνι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου