Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Ρόδος 2019

ΡΟΔΟΣ. Μία μικρή περιήγηση στο νησί των Ιπποτών, τον Ιούλιο του 2019.


Ο Πίνδαρος αναφέρει για τη Ρόδο ότι όταν ο Δίας και οι άλλοι θεοί αποφάσισαν να μοιράσουν τη γη, ξέχασαν να κρατήσουν οικόπεδο για τον θεό Ήλιο, που έλειπε, γιατί εκτελούσε το καθημερινό του δρομολόγιο. Όταν ο Ήλιος ανέφερε την αδικία, ο Δίας ήταν έτοιμος να ξανακάνει την κλήρωση, αλλά ο Ήλιος δεν τον άφησε, καθώς, μέσα από τη θάλασσα είδε να αναδύεται μια εύφορη χώρα. Τότε ζήτησε από τη Λάχεση και τον Δία να του υποσχεθούν, πως όταν το νησί αυτό τελικά αναδυθεί θα είναι δικό του για πάντα, όπως και έγινε.

Οι αρχαίοι την είπαν Ρόδο αλλά και Αιθρία (για το ωραίο κλίμα της), Αστερία (για τον έναστρο ουρανό της), Αταβυρία (από το ψηλότερο βουνό της, τον Αττάβυρο), Ηλιάς (λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χρόνου), Κορυμβία (για το σχήμα κορύμβου (από το φυτό κισσός που αφθονούσε στο νησί), Μακαρία (ευτυχισμένη), Οφιούσα – Ολόεσσα (γιατί είχε πολλά φίδια), Πελαγία (το νησί αναδύθηκε μέσα από το πέλαγος), Ποήεσσα (για την πλούσια βλάστησή της), Ποντία (θαλασσινή), Σταδία (επειδή το σχήμα του νησιού είναι σαν αρχαίο στάδιο), Τελχινίς (από τους μυθικούς πρώτους κατοίκους της, τους Τελχίνες), Τρινακρία (γιατί το σχήμα της αποτελείται από δύο τρίγωνα).

Οι νεώτεροι την ονομάζουν Ρόδο αλλά και «νησί των ιπποτών», «νησί του ήλιου» ή «σμαραγδένιο νησί».

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Ροδίτες πήραν το μέρος του Πτολεμαίου της Αιγύπτου. Ο Αντίγονος ο μονόφθαλμος - "διάδοχος" κι αυτός του Μεγάλου Αλεξάνδρου - έστειλε τον γυιό του, τον Δημήτριο τον Πολιορκητή να καταλάβει τη Ρόδο. Ο Δημήτριος παρά τις προσπάθειές του δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία. Άφησε όμως πίσω του τις τεράστιες πολιορκητικές μηχανές του, που οι Ρόδιοι, τις τεμάχισαν και τις πούλησαν σαν μέταλλο και με μέρος αυτών των χρημάτων έφτιαξαν το τεράστιο άγαλμα του Ήλιου. Τον Κολοσσό.
Απο την Ιστορία της αρχαίας Ρόδου...

Ο Κολοσσός της Ρόδου, τεράστιο για την εποχή άγαλμα. Η πραγματική του θέση είναι άγνωστη.     «Κολοσσός» αρχικά σήμαινε απλά ένα άγαλμα. Μετά την κατασκευή του θεού Ήλιου, επικράτησε να χαρακτηρίζει κάθε τι υπερμέγεθες, γιγαντιαίο ή κυκλώπειο. Ο Στράβων, στα Γεωγραφικά του γράφει πως ο σεισμός έσπασε το άγαλμα στα γόνατα που σημαίνει ότι η βάση του μαζί με το μέρος εκείνο του λιμανιού δεν βυθίστηκε. Υπονοείται, επίσης, πως τα πόδια ήταν ενωμένα. Από την άλλη, λέγεται πως με την πτώση του ο Κολοσσός έπεσε και κατέστρεψε 30  σπίτια, άρα δεν ήταν κοντά στο λιμάνι. Η πιο ταιριαστή, ίσως, περιοχή, ανάμεσα σε άλλες που έχουν προταθεί είναι το άγαλμα να βρισκόταν τοποθετημένο κοντά εκεί που αργότερα χτίστηκε ο ναός των Ιπποτών, που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη του Κολοσσού (επίθετο, άλλωστε, που κατά τον Μεσαίωνα χαρακτήριζε σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Ρόδου). Εκεί κοντά, εξάλλου, έχουν βρεθεί επιγραφές που υποδεικνύουν ή μαρτυρούν έμμεσα για ένα ιερό ή ναό του θεού Ήλιου. Τι πιο λογικό ένα ευχαριστήριο ανάθημα να έχει στηθεί έξω από τον ναό του!

Ενώ παλαιότερα πιστευόταν ότι ο Κολοσσός στεκόταν στην είσοδο του λιμανιού (σημερινό Μανδράκι), οι αρχαιολόγοι σήμερα θεωρούν ότι αυτό είναι αδύνατον λόγω του μεγάλου ύψους του αγάλματος και του σχετικά μικρού πλάτους του λιμανιού.
Πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν την τοποθεσία του αγάλματος λίγο πιο έξω από το Μανδράκι.

Οι Ιππότες της Ρόδου ή Ιωαννίτες Ιππότες

Το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη (Ordo Hospitalis Sancti Johannis Hierosolymitani) φαίνεται να ιδρύεται το 1113 με παπική βούλα στα Ιεροσόλυμα από τον Ρierre Gerard σαν τάγμα νοσοκόμων. Αργότερα οργανώνεται στρατιωτικά υπό τον Raymond du Puys και αγωνίζεται για να πετύχει τον δυτικό επεκτατισμό στη Μέση Ανατολή αλλά δεν κατορθώνει να κρατηθεί πάνω από δύο αιώνες.  Το 1247, μετά από την πτώση των Ιεροσολύμων, οι Ιωαννίτες Ιππότες αρχίζουν να χάνουν ένα - ένα τα φρούρια τους και το 1291 περνούν στην Κύπρο. Από εκεί ο Μεγάλος Μάγιστρος Foulques de Villaret έρχεται σε διαπραγματεύσεις με τον τσιφλικά Vignolo de Vignoli, ο οποίος του πουλάει ουσιαστικά τη Ρόδο κι έτσι το 1306 το Τάγμα των Ιπποτών, που ήταν όλοι μαζί 600, καταλαμβάνει την ύπαιθρο και το 1309 την πόλη της Ρόδου. Από τότε και ως την αποχώρηση τους το 1522 θα ονομάζονται Ιππότες της Ρόδου.
     Το τάγμα των σταυροφόρων το διοικούσε – με το διοικητικό του συμβούλιο – ο Μεγάλος Μάγιστρος που ήταν ο ισόβιος ανώτατος άρχοντας στη διοίκηση και στο στράτευμα. Στα 213 χρόνια παραμονής τους στη Ρόδο πέρασαν από το νησί 19 Μάγιστροι.
Το τάγμα διόριζε Λατίνο αρχιεπίσκοπο, τον Archiepiscopus Colossensis – οι Ρόδιοι, λόγω του Κολοσσού, λεγόταν Κολοσσαείς. Από αυτόν εξαρτιόταν ο Έλληνας μητροπολίτης, όπως λεγόταν επίσημα (όχι ορθόδοξος μητροπολίτης).
    Οι Ιππότες ήταν διεθνής οργανισμός στον οποίο οι εθνικές ομάδες διακρίνονταν με σαφήνεια και λέγονταν γλώσσες. Αυτές ήταν 7 και με σειρά αρχαιότητας της Προβηγκίας (μεγαλύτερη πόλη η – αρχαία ελληνική αποικία – Μασσαλία. Ροδίτες έμποροι τον 7 και 6 αι π.Χ. έδωσαν το όνομα του νησιού τους στον ποταμό Ροδανό), της Ωβέρνης (περιοχή της ΝΑ Γαλλίας, μεγαλύτερη πόλη Κλερμόν-Φεράν) σήμερα το κατάλυμα στεγάζει καφετέρια, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αραγώνας (Ιβηρική Χερσόνησος), που χωρίστηκε αργότερα σε γλώσσα Αραγώνας και σε μία όγδοη, αυτή της Καστίλλης, της Αγγλίας και της Γερμανίας. Όλες οι γλώσσες μιλούσαν τη λατινική. Η κάθε γλώσσα είχε το κατάλυμα της ενώ οι Ιππότες ζούσαν στο Κολλάκιο, μοιράζοντας το χρόνο τους μεταξύ στρατιωτικών ασκήσεων και προσευχής.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να καταλάβουν τη Ρόδο το 1480 με τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή, το 1503 με τον Βαγιαζήτ Β', το 1505 με τον Τούρκο πειρατή Κεμάλ Ρέις και το 1520 με τον Σελίμ Α'  που τον πρόλαβε ο θάνατός του. Τελικά τα κατάφεραν με τον Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή το τέλος του 1522 μετά από πολύμηνη πολιορκία.

Επί τουρκοκρατίας, οι περισσότερες χριστιανικές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά, ενώ από αυτά που σώζονται μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν: το τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, του Ιμπραήμ πασά (1531), του Ρετζέπ πασά (1588), το Ντεμιρλί τζαμί (παλιά βυζαντινή εκκλησία) και το τζαμί του Ρεΐς Μουράτ (η λατινική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη). Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα ΝΑ προς την Κάαμπα της Μέκκας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1911 το Βασίλειο της Ιταλίας, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατέλαβαν κάποια από τα νησιά των τότε Νοτίων Σποράδων και την Ρόδο στις 17 Μαΐου 1912. Για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στα νησιά, οι Ιταλοί υποσχέθηκαν στους κατοίκους ότι η κατάληψή τους θα ήταν προσωρινή.

Κτήρια της Ιταλικής κατοχής.
Το πνεύμα της ιταλικής διοίκησης αποτυπώνεται στα δημόσια κτήρια που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, κοντά στο Μανδράκι. Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου (1937) κυριαρχεί με τον όγκο του - μοναδικό αρχιτεκτονικό συνδυασμό «διεθνούς» και «φασιστικού» στυλ. Σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό θέατρο και κινηματογράφος. Το Διοικητήριο (1927), έργο του αρχιτέκτονα Florestano di Fausto, συνδυάζει γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία με μνήμες από το Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας. Σήμερα στεγάζει τη Νομαρχία Δωδεκανήσου. Ένα αψιδωτό διαβατικό το ενώνει με την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χτισμένη με πρότυπο την παλιά ιπποτική εκκλησία του Αγίου Ιωάννου. Διαγωνίως απέναντι συναντάμε το Ταχυδρομείο (1926), εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακού εκλεκτικισμού. Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο έργο του di Fausto είναι βέβαια το Ξενοδοχείο των Ρόδων, όπου ο αρχιτέκτονας θεωρείται ότι έφτασε στον ύψιστο βαθμό της εκλεκτικιστικής πρακτικής του. Πάντως, η σημερινή όψη των περισσότερων κτιρίων που αναφέραμε είναι αποτέλεσμα των «επεμβάσεων εξαγνισμού» του διοικητή των Δωδεκανήσων De Vecchi, ο οποίος διέταξε την αφαίρεση των αραβουργημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων από τα κτήρια προβάλλοντας την καθαρότητα του πωρόλιθου σε μια προσπάθεια αισθητικής συνέχειας με την αρχιτεκτονική της ιπποτοκρατίας.

Μετά την ανακωχή των Ιταλών με τους συμμάχους, τον Σεπτέμβριο του 1943, την Ρόδο την καταλαμβάνουν οι Γερμανοί που την παραδίδουν στους συμμάχους - ουσιαστικά στους Άγγλους - στις 8 Μαίου 1945. Παρά τις προσπάθειες των Άγγλων, τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα με την Ελλάδα στις 7 Μαρίου 1948. Ο νομός Δωδεκανήσου δημιουργήθηκε το 1955.

Η περιπέτεια της Δωδεκανήσου στο δρόμο για την ένωση...

Ο καιρός στην Ρόδο...

Χάρτης της Ρόδου…

Φτάσαμε στη Ρόδο - τον τρίτο σταθμό του φετινού μας άϊλαντ χόπινγκ - στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουλίου 2019 ερχόμενοι από το μικρό νησί της Σύμης. Για τη διαμονή μας επιλέξαμε διαμέρισμα κοντά στην Λίνδο, στην παραλία Στεγνά - κάτω από τον Αρχάγγελο - στο Stegna Dream, που μας φάνηκε λίγο κατώτερο των προσδοκιών μας.

Απ΄τη μια η ζέστη που την «έκοβες με το μαχαίρι» - το θερμόμετρο στις παραλίες έπαιζε μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου! – από την άλλη οι έντονες «διαπιστώσεις» της Άννας, δεν βοήθησαν στην τήρηση του προγράμματος. Δεν πήγαμε σε αρκετές παραλίες όπως στα λουτρά της Καλλιθέας, στον Κήπο Ροδίνι, στην τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς, στην ψηλότερη κορυφή του Αττάβυρου, στην Κρητηνία (τη φωτογραφία μας του κάστρου την τράβηξα με τηλεφακό από το καράβι πλέοντας προς Χάλκη – Κάρπαθο), στην αρχαία Κάμειρο, στο λόφο Μόντε Σμιθ, στην αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου, στο Ενυδρείο, στην Τάφρο περιμετρικά των τειχών, πάνω στα ίδια τα τείχη και σε αρκετά σημεία ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη.

Για τη διαμονή μας στη Ρόδο, αρχικά ακολουθήσαμε την προτροπή των περισσοτέρων στο διαδίκτυο και κλείσαμε στην Πόλη της Ρόδου στο ξενοδοχείο «Ναυσικά» με 65,30 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Εκτός από τη Νέα και Παλαιά Πόλη της Ρόδου όμως θα ήμασταν μακριά από παντού και τελικά αλλάξαμε γνώμη και κλείσαμε στα Στεγνά, στην παραλία κάτω από την Αρχάγγελο και πιο κοντά στη Λίνδο.
     Μείναμε στο Stegna Dream από το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουλίου 2019 μέχρι το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019.
     Το «δικό μας» διαμέρισμα ήταν το μεσαίο από τα τρία διαμερίσματα του πρώτου ορόφου και έβλεπε τη θάλασσα – και την ανατολή – πάνω από τις κορφές των δέντρων. Σκιά είχε μετά το μεσημέρι.
     Τα πάνω διαμερίσματα αδικούνται από την είσοδο που είναι από την πίσω πλευρά. Το διαμέρισμά μας είχε ανεξάρτητη κρεβατοκάμαρα με κλιματισμό και μεγάλο διπλό κρεβάτι που άφηνε έναν στενό διάδρομο για τον δεύτερο ένοικο, μεγάλο λουτρό με μπανιέρα, καθιστικό με εξοπλισμένη κουζίνα και τον βασικό εξοπλισμό για κάποιο πρόχειρο γεύμα και ανεμιστήρα δαπέδου.
     Οι ιδιοκτήτες ο κ.Νίκος Σαρής και η οικογένειά του ήταν ευγενέστατοι και μας βοήθησαν πολύ με τις προτάσεις τους για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό και διασκέδαση. Η ενημέρωση όμως που είχαμε πριν την άφιξη μας στη Ρόδο ήταν ολίγον ανεπαρκής.
     Δεν είχαμε καθόλου σήμα στο κινητό μας τηλέφωνο (Vodafone) όχι μόνο στο διαμέρισμα αλλά και στη γύρω περιοχή των Στεγνών η δε τηλεόραση ήταν δορυφορική και δεν έπιανε τοπικά κανάλια. Στα 999 κανάλια βρήκαμε μόνο 2 ελληνικά, ένα της ΕΡΤ που έδειχνε επαναλήψεις και το EURONEWS!
     Δίπλα στα διαμερίσματα υπήρχε καφετέρια που ίσως ο «θόρυβος» ή η διακριτική μουσική της το βράδυ, να ενοχλήσει κάποιους που θα ήθελαν να ακούνε τους ήχους της θάλασσας από το μπαλκόνι τους.
     Κάναμε κράτηση μέσω www.booking.com και πληρώσαμε 76 ευρώ τη βραδιά.

Καύσιμα
Το νησί είναι μεγάλο κι αν θέλεις να το γνωρίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του θα πρέπει να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα και φυσικά να καταναλώσεις και την ανάλογη βενζίνη. Διανύσαμε περισσότερα από 650 χλμ. Συμπληρώσαμε 3 φορές με απλή αμόλυβδη βενζίνη και τιμή 1,689 και 1,696 ευρώ το λίτρο. Η τιμή σχεδόν σε όλα τα πρατήρια κοντά στην Πόλη της Ρόδου ήταν μεγαλύτερη από 1,70 ευρώ!

Φαγητό…
Όπου κι αν κάτσαμε, φάγαμε σχετικά καλά και όχι ιδιαίτερα ακριβά.
Περιγιάλι, Στεγνά 4/5 από μένα 3/5 από την Άννα.
Κοχύλι, Στεγνά 4/5 την πρώτη φορά και 3/5 την δεύτερη φορά.
Γιαλός, Στεγνά 4/5

Ρουζέτι, κατσούλα. Είδος αμμόψαρου με κοκκινωπό χρώμα, μήκους έως 30 εκατ. Το αρσενικό έχει πιο έντονα χρώματα από το θηλυκό. Το στόμα του έχει κοφτερά δόντια που εξέχουν λίγο. Όταν αισθάνεται απειλημένο θάβεται μέσα στην άμμο. Ζει σε ρηχά νερά σε βάθος από 5-20 μέτρα. Ψαρεύεται συχνά στα Ροδίτικα νερά, τηγανίζεται και σερβίρεται με σκορδαλιά. Το κρέας του είναι πολύ νόστιμο, θεωρείται σπουδαίος μεζές.

Οι πότες να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά, τις τοπικές μπύρες και τα τοπικά ανψυκτικά.
Οίνος ροδίτικος, οίνος αιώνων. Λέγεται ότι η Ρόδος ήταν το πρώτο νησί στο Αιγαίο, όπου καλλιεργήθηκε αμπέλι και φτιάχτηκε κρασί. Κατά την αρχαιότητα οι Ροδίτες θεωρούνταν οι μεγαλύτεροι έμποροι κρασιού στη Μεσόγειο.
Παραδοσιακό απόσταγμα της Ρόδου είναι η Σούμα (ροδίτικη ρακί) και το Κοριαντολίνο τοπικό λικέρ που φτιάχνεται μόνο εδώ.
ΚΑΪΡ 5ο χλμ Ρόδου – Λίνδου, Emery – Έμπωνας Αταβύρου, Κρασιά Μερκούρης – Έμπωνας Αταβύρου

Μας άρεσε η τοπική μπύρα ΒΑΠ στο μπουκάλι των 500ml. Στα κουτάκια που πήραμε για το σπίτι μας φάνηκε αδιάφορη.
Δεν δοκιμάσαμε τις επίσης τοπικές Magnus Magister, Magnus Weiss, Magnus Premium

Εισιτήρια
Στις 02-02-2019 βρήκαμε στο www.viva.gr αεροπορικά εισιτήρια για 2 άτομα με την Olympic Air το ΣΑΒ 06-07-2019 στις 05:00 το πρωί (1 ώρα πτήση) και επιστροφή τα μεσάνυχτα στις 23:55 του ΣΑΒ 13-07-2019 (1 ώρα πτήση) 274,40€ + 99.09€ για 2 αποσκευές έως 23 κιλά η κάθε μία = 373.49€!
Δεν μας άρεσαν ούτε οι ώρες ούτε οι τιμές οπότε δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο.

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια πληρώσαμε 146+164.50+47+109+283 = 749.50€
Κυρ 30-06 NISSOS MYKONOS Πειραιάς 07:15 – Εύδηλος 13:15 6ώρες 31.5+31.5+83 = 146€
Πέμ 04-07 NISSOS CHIOS Άγ.Κήρυκος 20:20–Σύμη ΠΑΡ 6:15 10ώρ 41,5+41.5+81.5=164.5€ σε δίκλινη εξωτερική καμπίνα.
Σάβ 06-07 PANAGIA SKIADENI (τοπικό) Σύμη 16:30–Ρόδος18:00 1ώρ+30λπ 16+16+15=47€
Πέμ 11-07 ΠΡΕΒΕΛΗΣ Ρόδος 08:00 – Διαφάνι Καρπάθου 12:40 4ώ+40λ 19+19+71 = 109€
Κυρ 14-07 ΠΡΕΒΕΛΗΣ Κάρπαθος 10:20–Πειραιάς ΔΕΥ 11:55 25ώ+35λ 98+98+87=283€ σε Lux εξωτερική καμπίνα.

Με ορμητήριο τη Ρόδο μπορείτε να επισκεφθείτε τα κοντινά νησιά. Κάποιες μάλιστα ημέρες της εβδομάδας, υπάρχει η δυνατότητα μονοήμερων εκδρομών προς τη Σύμη, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο, τους Λειψούς, την Χάλκη, την Τήλο, τη Νίσυρο και το Καστελόριζο.
Μονοήμερες εκδρομές με την Dodekanisos Seaways...

Για μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ
Τα εισιτήρια στα περισσότερα μνημεία είναι ακριβά. Όσον αφορά τα 4 βασικά μνημεία της πόλης, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου (6€), το Αρχαιολογικό Μουσείο (8€), την Κοσμητική Συλλογή (2€) και την Παναγία του Κάστρου (2€) με συνολικό κόστος 18€ αν αγοραστούν μεμονωμένα, συμφέρει η αγορά του ενιαίου εισιτηρίου που κοστίζει 10€ το κανονικό, 5€ το μειωμένο. Τα εισιτήρια δεν είχαν κάποια σημείωση αλλά στο διαδίκτυο διαβάσαμε ότι έχουν ισχύ 3 ημερών (αλλού γράφουν 5 ημερών).

Στην Παλαιά Πόλη πληρώσαμε 10+10 = 20 ευρώ ενιαία εισιτήρια για 4 μουσεία / χώρους,
Στην Ακρόπολη της Λίνδου πληρώσαμε 12+12 = 24 ευρώ. Μας φάνηκε ακριβό κα κάναμε τα παράπονά μας στην ταμία.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ιαλυσού (Φιλέρημο) 6 + 6 = 12 ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι οι άνω των 65 ετών πληρώνουν μισό εισιτήριο κι εμείς δεν έχουμε πιάσει ακόμα το όριο!
Στην κοιλάδα των Πεταλούδων ενώ το διαδίκτυο έγραφε 3 ευρώ εμείς πληρώσαμε 5 + 5 = 10 ευρώ. Μας φάνηκε υπερβολή η πληρωμή εισιτηρίου για μία βόλτα σε ένα μονοπάτι στη φύση.

Αντιγράφω από το https://www.rhodes.gr/orario-archeologikon-choron-mnimion-axiotheaton/
Ωράριο και τιμές εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων/μνημείων/αξιοθέατων από 02-05 – 31-10-2019

 Μνημείο   Ωράριο επισκ. Τιμή/άτομο Αρ.Τηλεφώνου
 Ακρόπολη Ρόδου-Αρχαίο Στάδιο      Δωρεάν
 Αρχαιολογικό Μουσείο     08:00 – 19:40         8 €    22413 65257
 Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου                           08:00 – 19:40         6 €     22413 65270
 Παναγία του Κάστρου (Τρίτη κλειστά)                  08:30 – 15:40         2 €      22413 65256
 Κοσμητική Συλλογή    (Τρίτη κλειστά)                  08:30 – 15:40         2 €    22413 65246
 Ακρόπολη της Λίνδου                                            08:00 – 19:40       12 €    22440 31258
 Αρχαία Κάμειρος                                                    08:00 – 19:40         6 €    22410 40037
 Αρχαία Ιαλυσός (Φιλέρημος)                               08:00 – 19:40         6 €    22410 92202
 Περίδρομος/περίγυρος) τειχών  (Δευ-Παρ)         12:00 – 15:00         2 €     22413 65270
 Πηγές Καλλιθέας                                                    08:00 – 20:00        3 €    22410 65691
 Κοιλάδα Πεταλούδων       09:00 – 17:30        5 €    22410 82822
 Ενυδρείο                                                                09:00 – 20:30      5.50 €    22410 27308
 Φάρμα Στρουθοκάμηλων (Άνω Καλαμώνας)   09:00 – 18:00         7 €      6945 327142
 Μουσείο Μέλισσας (Παστίδα) (Δευ-Σάβ)       08:30 – 17:00        3 €      22410 48200
 Πινακοθήκη-Κέντρο Σύγχρ.Τέχν. (Τρί-Σάβ)          09:00 – 22:00    22410 36646
 Δημοτική Πινακοθήκη  (Προσωρινά κλειστή)      22410 23766
 Πινακοθήκη Νέα Πτέρυγα  (Τρί-Σάβ)        08:00 – 21:00    22410 25780
 Πινακοθήκη Νεστορίδειο μέλαθρο (Τρί-Σάβ)        08:00 – 16:00    22410 43780
 Συναγωγή Kahal Shalom  (Κυρ-Παρ)     10:00 – 15:00        3 €         22410 22364
 Το σπίτι του Djem (Τρίτη κλειστά)            12:30 – 15:00     Δωρεάν


Οι ρομαντικοί να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από τη μεγάλη παραλία στον όρμο της Απολακκιάς.

Οι σκαφάτοι να απομακρυνθείτε λίγο απ’ το Μανδράκι και να πλεύσετε προς τα γύρω νησιά.

Οι πεζοπόροι να περπατήσετε στα πολλά μονοπάτια της Ρόδου.
http://www.topoguide.gr/islands/dodekanisa/hiking_on_rhodes.php
https://www.rodiaki.gr/article/408391/xarths-gia-ta-monopatia-ths-rodoy
http://elafoshotel.gr/paths/?lang=EL

Στα βουνά της Ρόδου...  https://www.rodiaki.gr/article/213856/sta-boyna-ths-rodoy
Πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία (798 Μ.)
Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένα βουνό με συνεχόμενες ομαλές δασωμένες κορυφές στον άξονα ανατολής δύσης  Ο δρόμος κάνει ένα κύκλο γύρω από αυτές περνώντας από όμορφα χωριά αλλά ανεβαίνει και ψηλότερα κάτω από την κύρια κορυφή στην περιοχή του Έλαφου. Εδώ είναι χτισμένα δύο όμορφα καταφύγια-ξενώνες και ένα αναψυκτήριο που τα Σαββατοκύριακα ίσως τα βρούμε ανοικτά. Μέχρι εδώ μπορούμε να ανεβούμε και με πεζοπορία από το χωριό Σάλακο. Το μονοπάτι που φτάνει στο χωριό από την κοιλάδα των πεταλούδων ανηφορίζει προς τον Έλαφο δίπλα από τη βόρειες ορθοπλαγιές του βουνού. Οι ορθοπλαγιές όχι πολύ ψηλές αλλά συνεχόμενες σπάνε την συνέχεια του δάσους κάτω από τις κύριες κορυφές δίνοντας μια άγρια ομορφιά στο τοπίο. Από το Σάλακο μπορούμε να περπατήσουμε και προς την περιοχή του Αγίου Νικολάου Φουντουκλή που είναι πάνω στο δρόμο από Ελεούσα για Έλαφο. Από τον Έλαφο μπορούμε να κινηθούμε προς την κύρια κορυφή ακολουθώντας τον δασικό δρόμο προς τις παιδικές κατασκηνώσεις. Σύντομα και στην πρώτη διασταύρωση βρίσκουμε το παλιό πετρόχτιστο μονοπάτι που κινείται πάνω στη δασωμένη κορυφογραμμή και οδηγεί στο ψηλότερο σημείο. Η διαδρομή είναι μαγευτική καθως το δάσος αποτελείται κυρίως από πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια με καταπληκτικά σχήματα κορμών. Το είδος αυτό του κυπαρισσιού, που το συναντάμε πολύ νότια και σε κάποια νησιά, σχηματίζει εδώ ολόκληρα δάση. Από την κορυφή, όπου μας περιμένει ένα δάσος από κεραίες, κατηφορίζουμε γρήγορα χωματόδρομο που μας βγάζει πάλι στον δρόμο για Έλαφο. Εδώ φτάνει και δρόμος από τις παιδικές κατασκηνώσεις κυκλώνοντας ουσιαστικά την κορυφή. Γενικά στην περιοχή αυτή από Ελεούσα μέχρι Έλαφο βρίσκουμε πολλές μικρές αλλά όμορφες διαδρομές σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους που προσφέρονται και για ποδήλατο. Πριν φύγουμε από τον Έλαφο αξίζει να επισκεφτούμε τη βίλα του τελευταίου Ιταλού διοικητή της Ρόδου πάνω από το αναψυκτήριο. Αναξιοποίητη και αφημένη στη φθορά αλλά πανέμορφη, όπως και το καταφύγιο παρακάτω, με το κλασσικό στυλ των κτισμάτων που συναντάμε στις Ιταλικές Άλπεις.

Στον Αττάβυρο (1215 μ.)
Από τον Προφήτη Ηλία, το χωριό Σάλακο, αλλά και παραλιακά από την Κρητηνία κινούμαστε προς το χωριό Έμπωνα. Πάνω από το χωριό, υψώνεται ο Αττάβυρος, το ψηλότερο βουνό της Ρόδου. Ο Αττάβυρος είναι ένας στρογγυλός ομαλός όγκος που από τα 800 μέτρα και πάνω το τοπίο του είναι καθαρά αλπικό. Το τοπίο αυτό διαμορφώνει το νερό της βροχής, δημιουργώντας βαθιές κοιλάδες και φαράγγια λίγο πριν το όριο του δάσους. Στον Αττάβυρο μπορούμε να ανεβούμε από το χωριό Έμπωνα από μονοπάτια που προσεγγίζουν την κορυφή από νότια περνώντας από χαρακτηριστική περιοχή με ανεμογεννήτριες. Άλλη ανάβαση του βουνού, μεγάλη αλλά σε πατημένο μονοπάτι, γίνεται από τα ανατολικά και το χωριό Άγιος Ισίδωρος. Στο χωριό φτάνουμε από τη Ρόδου- Λίνδου αλλά και από Έμπωνα από δρόμο που κυκλώνει το βουνό. Από πολλά σημεία του δρόμου αυτού που κινείται σε υψόμετρο 600-700 μέτρων μπορούμε να ανεβούμε για τα ψηλά. Πιο σύντομη αλλά κακοτράχαλη είναι η βόρεια κορυφογραμμή. Σε κάθε περίπτωση, στα ψηλά τα μονοπάτια είναι ασαφή, το πεδίο αλπικό και οι συννεφιές συχνές. Έτσι παρόλο που η υψομετρική διαφορά είναι μικρή, μπορεί να ταλαιπωρηθούμε αρκετά ψάχνοντας το σωστό δρόμο για την κορυφή. Φτάνοντας στην ομαλή κορυφή θα πέσουμε πάνω σε αρχαιολογικό χώρο που σε συνδιασμό με το τοπίο και τη θέα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπέροχα συναισθήματα. Τα εξαφανίζει όμως, πριν καν δημιουργηθούν, ένα τεράστιο άσπρο ραντάρ-μανιτάρι που υπάρχει εδώ…Μέχρι εδώ φυσικά φτάνει και δρόμος, στο μεγαλύτερο μέρος σε κακή κατάσταση, από τη διασταύρωση έξω από Έμπωνα για Σιάνα και Κρητηνία). Το δρόμο για Σιάνα και Μονόλιθο θα πάρουμε πηγαίνοντας και για τον Ακραμύτη, μια καταπράσινη διαδρομή πάνω από τη θάλασσα. Στο δρόμο αυτό και σε χαρακτηριστική στροφή, πριν εγκαταλείψουμε τον όγκο του Ατάβυρου, θα αντικρύσουμε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια του. Αξίζει μια μικρή στάση και μια μικρή βόλτα στο εσωτερικό του, σε ένα σπάνιο για το νησί τοπίο, που δημιούργησε η δύναμη του νερού.

Στον Ακραμύτη (825 Μ.)
Από Έμπωνα για Σιάννα έχουμε μπροστά μας την εντυπωσιακή κορυφογραμμή του Ακραμύτη που με νότια κατεύθυνση πετάγεται πάνω από δάση πεύκης που πέφτουν μέχρι τη θάλασσα. Περνάμε τη διασταύρωση για Άγιο Ισίδωρο και λίγο πριν τα Σιάννα συναντάμε δρόμο για το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Ο δρόμος αυτός, μετά το εκκλησάκι γίνεται για λίγο χωματόδρομος και συνεχίζει άσφαλτος περνώντας από λιβάδια στα δυτικά του βουνού. Συνεχίζει κλείνοντας τον κύκλο μέχρι τα χωριά Μονόλιθο και Σιάννα. Δασικοί δρόμοι ανεβαίνουν από το δρόμο αυτό ψηλότερα και μονοπάτια από τα δύο χωριά προς τα βράχια της κορυφογραμμής και προς τη κύρια κορυφή. Στα ψηλά τα μονοπάτια δεν είναι ξεκάθαρα και η κίνηση ξεφεύγει από τα πλαίσια της πεζοπορίας και απαιτεί σχετική εμπειρία. Μπορούμε και να γεμίσουμε νερό από τη Ζωοδόχο Πηγή για να επιχειρήσουμε διάσχιση όλης της κορυφογραμμής μέχρι το Μονόλιθο. Μια μικρή ορειβατική περιπέτεια με θέα μέχρι τη Κάρπαθο που θα χρειαστεί ολόκληρη τη μέρα και καλό καιρό. Αλπική αίσθηση μόλις 800 μέτρα από τη θάλασσα. Τα λιβάδια της δυτικής πλευράς του Ακραμύτη την άνοιξη γεμίζουν απίστευτα χρώματα, αν και στο νησί, έτσι κι αλλιώς, θα βρούμε λουλούδια όλες τις εποχές του χρόνου. Αν είμαστε πιο προσεκτικοί ίσως εντοπίσουμε και κάποιες από τις είκοσι και πλέον ορχιδέες που υπάρχουν ή την πανέμορφη λευκή παιώνια που βρίσκεται μόνο στο νησί της Ρόδου. Πριν φύγουμε από την περιοχή αξίζει να επισκεφτούμε το κάστρο του Μονόλιθου, ειδικά την ώρα που ο ήλιος αγγίζει το Αιγαίο...

Αναρρίχηση στη Ρόδο...
Στον Ακραμύτη και πάνω ακριβώς από τα Σιάννα έχουμε την πιο όμορφη ορθοπλαγιά της Ρόδου. Καταπληκτικός βράχος και εννέα δύσκολες διαδρομές σε ένα σχετικά μικρό μέρος της ορθοπλαγιάς. Στο υπόλοιπο κομμάτι μπορούν να ανοιχτούν ακόμα πολλές διαδρομές με σπορ χαρακτήρα και με πολύ μεγαλύτερο ανάπτυγμα. Κατηφορίζουμε από τα βουνά και αφήνουμε πίσω τη βόρεια ορθοπλαγιά του Προφήτη Ηλία με μικρές αλλά βουνίσιες γραμμές, καμιά όμως ολοκληρωμένη καταγεγραμμένη διαδρομή. Στα ρέματα που κατεβαίνουν προς τη θάλασσα θα βρούμε βράχια για boulder και τρείς σκληρές καλοασφαλισμένες σπορ διαδρομές στο Γαδουρά. Από Ρόδο προς Λίνδο, στα Κοσκινού, υπάρχουν top rope διαδρομές και πάνω από την Καλλιθέα μικρές διαδρομές σε πολύ καλό βράχο και διαδρομές boulder.
Το μεγαλύτερο όμως οργανωμένο πεδίο βρίσκεται νοτιότερα.  Πολλές σπορ διαδρομές, καλοασφαλισμένες, κάθε δυσκολίας, πάνω απ’ την όμορφη παραλία του Λαδικού. Το πεδίο προσεγγίζουμε από το Φαληράκι προς το λόφο και το φυλάκιο του Προφήτη Ηλία. Λίγο μετά το Λαδικό τον τέλειο βράχο πάνω ακριβώς απ’ τη θάλασσα θα τον βρει κανείς στις σπηλιές της παραλίας Τραγανού. Μια καινούρια προσπάθεια έχει ξεκινήσει και από την πάνω πλευρά του δρόμου σε ορθοπλαγιά πριν το χωριό Αφάντου. Νοτιότερα εντυπωσιάζουν τα βράχια της Τσαμπίκας ,του Αρχάγγελου και της Λίνδου που δέχονται τις πρώτες επισκέψεις  Ολοκληρωμένη ανάβαση έχουμε στην κόψη της Τσαμπίκας. Από την παραλία έξι πύργοι-σκαλοπάτια σχεδόν μέχρι την κορυφή και την ομώνυμη εκκλησία. Παραδοσιακή ασφάλιση και «βουνίσια» αίσθηση πάνω από τη θάλασσα. Η αναρριχητική δραστηριότητα γενικά στο νησί δεν είναι έντονη αλλά υπάρχουν αναρριχητές ντόπιοι, καθώς και επισκέπτες, που προσπαθούν για το καλύτερο.  Ίσως έχουν αφήσει και άλλα «ίχνη» στα βράχια, που ο γράφων απλά δεν εντόπισε…

Οι αναρριχητές της Ρόδου  https://www.rodiaki.gr/article/382419/oi-anarrixhtes-ths-rodoy

Οι απλοί κάτοχοι 4x4 ή οι τζιπάτοι, ή οι τετρακίνητοι ή οι σκληροπυρηνικοί κάγκουρες...
http://www.aegeanislands.gr/el/islands/beaches-rodos
Στη Ρόδο υπάρχουν ακόμα κάποιες χωμάτινες διαδρομές στα ορεινά, που περνούν μέσα από παρθένα τοπία, με ποταμάκια και οργιώδη βλάστηση. Σας προτείνουμε τη διαδρομή Λάρδος-Λάερμα-Aγιος Ισίδωρος-Προφίλια. Ξεκινάτε από το χωριό Λάρδος. Στην ανατολική έξοδο υπάρχει πινακίδα προς μονή Υψενής. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και μετά από 4 χλμ. καταλήγει στο μοναστήρι του 1755, όπου μονάζουν καλόγριες. Από την Υψενή αρχίζει σχετικά ανώμαλος χωματόδρομος, με πολλές διασταυρώσεις χωρίς σήμανση, που ανεβαίνει στο όρος Ίγκος. Στα 2,6 χλμ. από τη μονή αγνοείτε την παράκαμψη αριστερά, ενώ στα 3,1 χλμ. στρίβετε δεξιά. Στα 500 μ. πιο κάτω στρίβετε αριστερά, στην επόμενη διασταύρωση και πάλι αριστερά ώσπου, στα 7,3 χλμ. από την Υψενή, θα συναντήσετε ένα χωματόδρομο κάθετα στο δρόμο σας. Αν στρίψετε αριστερά, μετά από 800 μ. θα φτάσετε στην έρημη μονή του Αγίου Γεωργίου του Ιγκου. Εκεί υπάρχει μια αυτοσχέδια πίστα, όπου οι τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν το χειμώνα επιδείξεις δεξιοτεχνίας 4Χ4.

Οι αρχαιολάτρες να επισκεφθείτε την Ακρόπολη της Λίνδου – αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες – την Ακρόπολη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό μουσείο, να περπατήσετε στην οδό των Ιπποτών και να δείτε το νεώτερο Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων.

Οι παραδοσιακοί τύποι να επισκεφθείτε τα αρκετά λαογραφικά μουσεία ή σπίτια της Ρόδου.

Οι ευσεβείς
Να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Άγιου Γιώργη του Χωστού και της Παναγίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ιαλυσού στη Φιλέρημο και να περπατήσετε στον «Γολγοθά» μέχρι τον τεράστιο σταυρό.
Να ανεβείτε τα 300 σκαλιά μέχρι το μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς Τσαμπίκας της Ψιλής.
Να φτάσετε μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Φουντουκλί.

Οι υποχθόνιοι τύποι να κατεβείτε στη σπηλιά της Μακαρούνας (Σάλακος), στη σπηλιά του Ταξιάρχη στις Κάτω Πετριές, στη σπηλιά του Τραουνού, στο σπήλαιο του Κούμελου στον Αρχάγγελο κι ένα σωρό άλλα.

Οι αεριτζήδες να κατεβείτε μέχρι το Πρασονήσι να δείτε πως εκμεταλλεύονται κάποιοι τους αέρηδες.

Οι αθληταράδες να πάτε στις νεροτσουλήθρες, να «σκαρφαλώσετε» σ’ αυτές τις αντιαισθητικές πλαστικές «αθλητικές» κατασκευές μέσα στη θάλασσα και να αγωνιστείτε πάνω στις επιπλέουσες μπανάνες.

Οι ντουρλαντάδες δεν ξέρω αν κατεβήκατε στο σωστό νησί αλλά πιστεύω ότι όλο και κάτι θα βρείτε.
Τα πανηγύρια της Ρόδου…  https://rodos.travelfind.gr/el/info/events/panigyria-tis-rodoy
Πανηγύρια στη Ρόδο

Νοσοκομείο – αχρείαστο να ‘ναι – Ρόδου

Φαρμακεία θα βρείτε πολλά και στην Πόλη της Ρόδου και στα περισσότερα χωριά.

Σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν υποκαταστήματα στην Πόλη τα Ρόδου και πολλά ATM μοιρασμένα στο νησί.

Μας άρεσαν…
Η Παλαιά Πόλη της Ρόδου όλες τις ώρες της ημέρας.
Οι αρκετές καταπράσινες γειτονιές στη νέα πόλη καθώς και τα κτήρια που μας άφησαν οι κατακτητές Ιταλοί.
Οι απογευματινές βόλτες έξω από τα τείχη καθώς και στα «ελάφια» στο λιμάνι και στους μύλους .
Η μεγάλη αμμουδιά της Τσαμπίκας.
Οι αμμουδιές στη Λίνδο, στην Αγάθη, στον έρημο Άγιο Γεώργιο, η τεράστια παραλία στον όρμο της Απολακκιάς και η επίσης τεράστια παραλία με τα πολύ μικρά βότσαλα στην Αφάντου.
Οι δεντροστοιχίες εκατέρωθεν του δρόμου – προς Αφάντου ή στον χωματόδρομο από Άγιο Παύλο προς Άγιο Γεώργιο – που μας άφησαν οι Ιταλοί κατακτητές.

Δεν μας άρεσαν…
Οι τεράστιες επιπλέουσες πλαστικές κατασκευές «διασκέδασης» μέσα στη θάλασσα στην παραλία της Τσαμπίκας.
Οι άσχημες «νόμιμες;» κατασκευές, ταβερνών, καντινών και μπιτσόμπαρων στις πάλαι ποτέ όμορφες παραλίες.
Η κατάχρηση των ομπρελών στις περισσότερες παραλίες – Άντονυ Κουίν, Λαδικό, Λίνδο – που όχι μόνο δεν άφηναν χώρο να στήσεις τη δική σου ομπρέλα αλλά δυσκόλευαν και τη διάσχισή τους.
Οι κράχτες στις καφετέριες, στις ταβέρνες και γενικά στους χώρους διασκέδασης στην Παλαιά Πόλη.
Τα άπειρα σταθμευμένα μηχανάκια στα στενά και γραφικά – χωρίς τα μηχανάκια – σοκάκια της Παλαιάς Πόλης.
Η έκδοση εισιτηρίου στην κοιλάδα των πεταλούδων και η χρήση μπαρών εισόδων – με σκάνερ στο πλάι και όχι από πάνω – που έψαχναν να το βρουν όλοι και δημιουργούσαν το αδιαχώρητο.
Το ακριβό εισιτήριο εισόδου στην Ακρόπολη της Λίνδου και η δήθεν έκπληξη της κυρίας στο ταμείο όταν της είπα ότι 12 ευρώ το άτομο είναι πολύ ακριβά όταν μάλιστα πλήρωσα την προηγούμενη ημέρα 10 ευρώ για το ενιαίο εισιτήριο των 4 μουσείων στην Παλαιά Πόλη.
Οι περιγραφές «επαγγελματιών» στο διαδίκτυο για κάποια πανέμορφα χωριά της Ρόδου, που ούτε χωριά ήταν ούτε καν όμορφα καθώς και για κάποιες εξωτικές αμμουδιές που ούτε αμμουδιές ήταν ούτε εξωτικές.
Η συμπεριφορά κάποιων «τουριστών» που στήνονταν με τις ώρες μπροστά σε κάποιο αξιοθέατο, φωτογραφίζοντας, βλέποντας και σχολιάζοντας αδιάκοπα το αριστούργημά τους αδιαφορώντας για το ίδιο το μνημείο ή τους άλλους που περιμένουν να δουν και να φωτογραφίσουν τον χώρο.
Όπως έχω σχολιάσει και στο παρελθόν, οι Έλληνες δεν φημιζόμαστε για την καλή μας οδήγηση. Η οδήγηση των Ρόδιων αλλά και των τουριστών στο νησί ήταν χειρότερη από τον μέσο όρο, όπως ο παππούς με το μηχανάκι – ερχόμενος από αριστερά χωρίς να κοιτάει! – που έστριψε απότομα δεξιά μπροστά μας προς το λιμάνι, ή η «γκρίνια» του ερχόμενου από αριστερά νεαρού με το μηχανάκι σε στενό που είχαμε εμείς την προτεραιότητα ή η επί τόπου στροφή νοικιασμένου αυτοκινήτου σε κεντρικό δρόμο μη τυχόν και χάσει το βενζινάδικο κοντά στο λιμάνι, ή το νοικιασμένο αυτοκίνητο που βγήκε από μικρό παράδρομο αριστερά και συνέχισε με 5 χιλιόμετρα στη μέση του κεντρικού ασφάλτινου δρόμου Ρόδου - Λίνδου κλπ.

Πιέστε στην εικόνα που ακολουθεί να δείτε το μικρό μας βίντεο στο YouTube. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD 1080) και πλήρη οθόνη.


Οι πιο σημαντικές από τις 10 πύλες  εισόδου και εξόδου από τη Μεσαιωνική Πόλη είναι η Πύλη Ντ’ Αμπουάζ (16 αιώνα) και η Θαλασσινή Πύλη (Porta Marina, 1477-1478, Ντωμπισόν), γνωστή και ως Πύλη του Λιμανιού. Η Πύλη του Αγίου Ιωάννη ή Κοσκινού γνωστή και ως Κόκκινη Πόρτα (νότια, απέναντι από το στάδιο του Διαγόρα), καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ σφαγιάστηκαν αρκετοί χριστιανοί κατά τη διάρκεια της άλωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1522.

Διαδρομές μέσα κι έξω από την Παλαιά πόλη.
Περίπατος στον Αρχαιολογικό χώρο της μεσαιωνικής τάφρου της πόλης κάτω από τα ψηλά τείχη.
Στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. η αρχαία πόλη της Ρόδου εξαιτίας της λαίλαπας των Αραβικών Επιδρομών συρρικνώνεται. Η Μεσαιωνική Πόλη που σχηματίζεται και οχυρώνεται σταδιακά παίρνει τη σημερινή της μορφή με την Τάφρο τον 16ο αιώνα μ.Χ. Η συνολική διαδρομή της Μεσαιωνικής Τάφρου είναι 2.300 μέτρων και σε αρκετά σημεία το πλάτος της φτάνει τα 70 μέτρα. Είναι ένας ευχάριστος περίπατος κάτω από γέφυρες και μεσαιωνικούς πύργους, προμαχώνες και επάλξεις, μέσα στο κέντρο της πόλης και μακριά από τη βουή της. Είναι ένα ζωντανό μνημείο στην κυριολεξία του όρου, φορτωμένο με μνήμες και ιστορία. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη καθημερινά, όλο το 24ωρο και όλες τις εποχές του χρόνου. Τα σημεία εισόδου- εξόδου της διαδρομής είναι:
1. Βόρεια, από την Πύλη της Ελευθερίας στο λιμάνι του Μανδρακίου (πίσω από την κεντρική πιάτσα των ταξί),
2. Νότια, έξω από την Πύλη της Ακαντιάς ή του Κόβα ή του Λαγκάνη και
3. Δυτικά, από την Πύλη των Κανονιών (στην Πλατεία Κλεόβουλου).

Περίγυρος των τειχών. Ιδιαίτερη διαδρομή πάνω στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης μήκους 1.100 μέτρων. Ξεκινάει από την Πύλη των Κανονιών και καταλήγει στην Πύλη του Αγίου Ιωάννη ή Πύλη Κοσκινού, προσφέροντας πανοραμική θέα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η τιμή εισόδου και τα ωράρια καθορίζονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου. (02/05/2019-31/10/2019 12:00–15:00 Δευτέρα – Παρασκευή εισιτήριο 2€)

Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το δικό μας πρόγραμμα περιήγησης στην Παλαιά Πόλη αλλά ίσως το καταφέρετε εσείς. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.

Είσοδος στην Παλαιά Πόλη από την Πύλη της Ελευθερίας στη βόρεια πλευρά κοντά στο Μανδράκι.
Πλατεία Σύμης, δεξιά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης (Πινακοθήκη), αριστερά τα ερείπια μικρού ναού της Αφροδίτης του 3ου αιώνα π.Χ. Αμέσως μετά – στα αριστερά μας πάλι – είναι τα Κατάλυμα της Γλώσσας της Ωβέρνης (1407) και δίπλα του η  Οικία Χασάν Μπέη. Δεξιά είναι η Πλατεία Αργυροκάστρου με το ιπποτικό κτήριο (η σωστή γραφή είναι με η από τη λέξη ευκτήριον = οίκημα, οίκος προσευχής)  της Οπλοθήκης (Armeria, 14ου αιώνα, επί Μ.Μάγιστρου R. De Pins). Σήμερα στεγάζει τη Λαϊκή Κοσμητική Συλλογή Ρόδου. 
Στη γωνία της οδού Ιπποτών και Απελλού και απέναντι στα αριστερά μας η Παναγία του Κάστρου επί Βυζαντίου ήταν ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας  επί ιπποτών καθολική Sancta Maria Castelli Rodi και από το 1522 μέχρι το 1912, μουσουλμανικό τέμενος με το όνομα Εντερούμ Τζαμί ή Καντουρί (είσοδος με ενιαίο εισιτήριο)

Προσπερνάμε λίγο την οδό Ιπποτών. Στα αριστερά μας είναι το Αρχαιολογικό μουσείο (είσοδος με το ενιαίο εισιτήριο) στο παλαιό νοσοκομείο των ιπποτών που άρχισε να χτίζεται το 1439 από τον Μεγάλο Μάγιστρο De Lastic και ολοκληρώθηκε το 1483 από το Μεγάλο Μάγιστρο D’ Aubusson. Στην είσοδο σώζεται η ανάγλυφη παράσταση των δύο αγγέλων που κρατούν τη σημαία του Τάγματος. Στο ισόγειο υπάρχει μεγάλη εσωτερική αυλή με αποθήκες γύρω-γύρω, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ορόφου καταλαμβάνει ένας μεγάλος θάλαμος όπου νοσηλεύονταν οι άρρωστοι. Κοντά του (ανατολικά) η μικρή Πύλη Αρνάλδου που πήρε το όνομά της από τους νεοσύλλεκτους του τάγματος «arnaldi» που εισέρχονταν από αυτήν.
    Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι το Κατάλυμα της Γλώσσας της Αγγλίας (1480). Γυρίζουμε πίσω και στρίβουμε αριστερά / δυτικά στην οδό Ιπποτών. Στα δεξιά το Κατάλυμα της Γλώσσας της Ιταλίας (1509), πιο κάτω στα αριστερά η οικία Diomede De Villaragut («Ντραπέριου» Drapperius=αρχηγός της Γλώσσας της Καστίλλης).
    Δεξιά το Κατάλυμα της Γλώσσας της Γαλλίας (1509, ένα από τα ωραιότερα κτήρια της μεσαιωνικής Ρόδου) και πίσω του η ιπποτική οικία Djem 1510-1515 όνομα σε ανάμνηση της «φιλοξενίας» από τον μεγάλο μάγιστρο Pierre d’Aubusson, του Τούρκου πρίγκιπα Τζεμ ή Ζιζίμ κατά τους δυτικούς, που φτάνει στη Ρόδο τον Αύγουστο του 1482 ως όμηρος των Ιπποτών, μετά από πολέμους με τον αδελφό του, Βαγιαζήτ, ο οποίος ανακηρύχθηκε σουλτάνος το 1481, μετά το θάνατο του πατέρα τους, σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή.
    Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας με άγαλμα της Παναγίας σε εσοχή στον τοίχο. Δίπλα της το Κατάλυμα της Γλώσσας της Προβηγκίας (1518) και απέναντι – στα αριστερά – το Κατάλυμα της Γλώσσας της  Ισπανίας (1421-1512 από τους Μ. Μαγίστρους Fluvian και D’ Amboise). Στα δεξιά η Λότζια του Αγίου Ιωάννη (στοά με δυο πτέρυγες που χρησίμευε σαν μνημειώδης είσοδος στο Παλάτι). Η καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών, βρισκόταν στην κορυφή της οδού Ιπποτών, νότια του Παλατιού του Μεγάλου Μάγιστρου και επικοινωνούσε με αυτό μέσω τοξωτής στοάς (λότζιας). Θεμελιώθηκε αμέσως μετά την εγκατάσταση των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στη Ρόδο, το 1309. Ολοκληρώθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο Helion de Villeneuve και αφιερώθηκε στον προστάτη άγιο του Τάγματος, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε τζαμί το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς όταν χτυπήθηκε από κεραυνό το 1836 με αποτέλεσμα να εκραγούν τα εκρηκτικά που ήταν φυλαγμένα στο υπόγειο (!) και να σκοτωθούν 800 άτομα το 1/5 περίπου του τότε πληθυσμού της πόλης. Όταν αποκαταστάθηκε έγινε σχολείο (το νεοκλασικό κτήριο που βλέπουμε σήμερα). Τα ερείπια του ναού έχουν αποκατασταθεί σήμερα και είναι επισκέψιμα.
Κατά την ιταλική κατοχή, ο ναός ξανακτίστηκε στη νέα πόλη (στο Μανδράκι), σύμφωνα με γκραβούρες της εποχής  Σήμερα είναι ο ορθόδοξος ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου (Απρ-Οκτ καθημερινά 08:00–20:00 είσοδος 9€ (με το εναιαίο εισιτήριο) χτισμένο σε λόφο, στη θέση της αρχαίας κάτω Ακρόπολης της Ρόδου, στην αρχική θέση του ναού του θεού Ήλιου, στην Πλατεία  Κλεόβουλου στην Οδό Ιπποτών. Εδώ ίσως ήταν τοποθετημένο και το τεράστιο για την εποχή του άγαλμα του Κολοσσού.
    Το βυζαντινό «Κάστρον» ονομάστηκε Collachium, Κολλάκιο, Κολλακιό ή Καστέλο. Φιλοξενούσε τα δημόσια κτήρια των ιπποτών, τα Καταλύματα των «Γλωσσών» και τις κατοικίες των ευγενών. Βασικός δρόμος του είναι η οδός των Ιπποτών, πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης της Ρόδου και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους του κόσμου.  Είναι λιθόστρωτος, με μήκος 200 μ., πλάτος 6 μ. και δεξιά και αριστερά σώζονται μερικά από τα πιο σημαντικά κτήρια της μεσαιωνικής πόλης.
    Βγαίνουμε από το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου μέσω της Πύλης των Κανονιών με τους 2 πύργους (από κάτω της η Πύλη του Αγίου Αντωνίου) και από την Πύλη ντ’ Αμπουάζ (Porte d’ Amboise) για τις απαραίτητες φωτογραφίες.
    Ξανά μανά μέσα στην Παλαιά Πόλη, προσπερνάμε (στα αριστερά μας) την οδό Ιπποτών και συνεχίζουμε νότια στην οδό Ορφέως. Στα αριστερά – Ορφέως και Σωκράτους –  είναι ο Πύργος του Ρολογιού που έχτισε ο Φετχή πασάς το 1857 για παρατηρητήριο. Η θέα στην Παλιά Πόλη από ψηλά κοστίζει… 5 ευρώ (σας τρατάρουν και 1 ποτό) και δίπλα του το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς Süleymaniye Cami (κατασκευάστηκε εξ αρχής το 1523) με περίτεχνη μαρμάρινη είσοδο. Πίσω του βρίσκονται τα ερείπια του Αγίου Ιωάννη του Κολλακίου.  Απέναντι από το τζαμί είναι η μουσουλμανική Βιβλιοθήκη Χαβίζ Αχμέτ Αγά. Ιδρύθηκε το 1794 από τον Χαφιζ Αχμέτ Αγά  αρχιιπποκόμο του Σουλτάνου Σελίμ του Γ΄ το 1793-1794 με σπάνια συλλογή χειρογράφων στην τουρκική, περσική κι αραβική γλώσσα. Δίπλα το συγκρότημα του παλιού συσσιτίου του πτωχοκομείου (Ιμαρέτ) του Σουλεϊμάν που σήμερα στεγάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Πισω ΒΑ στην οδό Θεοφιλίσκου το Οθωμανικό Ιεροδικείο.
    Στην οδό Σωκράτους θα δούμε και το Τζαμί του Μεχμέτ Αγά (Ağa Cami 1820) με τον ιδιαίτερο ξύλινο μιναρέ στα πρότυπα των μιναρέδων της Δαμασκού.  Συνεχίζουμε στην οδό Σωκράτους μέχρι το τέλος της στην Πλατεία Ιπποκράτους (η Sintrivan tzami των Τούρκων από το τζαμί που ήταν εκεί δίπλα, στην τράπεζα Αλχαδέφ) με νέο σιντριβάνι του 1934 στη μέση.Στα αριστερά μας ή εντυπωσιακή Θαλασσινή πύλη (Porta Marina, 1477-1478, Ντ’ Ωμπισόν), γνωστή και ως Πύλη του Λιμανιού με τους δύο εντυπωσιακούς πύργους. Φωτό, από μέσα κι από έξω.
    Επιστρέφουμε πάλι στην Πλατεία Ιπποκράτους να δούμε την Καστελλανία – Εμποροδικείο των Ιπποτών. Ένα πέτρινο κτήριο με στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από το συντριβάνι στο κεντρικότερο σημείο της πλατείας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κτήρια, καθώς εδώ λειτουργούσε το ποινικό δικαστήριο των Ιπποτών. Σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό αρχείο της Ρόδου καθώς και η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ρόδου. Συνεχίζουμε Νότια στην οδό Πυθαγόρα (μετά την πρώτη καμάρα ένα μουσουλμανικό «κιόσκι», στη διασταύρωση με Θεμιστοκλέους - κι αριστερά / δυτικά στην Πλάτωνος να δούμε το Τζαμί Ιμπραήμ πασά (1541) το μόνο που λειτουργεί κανονικά σήμερα. Επιστρέφουμε πάλι στην Καστελλανία στην οδό Αριστοτέλους, συνεχίζουμε στην οδό Πινδάρου και φτάνουμε σε άλλη πλατεία με σιντριβάνι, την Πλατεία Εβραίων μαρτύρων.
    Ναυαρχείο – Κατοικία του ορθόδοξου επισκόπου τον καιρό των Ιπποτών (αρχές του 16ου αιώνα) Ο περιηγητής Rottiers, ο πρώτος που το περιέγραψε στις λιθογραφίες του, εσφαλμένα το αποκαλεί «Ναυαρχείο», ονομασία που επικράτησε. Το κτήριο σήμερα αποκαθίσταται από το Δήμο Ρόδου, για να στεγάσει τα γενικά αρχεία του κράτους.
    Να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη στην οδό Δοσιάδου να δούμε την συναγωγή Kahal Kadosh Shalom «Ιερό Εκκλησίασμα της Ειρήνης» (1575) την πιο παλιά Συναγωγή στην Ελλάδα και την μοναδική σε λειτουργία που απέμεινε στο νησί της Ρόδου. Το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου στεγάζεται στο κτήριο της Συναγωγής, στον χώρο του γυναικωνίτη. Από 15 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, είναι ανοικτά, καθημερινά (εκτός Σαββάτου) 10:00-15:00. Είσοδος με εισιτήριο?
    Θα επιστρέψουμε στην οδό Πινδάρου και λίγο πιο κάτω μετά την Δοσιάδου δεξιά θα φωτογραφίσουμε τα ερείπια της Παναγίας των Αγγέλων ή Παναγίας του Μπούργκου (= της πόλης) ή Παναγίας του Ελέους ή Παναγίας της Μητρόπολης (του 14ου αιώνα από τον μεγάλο μάγιστρο Villeneuve) στην περιοχή του Μπούργκου κοντά στην Πύλη της Κομμένης Παναγίας. Η εκκλησία μάλλον καταστράφηκε στην 2η πολιορκία των Τούρκων το 1522.
Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης (1391-1392) για διακεκριμένους επισκέπτες της εποχής.
    Στο τέλος της οδού Εβραίων Μαρτύρων και αρχή της Κισθινίου θα συναντήσουμε στα αριστερά μας τον Άγιο Παντελεήμονα που κτίστηκε όταν λύθηκε η πρώτη πολιορκία των Οθωμανών, την 27η Ιουλίου (ημέρα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα) του έτους 1480. Κατά την οθωμανική περίοδο ο ναός αυτός δε φαίνεται να μετατράπηκε σε τέμενος.
    Κοντά στην πύλη της Αγίας Αικατερίνης στη ΒΑ άκρη της μεσαιωνικής πόλης είναι και η εκκλησία της Παναγίας της Νίκης, που κτίστηκε από τον Μεγάλο μάγιστρο Pierre d’ Aubusson τον 15ο αιώνα μ.Χ., για να τιμηθεί η Παναγία των Καθολικών και των Ορθοδόξων κατοίκων του νησιού, η οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση βοήθησε την πόλη να ξεπεράσει την οθωμανική πολιορκία του 1480. Ο ναός πιθανότατα καταστράφηκε κατά τη δεύτερη οθωμανική πολιορκία το 1522.  Η Παναγία της Νίκης λειτουργούσε ως μοναστήρι όπου στεγαζόταν το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών.
Οι Φραγκισκανοί το 1743 μ.Χ., έκτισαν τη νέα καθολική εκκλησία της Παναγίας της Νίκης στη νέα πόλη της Ρόδου στην περιοχή του Νεοχωρίου, γνωστή περισσότερο ως Sancta Maria.  Τα ερείπια του ναού έχουν ανασκαφεί και αποκατασταθεί από το υπουργείο πολιτισμού.
    Αν συνεχίσουμε στην οδό Κισθινίου θα φτάσουμε στην νέα Πύλη Ακάντια (την άνοιξαν οι Ιταλοί το 1935) για τις απαραίτητες φωτογραφίες.
    Θα επιστρέψουμε, θα συνεχίσουμε στην οδό Εκάτωνος – τον εσωτερικό δρόμο κάτω από τα τείχη – και θα δούμε δεξιά, τα ερείπια του Ρωμαϊκού τρίκογχου οικοδομήματος (υπάρχει πινακίδα) κάτω από τον προμαχώνα του τομέα της Γλώσσας της Ιταλίας – Ειρήνης – Πλατεία Κίμωνος – Αγία Αικατερίνη (Τζαμί Ιλκ Μιχράμπ «πρώτο προσκύνημα») η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία που μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν στην Εβραϊκή συνοικία, γωνία δεξιά Ειρήνης και Περικλέους - παράκαμψη στην επόμενη γωνία δεξιά Νίκου - Αγία Μαρίνα – να δούμε την Αγία Τριάδα (Dolapli Cami) με τον μιναρέ και τις τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, στην Πλατεία Ναυσικάς – επιστρέφουμε στην οδό Αρχιεπισκ.Ευθυμίου και στρίβουμε αριστερά προς την Κόκκινη Πύλη ή Αγίου Ιωάννη να δούμε το ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Cizmeci Cami) προστάτη των Ιωαννιτών Ιπποτών, με τα τείχη ακριβώς πάνω του! Επιστρέφουμε Αρχ.Ευθυμίου, στο τέλος της στρίβουμε δεξιά στην οδό Πυθαγόρα – κι αριστερά στην οδό Αριστείδου (ή Ομήρου) (ή 1η στη διχάλα, πριν τον ανεμόμυλο) περνάμε μπροστά από τους Αγίους Θεοδώρους Hudai Cami και φτάνουμε στην Αγία Κυριακή (Borasani Mesgit) με μιναρέ του δεύτερου μισού του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι μονόκλιτος με οξυκόρυφη καμάρα. Μετά την οθωμανική κατάληψη της πόλης η εκκλησία μετατράπηκε σε mesgit (μικρό τζαμί) ονομάστηκε Alagia Tekkia ή Tecche και αργότερα Borasani Mesgit. Στη νοτιοδυτική γωνία προστέθηκε μιναρές. Βόρεια από το ναό υπάρχει μονώροφο κτίσμα (μαυσωλείο) όπου στεγάζεται ο τάφος του Μπουραζάν Αλή Μπαμπά, του αρχισαλπιγκτή του σουλτάνου και κατακτητή της Ρόδου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Συνεχίζουμε βόρεια προς…
Το ερειπωμένο Τζαμί Ρετζέπ Πασά (Reijab-Pacha 1588) – ίσως το πιο σημαντικό μουσουλμανικό κτήριο της παλιάς πόλης της Ρόδου – στην πλατεία Δωριέως. Το πολυτελές εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με στίχους από το Κοράνι και στο πίσω μέρος φιλοξενεί τη σαρκοφάγο του ιδρυτή του, Ρετζέπ Πασά.
Θα επισκεφτούμε την εκκλησία του πολιούχου και προστάτη του νησιού, τον Άγιο Φανούριο - χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. – δίπλα στο Τζαμί Ρετζέπ Πασά. Έχει σχήμα σταυρού και το εσωτερικό της κοσμούν υπέροχες τοιχογραφίες. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ονομασία του ναού πριν την οθωμανική περίοδο, όταν λειτούργησε ως τέμενος με το όνομα Παϊαλ ελ ντιν μετζίτ ή Peial el Din Djami. Το 1946 η εκκλησία εγκαινιάστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Φανούριο.
    Συνεχίζουμε στην οδό Ομήρου – σοκάκι με αντηρίδες – και στο τέλος της στρίβουμε αριστερά / νότια προς τα τείχη και την Πύλη Αγίου Αθανασίου ή καινούργια πόρτα, για τις απαραίτητες φωτό και τον κτισμένο μέσα στα τείχη Άγιο Αθανάσιο (15ου αιώνα), μονόχωρο ναό που διασώζει εικονογραφικό διάκοσμο. Στα 390 χρόνια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε σαν τζαμί με το όνομα Τζαμί Μπαμπ-ου-Μεστούντ (Babi Mestud).
    Η Πύλη Αγίου Αθανασίου χτίστηκε μεταξύ 1441 και 1442. Είναι γνωστή και σαν πύλη του Αγίου Φραγκίσκου από την ομώνυμη εκκλησία που οι Ιταλοί έκτισαν έξω και δίπλα στην Πύλη. Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, από αυτήν την πύλη πέρασαν στην πόλη τα στρατεύματα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και η πύλη στη συνέχεια σφραγίστηκε για να μην ξαναμπεί, υποτίθεται, άλλος κατακτητής στην πόλη. Έλεγαν μάλιστα ότι όσο η πύλη αυτή παραμένει κλειστή, το Ισλάμ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πόλη της Ρόδου. Το πιθανότερο η πύλη να ήταν ήδη κλειστεί από τους Ιππότες για λόγους ασφαλείας. Η πύλη ανοίχτηκε ξανά από τους Ιταλούς τον Δεκέμβρη του 1922 στην 400η επέτειο της κατάληψης της Ρόδου από τους Οθωμανούς.
    Επιστρέφουμε στην οδό Ομήρου και πάμε ίσια / βόρεια. Προσπερνάμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ή μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου, τον Άγιο Βερνάρδο και το θέατρο της Μεσαιωνικής Πόλης (στα δεξιά), στρίβουμε βόρεια / αριστερά και φτάνουμε στην Πλατεία Αρίωνος. Αριστερά μας είναι τα τούρκικα Νέα Λουτρά (Yeni Hamam, 1558), μπροστά μας το Τζαμί Σουλτάνου Μουσταφά (Sultan Mustafa Mosque 1764-1765) και ΒΑ στο άλλο τετράγωνο στην οδό Εργείου, ο Άγιος Αρτέμιος Şakıdı Mescit mosque    
    Επιστρέφουμε στην πλατεία και συνεχίζουμε αριστερά Αρχελάου – Ξενοφώντος και καταλήγουμε στο Τζαμί Χάμζα Μπέη. Συνεχίζοντας βόρεια, περνάμε κάτω από τον Πύργο Αγίου Γεωργίου (St.Georges Bastion) – το πιο εξελιγμένο οχύρωμα των Ιωαννιτών Ιπποτών στη Ρόδο – κι ακολουθώντας τον δρόμο περνάμε μπροστά από τον Άγιο Γεώργιο, τη μουσουλμανική βιβλιοθήκη, το ρολόι και κλείνουμε τον «κύκλο» στην οδό Ιπποτών. 

Συντεταγμένες, σημεία ενδιαφέροντος και διαδρομές που είχαμε προγραμματίσει με αφετηρία τον τόπο διαμονής μας, τα Στεγνά.
00    36° 26.835'n  28° 13.956'e    λιμάνι Ρόδου – Στεγνά 33χλμ
001  36° 26.623'n  28° 13.862'e    τα 4 δελφίνια της Ρόδου γλυπτό του Κώστα Νεοφύτου, σε βράχο δίπλα στο λιμάνι.

Οι τρείς μεγάλες διαδρομές που είχα σχεδιάσει για να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της Ρόδου.

Διαδρομή Α. Ρόδος, βόρειο τμήμα
Αριστερόστροφη κυκλική διαδρομή για πρωινή φωτογράφηση παραλιών και πρωινή επίσκεψη στην παλιά πόλη με βάση το μέρος διαμονής μας στα Στεγνά.
Αρχάγγελος, χωριό με μακρόχρονη παράδοση στην κεραμική και τη μουσική.
Το μικρόσωμο αλογάκι της Ρόδου στον σύλλογο «Φαέθων» (Σύλλογος προστασίας του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου) που τα φιλοξενεί σε εγκαταστάσεις κοντά στο χωριό «Αρχάγγελος».

201  36° 12.709'n  28° 07.123'e    Αρχάγγελος, κάστρο Μεγάλου Μάγιστρου Ντεμιλύ είσοδος ελεύθερη.
202  36° 11.919'n  28° 06.814'e    κορυφή Προφήτη Ηλία 516 μέτρα
        Σπήλαιο Κούμελου (Αρχάγγελος), στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, με αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Βρέθηκαν αγγεία και άλλα αντικείμενα Νεολιθικής και Μυκηναϊκής Εποχής.
190  36° 13.120'n  28° 08.772'e    Άγιος Φανούριος. Κλειστή πόρτα και απαγορευτική πινακίδα ιδιωτικού χώρου!

19    36° 13.671'n  28° 08.866'e    Τσαμπίκα, μεγάλη Αμμουδιά με ρηχά νερά από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, με μεγάλο χώρο στάθμευσης, 26 χλμ ΝΑ της πόλης της Ρόδου, κάτω από το βράχο με το  μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας της Ψιλής . Οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες και θαλάσσια «σπορ» αλλά και μεγάλα κενά διαστήματα. Στη δεξιά της πλευρά γυμνιστές.

16    36° 14.662'n  28° 09.751'e    Κολύμπια, όμορφη παραλία με μικρά βότσαλα, εύκολα προσβάσιμη, 26 χλμ. ΝΑ της πόλης, στο τέλος της οδού Ευκαλύπτων, εκεί στο άνοιγμα της βραχώδους εσοχής. Από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες του νησιού.
161  36° 15.214'n  28° 09.815'e    Κολύμπια, δρόμος των Ευκαλύπτων 2.300μ. με 550 ευκάλυπτους
Η γέφυρα του ποταμού Λουτάνη στα Κολύμπια, κατέρρευσε μετά τις βροχές του Ιαν 2011
Τα Αφάντου (χωριό) με τις ικανές του υφάντρες (και τα χαλιά του).
15    36° 17.153'n  28° 10.626'e    Αφάντου (στο δρόμο αριστερά η Παναγιά Καθολική).  Μεγάλη σε μήκος οικογενειακή βοτσαλιά που βαθαίνει όμως απότομα  με οργανωμένα σημεία / beach volley / beach soccer & το διάσημο golf Αφάντου.

14    36° 18.437'n  28° 11.499'e    Τραγανού ή Τραουνού, λευκή βοτσαλιά 15 χλμ από την πόλη της Ρόδου και 4 χλμ. από το Φαληράκι, φημίζεται για τη σπηλιά της.  Οργανωμένη σε ορισμένα σημεία, ιδανική επιλογή για ήρεμες βουτιές.
141  36° 18.626'n  28° 11.688'e    Σπήλαιο Τραγανού. Κοντά/πίσω χώρος στάθμευσης και ταβέρνα.
        Η σπηλιά της Καλαμονιάς
        Η Ακρόπολη του Σαραντάπηχου
131  36° 18.847'n  28° 11.923'e    Ερημόκαστρο (μυκηναϊκό1600-1100π.Χ.) κοντά σε αναρριχητικές διαδρομές.
13    36° 19.219'n  28° 12.328'e    Λαδικό (από την ταβέρνα) υπερβολικά «οργανωμένη» παραλία γεμάτη ομπρέλες και ξαπλώστρες σε μικρό κόλπο, περιτριγυρισμένο από βράχια με μικρό βοτσαλάκι. Πρόβλημα στάθμευσης στις ημέρες και ώρες αιχμής.         .
12    36° 19.293'n  28° 12.560'e    Άντονι Κουίν, Βάγιες ή Βαγιές, βράχια με μικρά κομμάτια αμμουδιάς, δένδρα για σκιά και πολλές ομπρέλες.
111  36° 19.535'n  28° 12.294'e    Μονή Προφήτη Αμώς
11    36° 19.841'n  28° 12.690'e    Μαντώματα παραλία γυμνιστών στο Φαληράκι
10    36° 20.029'n  28° 12.489'e    Καθαρά
09    36° 20.480'n  28° 12.269'e    Φαληράκι μεγάλη αμμουδιά μήκους 4 χλμ με ζεστά νερά. Από τις πιο «οργανωμένες» και δημοφιλείς παραλίες του νησιού, με εγκαταστάσεις θαλασσίων «σπορ» κλπ
091  36° 21.897'n  28° 12.691'e    Νεροτσουλήθρες για τα παιδιά κάθε ηλικίας…
092  36° 22.245'n  28° 13.487'e    Αμμούδες η αρχή / τέλος της μεγάλης παραλίας στο Φαληράκι
08    36° 22.589'n  28° 14.228'e    Κόκκινη, Κόκκινα ή Γούρνες
071  36° 22.692'n  28° 14.275'e    Καλλιθέα πηγές. Μια από τις must επισκέψεις, στη Ρόδο σκηνικό μερικών από τις πιο γνωστές ελληνικές ταινίες που εξακολουθούν να γοητεύουν ντόπιους και τουρίστες. Οι μικρές διαδοχικές παραλίες της περιοχής περιβάλλονται από πεύκα και φοίνικες. Εδώ βρίσκονται και οι θερμές ιαματικές πηγές της Καλλιθέας.  Τρεις παραλίες διαφορετικές μεταξύ τους. Στη μικρή μπροστά στα λουτρά, χαμηλά βραχάκια και μερικές ξαπλώστρες πάνω στα καταπράσινα, παγωμένα νερά. Κολύμπι το χάραμα που ο ήλιος βάφει κατακόκκινες τις κολόνες του κτηρίου.
07    36° 22.765'n  28° 14.304'e    Καλλιθέα, βόρεια παραλία. Συνεχίζοντας προς Φαληράκι, αριστερά στον πρώτο χωματόδρομο, ξεκινά μια σειρά από οργανωμένους πευκόφυτους κολπίσκους, πέτρινες κολυμπήθρες, βραχάκια για βουτιές και μικρές, εξέδρες που σε οδηγούν στο νερό όταν τα βραχάκια δεν επιτρέπουν την πρόσβαση, νερά που βαθαίνουν απότομα, με καντίνα/ταβέρνα, από την οποία παίρνει το όνομά του.
06    36° 22.338'n  28° 13.918'e    Παραλία Νικόλας
05    36° 22.444'n  28° 13.947'e    Παραλία Τάσος
04    36° 22.496'n  28° 14.118'e    Παραλία Όασις
03    36° 24.267'n  28° 13.692'e    (το) Ρένι Κοσκινού, Sunwing/Sun Garden κοντά στο χωριό με τις χρωμ/στές πόρτες
02    36° 24.540'n  28° 13.765'e    Αγία Μαρίνα
021  36° 24.892'n  28° 12.718'e    Compagnia Agricola Industriale Rodi (CAIR) από το 1928, 2ο Χλμ.Ρόδου-Λίνδου
01    36° 25.752'n  28° 14.098'e    Ροδίνι / Ζέφυρος, μπροστά στο νεκροταφείο και στη ΔΟΥ Ρόδου.
002  36° 25.624'n  28° 13.176'e    Κήπος Ροδίνι ή πάρκο Ροδινιού
00    36° 26.835'n  28° 13.956'e    λιμάνι Ρόδου

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στον κόσμο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988

70    36° 27.324'n  28° 13.327'e    παραλία Έλλη. Από το Ενυδρείο μέχρι το εστιατόριο καφέ Έλλη, σημείο αναφοράς για τη Ρόδο. Έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Η πιο πολυσύχναστη και κοσμική παραλία της πόλης της Ρόδου με αμέτρητες ομπρέλες.
702  36° 27.416'n  28° 13.243'e    Ενυδρείο είσοδος 5.50€ καθημερινά 09:00-20:30
694  36° 26.593'n  28° 12.755'e    σπηλαιώδη ιερά, τα  Νυμφαία
693  36° 26.576'n  28° 12.772'e    εκκλησάκι Αγίου Νικολάου
692  36° 26.401'n  28° 12.559'e    Μόντε Σμιθ χώρος στάθμευσης, Αρχαία Ρόδος. Είσοδος ελεύθερη.
        Ναός Απόλλωνα, Ακρόπολη, στάδιο, ρωμαϊκό θέατρο.
        Ο Λόφος του Μόντε Σμιθ ή Λόφος του Αγίου Στεφάνου, πάνω από την πόλη της Ρόδου. Εδώ ήταν η Άνω Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου. Ο Λόφος πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστός σήμερα από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, που είχε στήσει εδώ το παρατηρητήριο του το 1802 προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους.
Στο αρχαιολογικό πάρκο, που «φιλοξενείται» μέσα σ’ ένα φυσικό βαθούλωμα, διασώζεται το Στάδιο, που είναι γνωστό κι ως Στάδιο του Διαγόρα, έργο της ελληνιστικής περιόδου του 3ου ή 2ου αι. π.Χ., όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγάλης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Αλίου (του Ηλίου στη δωρική διάλεκτο). Το Στάδιο, που έχει ανοικοδομηθεί σε μεγάλο ποσοστό, έχει μήκος 200 μ. και πλάτος 35 μ.

691  ερείπια αρχαίου ναού Αθηνάς Πολιάδος και Διός Πολιέως (?)

69    36° 25.338'n  28° 11.421'e    Ιξιά μεγάλη βοτσαλιά, μήκους 8 χιλιομέτρων, στα βόρεια του νησιού,  ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις του surf λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή το καλοκαίρι, τα γνωστά μελτέμια. Γράφουν ότι είναι η πιο κρύα παραλία του νησιού.
        Ιαλυσός με το μουσείο ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας
68    36° 25.398'n  28° 09.565'e    Η Ιαλυσός ή Τριάντα, τουριστική παραλία, κατά μήκος της Λ. Ηρακλειδών, με μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Κατάλληλη για surfing λόγω του αέρα. Τα νερά της βαθαίνουν απότομα.

        παράκαμψη...
672  36° 23.967'n  28° 08.592'e    Φιλέρημος, αρχαία Ιαλυσός, με λίγα ερείπια από την αρχαία πόλη, όπως ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, μέσα στον οποίο βρίσκεται η βάση από το άγαλμα της Αθηνάς, καθώς και μερικοί κίονες. Επισκεφθείτε και το μοναστήρι της Παναγίας (χτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό) και περπατήστε το δρόμο του λεγόμενου Γολγοθά που οδηγεί στο Σταυρό, για τη θέα. Ωράριο λειτουργίας: Τρί – Κυρ 08:00 – 15:00 εκτός Δευτέρας. Εισιτήριο 6€
673  36° 23.957'n  28° 08.368'e    σταυρός Φιλέρημου.
674  36° 23.852'n  28° 08.631'e    Η Δωρική Κρήνη
675  36° 22.409'n  28° 08.723'e    Μουσείο Μέλισσας (Παστίδα) 08:30 – 17:00 Δευ–Σάβ 3€
        επιστροφή στις βόρειες παραλίες.

661  36° 24.726'n  28° 07.262'e    εκκλησία Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής, στην κεντρική πλατεία. Από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες στην Ελλάδα με όμορφο βοτσαλωτό προαύλιο. Η παραλία του χωριού είναι αρκετά καλή.
66    36° 25.106'n  28° 07.009'e    Κρεμαστή, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου με μεγάλο τμήμα ακτογραμμής, συνέχεια της παραλίας της Ιαλυσού με μεγάλες με ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και μεγάλα κομμάτια που δεν είναι «οργανωμένα».
650  36° 23.460'n  28° 02.570'e    Θεολόγος (ή Θολός), Kite beach ?
651  36° 22.498'n  28° 01.836'e    ερείπια αρχαίου ναού Ερεθιμίου Απόλλωνα κοντά στον Θεολόγο
652  36° 21.152'n  28° 02.839'e    Φάρμα Στρουθοκαμήλων (Άνω Καλαμώνας) για τα μικρά παιδιά.

653  36° 20.439'n  28° 03.612'e    Κοιλάδα με τις Πεταλούδες κοντά στο χωριό Θεολόγος
Η κοιλάδα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι  8:30 - 18:00 και η είσοδος κοστίζει 5€. Καλοκαιρινό «καταφύγιο» της πεταλούδας της Ρόδου που ονομάζεται Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος ή Panaxia Quadripunctaria. Περιηγηθείτε στην όμορφη Κοιλάδα και κάντε μια στάση στο Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας αλλά και στη μονή Καλόπετρας, για τη θέα από ψηλά.

654  36° 19.911'n  28° 03.804'e    Μονή Καλόπετρας. Στάση για τους πιστούς...
655  36° 18.748'n  28° 05.824'e    Πηγή Φασούλι στην Ψίνθο, ΒΔ οι πεταλούδες, ΝΑ η Αφάντου
Ταβέρνα Πηγή Φασούλι (Ψίνθος) Σε ένα όμορφο, ορεινό ντεκόρ, πλάι στον καταρράκτη, η ορεινή Ρόδος στα πιο παραδοσιακά της ψήνει κατσικάκι με ρεβίθια, φασόλια και χοιρινό στον ξυλόφουρνο, ζυμώνει ψωμί, μαγειρεύει σπιτικά ντολμαδάκια, πιταρούδια και ζεστές τηγανίτες με μέλι.

167  36° 16.222'n  28° 04.330'e    Μουσείο παιχνιδιών, έξω από την Αρχίπολη στο δρόμο από Ψίνθο

168  36° 15.896'n  28° 04.620'e    μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου ανάμεσα Αρχίπολης και Κολύμπια
169  36° 15.189'n  28° 06.852'e    Επτά Πηγές ουσιαστικά η "αυλή" μιάς ταβέρνας.
191  36° 13.798'n  28° 08.116'e    Μονή Παναγιάς Τσαμπίκας της Ψιλής. 300 σκαλιά που γλυστράνεμε με ωραία θέα στη γύρω περιοχή.
20    36° 12.779'n  28° 08.534'e    Στεγνά κοντά στην Λίνδο, κάτω από τον Αρχάγγελο βοτσαλωτή παραλία, με ταβέρνες. Ήρεμο - και ζεστό - τοπίο.



Διαδρομή Β. Ρόδος, κεντρικό τμήμα
        Στεγνά             
205  36° 12.073'n  28° 08.527'e    παραλία Grande blue (beach bar)
21    36° 11.181'n  28° 07.981'e    Αγία Τριάδα μικρή παραλία
22    36° 11.197'n  28° 07.153'e    Κόκκινη Άμμος
231  36° 10.651'n  28° 05.957'e    υπόσκαφο εξωκκλήσι της Αγίας Αγάθης
23    36° 10.554'n  28° 05.912'e    Αγία Αγάθη ρηχή ανοιχτόχρωμη αμμουδιά, από τις πιό ωραίες παραλίες της Ρόδου. Ταβέρνα, μπιτσόμπαρο κι ένα άσχημο γιαπί ψηλά στα δεξιά της.
232  36° 10.160'n  28° 05.929'e    Μεσαιωνικό Κάστρο Φεράκλου.
Στην περιοχή της Μαλώνας, σε λόφο ύψους 85 μ. μεταξύ των παραλιών Αγία Αγάθη και Χαράκι στη Ρόδο. Γνωστό και ως Φεράκλου ή Φαρακλενόν Kάστρο. Το όνομα του ο λόφος το πήρε από το άγονο του εδάφους και τη γυμνή πέτρα.
24    36° 10.028'n  28° 05.706'e    Χαράκι σχετικά ήρεμη παραλία 36 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Παραδοσιακό λιμάνι και ωραίο ηλιοβασίλεμα από το φρούριο της Φέρακλου!

25     36° 08.908'n  28° 04.721'e    Μάσαρη, μεγάλη σε μήκος βοτσαλιά
26     36° 07.547'n  28° 04.192'e    (Ο) Κάλαθος, μικρά βότσαλα... μεγάλη ΖΕΣΤΗ
4 χιλιόμετρα με μικρά βότσαλα, όπου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο θα βρεις ελεύθερο χώρο. Μειονέκτημα το ότι ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες (45 χλμ από τη Ρόδο).

27     36° 06.396'n  28° 04.111'e    Βλυχά βοτσαλιά με πολλά παλιά και νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο πίσω μέρος της. Δεν μας άρεσε.

301   36° 06.050'n  28° 05.816'e    Τύμβος Κλεόβουλου, ενός εκ των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδας.
30     36° 05.759'n  28° 05.117'e    Λίνδος, Μεγάλος Γιαλός οργανωμένη αμμουδά σε προφυλαγμένο κόλπο,  κάτω από τον οικισμό της Λίνδου και την Ακρόπολη, με ήσυχα, καθαρά νερά και με υπερβολικά πολλές ομπρέλες.
31     36° 05.642'n  28° 05.344'e    Λίνδος, Παλλάς ρηχή οικογενειακή

Λίνδος, Ακρόπολη. Ανάβαση 15 λεπτά. Είσοδος (ακριβή) 12 ευρώ! Καθημερινά 08:00 – 20:00
Η καλύτερη ώρα για επίσκεψη είναι το πρωί ή το απόγευμα ο χώρος είναι επισκέψιμος μέχρι τις 8μμ

32    36° 05.153'n  28° 05.273'e    Άγιος Παύλος. Όμορφη παραλία σε κλειστό κόλπο που αδικείται και κρύβεται από τιε άπειρες ομπρέλες. Ξωκλήσι, ταβέρνες, μπιτσόμπαρο, χώρος στάθμευσης.

330  36° 03.828'n  28° 03.952'e    όρμος Φώκια
331  36° 04.023'n  28° 03.249'e    Κάβος
33    36° 04.275'n  28° 03.076'e    Πεύκοι ή Πεύκος
34    36° 04.562'n  28° 02.769'e    παραλία Πλακιά

35    36° 04.527'n  28° 00.997'e    (η) Λάρδος Οι όμορφες αμμώδεις παραλίες της Λάρδου είναι από τις καλύτερες παραλίες της Ρόδου. Ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας και θαλάσσια "σπορ" ακόμη και μια πίστα go-kart για όλη την οικογένεια.

        παράκαμψη
351  36° 05.123'n  28° 00.635'e    ερείπια βυζαντινού κάστρου Λάρδου

36    36° 03.956'n  27° 59.710'e    Γλύστρα. Στο διαδίκτυο διαβάσαμε «κολύμπι, για ρομαντικούς με απίστευτα τουρκουάζ νερά και πευκόφυτο φόντο που θυμίζουν Ειρηνικό ωκεανό. Ότι πιο κοντά διαθέτει η Ρόδος στον εξωτισμό». Μάλλον θα κατεβήκαμε σε λάθος παραλία…
375  36° 03.805'n  27° 59.601'e    Κοκκινόια, Κοκκινόγεια ή Κοκκινόγια
37    36° 03.690'n  27° 59.398'e    Κατσούνι χρυσή αμμουδιά χωρίς πέτρες
376  36° 03.648'n  27° 59.300'e    Καρδάμης
381  36° 02.971'n  27° 58.150'e    Γαλούνι
382  36° 02.879'n  27° 57.720'e    Μέμη Βρυσιά
38    36° 02.723'n  27° 57.229'e    Κιοτάρι  (κολύμπι) μεγάλη σε μήκος οργανωμένη παραλία με μικρά βότσαλα, ταβέρνες
        Η επόμενη παράκαμψη (4 χλμ. από το Κιοτάρι), λίγο πριν από το Γεννάδι (1 χλμ.), πηγαίνει για τους οικισμούς Βάτι (8 χλμ.), Προφύλια, Ιστρος (2 χλμ.), Αρνίθα (7 χλμ.) και Απολακκιά, στην άλλη πλευρά του νησιού, με τις παραλίες Λίμνη και Φούρνοι, σπαρμένες - ανάλογα με την εποχή - με ολάνθιστα κρινάκια, μπουκέτα ολόκληρα στην άμμο.
        Ασκληπιείο, προστατευμένος οικισμός με παραδοσιακά, λευκά σπίτια- καμαρωτά ή με «μεσά», στολισμένα εξωτερικά με υπέρθυρα και εντυπωσιακές καπνοδόχους και εσωτερικά με ονομαστά πιάτα από τη Μικρά Ασία αλλά και από εγχώρια εργαστήρια, στη σκιά του μεσαιωνικού κάστρου.
371  36° 04.313'n  27° 55.799'e    Ασκληπιείο, βυζαντινή εκκλησία Κοίμησης του 1060 μ.Χ, με ιπποτικές προσθήκες τον 14ο αιώνα και ωραίες τοιχογραφίες. Το παλιό ελαιοτριβείο στον αυλόγυρο της εκκλησίας έχει μετατραπεί σε θρησκευτικό και λαογραφικό μουσείο.
372  36° 04.400'n  27° 55.974'e    Ασκληπιείο κάστρο με στέρνες και μεγάλο τείχος είσοδος ελεύθερη

251  36° 07.988'n  27° 55.038'e    Μονή Θάρρι (αρχαγγέλου Μιχαήλ) κοντά στην Λάερμα
Λάερμα (από το προελληνικό Λάδαρμα ή από τον λαό του Ερμή)
         Άγιος Ισίδωρος, ορεινό χωριό. Οι γύρω δασωμένες πλαγιές κάηκαν το 2008
598   36° 11.588'n  27° 48.299'e    έξοδος μικρού όμορφου φαραγγιού! Στάση για φωτογράφηση.
599   36° 11.741'n  27° 48.237'e    στροφή αριστερά / δυτικά προς Λακκί

       παράκαμψη... 
59   36° 11.506'n  27° 46.170'e    ερείπια Πύργου Γλυφάδας του 1480 
Γλυφάδα (κάτω από το Λακκί) Πεύκα μέχρι το κύμα, καθαρά νερά, αέρας που φυσάει μόνιμα, βραχάκια που δυσκολεύουν την πρόσβαση στο νερό και φύκια. Την προτιμούν οι Εμπονιάτες. Πινακίδα από τα Σιάνα (72 χλμ από Ρόδο)

600  36° 12.271'n  27° 48.545'e    χώρος στάθμευσης με θέα. Πριν τη διασταύρωση απέναντι (δυτικά)  κιόσκι που πουλάει διάφορα

        παράκαμψη  
601  36° 12.539'n  27° 48.752'e    Διασταύρωση προς την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τον Αττάβυρο (1.215μ), 11χλμ άσφαλτος / μπαριέρες / χώμα.
602  36° 12.555'n  27° 51.816'e    ερείπια ναού Ατταβυρίου Διός στη ψηλότερη κορυφή του νησιού
        επιστροφή                              κατηφορίζουμε στη διασταύρωση που αρχίσαμε την ανάβαση.

        Κρητηνία  (δηλαδή Νέα Κρήτη). Μουσείο Λαογραφίας στην είσοδο του χωριού.
62    36° 15.840'n  27° 48.565'e    Κάστρο Κρητηνίας
63    36° 16.332'n  27° 49.092'e    Κοπριά, κατεβαίνει δρόμος, φάτσα στον βοριά
64    36° 16.402'n  27° 49.476'e    Κάμειρος, Σκάλα, μικρή προβλήτα
         Μανδρικό ή Μαντρικό (Μανδράκι στον Topo). Μανδρικό σημαίνει χώρος περιφραγμένος, ειδικά διαμορφωμένος για σταύλους ζώων (μαντρί), ελαιοτριβείο και κλειστός χώρος.
651  36° 20.227'n  27° 55.178'e    Αρχαία Κάμειρος
65    36° 20.543'n  27° 54.976'e    Κάμειρος, παραλία, κοντά στα Καλαβάρδα. Καλαβάρδα ολοκλήρωση ενδιαφέρουσας διαδρομής
658  36° 21.795'n  27° 58.515'e    Φανές, μεγάλη ρηχή (βορεινή) παραλία με άμμο και βότσαλα
        Φανές, το πολύχρωμο χωριό της Ρόδου.
659  36° 19.944'n  28° 00.887'e    Ξωκλήσι Άγιου Σούλα (Σύλα) στις Αμμοπές.
        Διμυλιά για την διαδρομή Διμυλιά – Ελεούσα

164  36° 16.443'n  28° 01.626'e    Ελεούσα, Campochiaro εγκαταλελειμμένο χωριό Ιταλοκρατίας
165  36° 16.381'n  28° 01.458'e    Ελεούσα, στέρνα που συγκεντρώνονται τα νερά της πηγής του Κοσκινιστή. Εκεί μέσα ζει ότι απέμεινε από έναν πληθυσμό σπάνιου είδος ψαριού (γκιζάνι)), από το ρέμα Πλατύ.

        παράκαμψη
166  36° 16.201'n  28° 02.552'e    πάρκο (μοντέρνας) τέχνης art  park, στη μέση του πουθενά κοντά στην Αρχίπολη

162  36° 16.442'n  27° 59.851'e    βυζαντινό ξωκκλήσι Άγιος Νικόλαος Φουντουκλί
176  36° 16.353'n  27° 58.309'e    δασωμένη κορυφή 627 μ. ανεβαίνει χωματόδρομος
177  36° 16.365'n  27° 56.906'e    κάποια ερείπια (Ιταλοκρατίας ?)
178  36° 15.952'n  27° 55.998'e    παιδικές κατασκηνώσεις
        Προφήτης Ηλίας σε καταπράσινο ορεινό τοπίο που ΔΕΝ θυμίζει νησί.
172  36° 16.618'n  27° 56.623'e    Σαλέ Έλαφος στον Προφήτη Ηλία «Αλπική» τοποθεσία στα 780 μ.
173  36° 16.625'n  27° 56.536'e    Σαλέ Ελαφίνα στον Προφήτη Ηλία ερειπωμένο. Τα δύο σαλέ τα  έχτισαν οι Ιταλοί πριν από τον πόλεμο (τη δεκαετία του 1920 για τους αξιωματικούς τους) και στη συνέχεια λειτούργησαν σαν ξενοδοχεία.
170  36° 16.739'n  27° 56.712'e    καθολικό ξωκλήσι Αρχαγγέλου Μιχαήλ
171  36° 16.569'n  27° 56.594'e    Βίλα Ντε Βέκι ή Βίλα Μουσολίνι. Η βίλα του τότε διοικητή των Ιταλών.  

653  36° 17.103'n  27° 56.880'e    Σάλακο πηγή Νύμφη και Σπηλιά Μακαρούνας μόνο αν έχετε χρόνο
Πεζοπορική διαδρομή μικρής δυσκολίας Σάλακος – Μονή Προφήτης Ηλίας, μήκους 650 μ. σε χτιστό μονοπάτι που ξεκινάει από ένα απότομο μέτωπο βράχων πάνω από το χωριό Σάλακος στα 220 μ. κοντά στην πηγή «Νύμφη» και καταλήγει στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 610 μ., διασχίζοντας πυκνή βλάστηση και 115 καταμετρημένα είδη φυτών, 20 των οποίων είναι σπάνια και μοναδικής ομορφιάς σαν το ενδημικό αγριολούλουδο πεονία, πλούσιο δάσος από πουρνάρια, θάμνους,  κυπαρίσσια και λίγα πεύκα (πρόγραμμα Natura 2000). Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς και το ελάφι της Ρόδου της οικογένειας Platoni ή Dama Dama και το γεράκι Petritis. Λίγο πριν την κορυφή συναντάμε το καθολικό μοναστηράκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στην κορυφή, τα ξενοδοχεία, «Έλαφος» και «Ελαφίνα».

        παράκαμψη
176  36° 16.275'n  27° 53.264'e    ερείπια του χωριού των νάνων, σε μικρή απόσταση από τη λίμνη, μια συστάδα χαμηλών πετρόκτιστων σπιτιών με χαμηλό πρέκι στην κύρια είσοδο. Θρυλείται, ότι το χωριό αυτό κτίσθηκε τότε, με την έλευση των αλχημιστών στο νησί, κατοικήθηκε από τους νάνους συνοδούς ή εν γένει από νάνους και θεμελιώθηκε στο μέρος εκείνο διότι εκεί η φύση έβριθε από βότανα.
175  36° 15.814'n  27° 53.476'e    λίμνη των νάνων σε όμορφο ημιορεινό μέρος. φιλοξενούσε το σπάνιο «γκιζάνι».
        επιστροφή
        Τα Απόλλωνα με το πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο
178  36° 15.253'n  27° 58.812'e    πριν τα Πλατάνια στο ξωκλησι των Πέτρου και Παύλου νότια προς Λίμνη Γαδουρά
254  36° 11.909'n  27° 57.975'e    διασταύρωση αριστερά / ανατολικά προς λίμνη Γαδουρά
255  36° 10.047'n  28° 00.241'e    φράγμα τεχνητής λίμνης Γαδουρά.

256  36° 09.316'n  28° 02.799'e    γέφυρα (ιταλική?)
257  36° 11.107'n  28° 01.840'e    (παράκαμψη) Μ. Καμμυρί, χωματόδρομος, πράσινο, μόνο αν έχουμε χρόνο
        Αρχάγγελος
        Στεγνά



Διαδρομή Γ.     Ρόδος, Νότιο τμήμα  
        Στεγνά – Αρχάγγελος 
        Αγία Αγάθη – Χαράκι – Μάσαρη – Κάλαθος – Βλυχά
        Λίνδος – Άγιος Παύλος – Πεύκοι – παραλία Πλακιά
        παραλίες Λάρδου – Γλύστρα – Κατσούνη – Κιοτάρι

39    36° 01.210'n  27° 55.771'e    Γεννάδι  Η προέκταση της παραλίας Κιοτάρι, 63 χλμ. από την πόλη. Βαθιά νερά που προσφέρονται για θαλάσσια παιχνίδια και αθλήματα κάθε είδους, γι΄ αυτό αποτελεί σημείο συγκέντρωσης των νέων. Επιλέγεται συχνά ως ορμητήριο για εκδρομές στο παλιό ελαιοτριβείο, στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και στα βυζαντινά εκκλησάκια. Κάθε Κυριακή διοργανώνονται πάρτι με ανεβασμένη διάθεση και mainstream μουσικές επιλογές.
398  36° 00.506'n  27° 55.236'e     Άγιος Γεώργιος (Γεννάδι)
399  35° 59.775'n  27° 54.770'e     Παναγιές (Γεννάδι)
        παράκαμψη                            Λαχανιά. Το πιο όμορφο χωριό της Ρόδου ούτε χωριό ούτε όμορφο!. «Κυκλαδίτικα» σπιτάκια (αγορασμένα από ξένους καλλιτέχνες και διανοούμενους) και η καταπράσινη πλατεία – ιδανικό hangout για τα ζεστά μεσημέρια. Η ταβέρνα κάτω από τα πλατάνια λειτουργεί και ως καφενείο, αλλά σερβίρει και πιάτα της ώρας.
        Λαχανιά. «Χαμηλά άσπρα σπιτάκια, γαλάζια πορτοπαράθυρα και σκαλιστές πέτρινες αυλόπορτες συνθέτουν ένα χωριουδάκι βγαλμένο από καρτ ποστάλ» έγραφαν στο διαδίκτυο. Εμείς δεν είδαμε τίποτα από αυτά…

409  35° 59.838'n  27° 50.563'e    ξωκλήσι Αγίου Θωμά στη ομώνυμη Σκάλα, τοπίο με καταρράκτη λίγο πριν το χωριό Μεσαναγρός = καλλιεργημένο, περιφραγμένο βυζαντινό μεγάλο αγρόκτημα.
40    35° 57.102'n  27° 52.697'e    Λαχανιά, μεγάλη σε μήκος βοτσαλιά
402  35° 56.769'n  27° 52.420'e    Βούσουρη
403  35° 56.644'n  27° 52.328'e    Καλοβρυάκι
        παράκαμψη νότια      
41    35° 55.743'n  27° 51.389'e    Πλημμύρι έρημη αμμουδιά ξωκλ.Ζ.Πηγής πάνω σε αρχαίο ναό. ΔΕΝ μ’ άρεσε.
401  35° 56.911'n  27° 48.369'e    γραφικό ξωκλήσι Άγιου Παύλου, στο δρόμο προς Κατταβιά
Ο κυπαρισσόδρομος – στο δρόμο από Γεννάδι προς Κατταβιά – αριστερά και απέναντι από την εγκαταλελειμμένη καθολική εκκλησία μέχρι την αμμουδιά του Άγιου Γιώργη

Επίκεντρο της δράσης των Ιταλών στη Νότια Ρόδο ήταν ο αγροτικός οικισμός San Marco, ο σημερινός Άγιος Παύλος, στο δρόμο από Κιοτάρι προς Κατταβιά. Η έρημη εκκλησία με το κωνικό καμπαναριό και τους παλαιωμένους γαλάζιους σοβάδες απέναντι από έναν κυπαρισσόδρομο επί του κεντρικού δρόμου είναι το πιο εύκολα ανιχνεύσιμο σημάδι των Ιταλών. Για πιο... δυνατούς λύτες οι έρημες μεσοπολεμικές αγροικίες κοντά στη στρατιωτική περιοχή νότια της Κατταβιάς. Καταλήξτε στο γειτονικό χωριό Βάτι για ντόπια κρέατα στο παλιό χάνι όπου στεγάζεται η ταβέρνα Πέτρινο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι ιδιοκτήτες θα σας «χαρτογραφήσουν» τους εδώ δρόμους των Ιταλών - από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τους καταυλισμούς των στρατιωτών μέχρι τη θρυλική «Σπηλιά του Μουσολίνι» στο δρόμο για το Ίστριο.

        παράκαμψη
421  35° 55.200'n  27° 48.837'e    ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου που έχει για καμπάνα μια παλιά οβίδα!
42    35° 54.860'n  27° 49.550'e    Άγιος Γεώργιος ανάμεσα Λαχανιά και Πρασονήσι. Μεγάλη σε μήκος και πλάτος, ανοιχτόχρωμη αμμουδιά με ρηχά νερά. Άγνωστη παραλία ακόμα και στους ντόπιους, 88 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ρόδου.
         Η παραλιακή, βασική αρτηρία πηγαίνει προς την Κατταβιά (11 χλμ.). Είναι παράξενο να μιλάμε στη Ρόδο για κρυφές παραλίες, να όμως που υπάρχουν: η παραλία του Αγίου Γεωργίου και ο Μαύρος Κάβος (δίπλα της), ένα εξωτικό τοπίο με αμμόλοφους και κρυστάλλινα νερά.  Φτάνετε μέσω χωματόδρομων μέτριας βατότητας που ξεκινούν απέναντι από την εγκαταλελειμμένη καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου (8 χλμ. μετά τη διασταύρωση της Λαχανιάς) κάτω από τον «θόλο» των κυπαρισσιών. Στη διασταύρωση των χωματόδρομων (5 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο) ο ένας αριστερά κατεβαίνει ως την άμμο της παραλίας του Αγίου Γεωργίου και ο άλλος δεξιά πηγαίνει για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και την κλειστή, μοναχική αμμουδιά του Μαύρου Κάβου με τα κέδρα.

43    35° 54.530'n  27° 49.100'e    Μαύρος Κάβος
44    35° 53.611'n  27° 47.994'e    χώρος αναστροφής μετά τις 2 τελευταίες αμμουδιές
        επιστροφή                              Ο χωματόδρομος δεν συνεχίζει προς το Πρασονήσι.

451  35° 53.658'n  27° 45.946'e    Αρχαιολογικός χώρος Βουρλιάς (νέα άσφαλτος από Πρασονήσι). Από τους σημαντικότερους πρώιμους οικισμούς με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο που έχει εντοπισθεί στον ελλαδικό χώρο. Η ζωή του οικισμού ήταν πολύ περιορισμένη. Με βάση κυρίως τα ευρήματα από τις ταφές έξω από το τείχος χρονολογείται στα 650-550 π.Χ.          
45    35° 53.297'n  27° 46.315'e    Πρασονήσι στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Μία βραχονησίδα που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί της Ρόδου με μια στενή λωρίδα άμμου μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Οι δυο παραλίες που σχηματίζονται, λόγω των σέρηδων, σμίγουν και καλύπτουν τη στεριά, δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα. Την προτιμούν σέρφερς – όλων των τύπων – λόγω αέρα.

46    35° 52.880'n  27° 45.868'e    Πρασονήσι, μικρή παραλία πριν τον φάρο
47    35° 52.750'n  27° 45.784'e    Πρασονήσι, άλλη μία μικρή παραλία πριν τον φάρο
471  35° 52.707'n  27° 45.051'e    Φάρος Πρασονησίου
        επιστροφή…

50    35° 55.298'n  27° 44.168'e    μικρή παραλία κάτω από τους… ανεμιστήρες. Δεν βλέπω δρόμο
        Κατταβιά, αγροτικό χωριό με λίγα παλιά σπίτια και γραφική πλατεία.
        Μια όμορφη διαδρομή για οδήγηση με οποιοδήποτε μέσο είναι στη ΝΔ Ρόδο από την Καταβιά στα Καλαβάρδα. Η περιοχή είναι σχετικά ερημική. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑ τμήμα της Ρόδου. Σε όλη τη διαδρομή θα έχετε την θάλασσα αριστερά σας και τα βουνά δεξιά σας.
51    35° 57.680'n  27° 44.016'e     Πάνω Γιαλός στην αρχή / τέλος της μεγάλης και εντυπωσιακής παραλίας του όρμου της Απολακκιάς.
        Απολακκιά. Στα νότια του νησιού κοντά στο χωριό Απολακκιά απλώνεται ο προστατευμένος (Natura 2000) όρμος της Απολακκιάς με αμμόλοφους, ενός θαμνώδους αγριόκεδρου που ονομάζεται Άρκευθος και της χελώνας Kareta-Kareta που γεννάει τα αυγά της στην περιοχή. Την εποχή του φθινοπώρου η αμμουδιά είναι γεμάτη με λευκά κρίνα της θάλασσας. Μπορείτε να περπατήσετε στα αμμουδερά μονοπάτια και στους χωματόδρομους της περιοχής από τους Φούρνους μέχρι το Λιμνί. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Καλάμου προσφέρεται για ξεκούραση και θέα στο ηλιοβασίλεμα.
510  36° 01.082'n  27° 45.371'e    Σουσούνια
        παράκαμψη για τους πιστούς…
511  36° 01.305'n  27° 47.652'e    Μονή Παναγίας Σκιαδενής (Μονή Σκιάδι) κοντά σε Μεσαναγρό.
        επιστροφή
523  36° 03.959'n  27° 45.655'e    παραλία Λίμνη ή Λιμνί στον μεγάλο κόλπο της Απολακκιάς          
525  36° 04.937'n  27° 45.678'e    Κάλαμος στον μεγάλο κόλπο της Απολακκιάς
524  36° 07.104'n  27° 46.465'e    θέση με θέα στο κάστρο του Μονόλιθου και στη γύρω περιοχή

531  36° 07.468'n  27° 43.566'e    Κάστρο Μονόλιθου λίγο περπάτημα, θέα / ηλιοβασίλεμα, είσοδος ελεύθερη. Στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου με ωραία θέα και ηλιοβασίλεμα. Όμορφο από μακριά, χάνει λίγο από πάνω. Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, θυμίζοντας σου κάτι από Κυκλάδες. Προτιμήστε απογευματινές ώρες και άνετα παπούτσια (έχει πετρώδες έδαφος).

55    36° 06.554'n  27° 43.800'e    Αλυκή
56    36° 06.361'n  27° 44.217'e    Φούρνοι, βοτσαλιά με μικρά και μεγάλα βότσαλα. Φτάνεις από τον δρομο που ενώνει το Μονόλιθο με την Κατταβία. Συνήθως έχει κύμα. 78 χλμ από Ρόδο.
55    36° 06.554'n  27° 43.800'e    επιστροφή στην Αλυκή
54    36° 06.968'n  27° 42.705'e    (παράκαμψη) κατεβαίνει δρόμος

53    36° 07.312'n  27° 42.589'e    (παράκαμψη) άγνωστη παραλία, κατεβαίνει δρόμος, φάτσα στον βοριά
531  36° 07.468'n  27° 43.566'e    Κάστρο Μονόλιθου. 
571  36° 07.594'n  27° 43.883'e    διασταύρωση αριστερά / ΒΔ.
572  36° 08.855'n  27° 43.517'e    διασταύρωση δεξιά (από Μονόλιθο) / Βόρεια, γύρος πευκόφυτου Ακραμύτη

        ή ευθεία και αριστερά / Δυτικά στην πρώτη διασταύρωση…          
57    36° 08.912'n  27° 42.426'e    Όρμος Κεραμενή κατεβαίνει δρόμος, προστατευμένος απ' το βοριά
        ή ευθεία και δεξιά ΒΑ στην πρώτη διασταύρωση…          
58    36° 10.159'n  27° 44.025'e    Πύργος Κυμισάλας διασταύρωση δεξιά και βόρεια κατεβαίνοντας προς τον όρμο Κεραμενής

575  36° 10.076'n  27° 46.973'e    διασταύρωση δεξιά (προς τα Σιάνα) / Νότια, στο ξωκλήσι του Αγίου Αναστασίου
        Τα Σιάνα ή Σιάννα από τον αρχαίο δημο Βρασιανών. Καλό μέλι.
        Πέρασμα τουριστών προς Μονόλιθο.
576  36° 09.088'n  27° 46.372'e    διασταύρωση αριστερά / Νότια (άσφαλτος) προς τεχν.Λίμνη Απολακκιάς
521  36° 05.974'n  27° 47.901'e    φράγμα λίμνης Απολακκιάς μία σχετικά μεγάλη λίμνη που δεν θα περιμένατε να τη δείτε σε ένα νησί; Όμορφος υδροβιότοπος με αρκτό πράσινι και ωραία παραλίμνια διαδρομή. Η λίμνη είναι ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.
522  36° 05.731'n  27° 47.610'e    ξωκκλήσι Άγιου Γεωργίου Βάρδα (του 1290) κοντά στο φράγμα.
        Απολακκιά. Κτήριο Πολιτιστικού Κέντρου (απομεινάρι ιταλικής κατοχής)..

901  36° 03.499'n  27° 48.601'e     Αρνίθα, Άγιος Νίκων «Ο μετανοείτε» 13ου αιώνα, θέα
902  36° 04.407'n  27° 48.460'e     Αρνίθα, Προφήτης Ηλίας, θέα
Αρνίθα, θέση Φουντάνα – Βόδι με καταρράκτες.
Ίστριος  Σπηλιά του Μουσολίνι στο δρόμο για το Ίστριο 36° 06.685'n  27° 49.830'e
        (Η) Ίστριος. Καταρράκτες του Κηπολίστη
395  36° 05.964'n  27° 50.848'e    Προφύλια εκκλησάκι Αγ.Γεωργίου, στο κέντρο, ταβέρνα το Λημέρι του Ληστή
        Βάτι.  Μικρό χωριό με άφθονο πράσινο – για όσους προτιμούν τουρισμό χωρίς κοσμοπολίτικο περιτύλιγμα– και λιγοστούς επισκέπτες (κυρίως Ροδίτες). Κατάλληλο για πεζοπορία, με λίγα ενδιαφέροντα ταβερνάκια.  
        Βάτι, ταβέρνα Πέτρινο Τσιρίγια (χοιρινό τηγανητό με αυγά), φρέσκο τόνο, ρεβιθοκεφτέδες και τα σαββατοκύριακα γουρουνόπουλο ψητό (22440 61138)

903  36° 02.907'n  27° 52.537'e     Βάτι, ξωκλήσι Αρχ.Μιχαήλ «Παραλιμνιώτη» πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό
904  36° 02.400'n  27° 52.251'e     Βάτι, στη συνέχεια του ίδιου χωματόδρομου, ξωκλήσι Άγιου Γιάννη στα 436μ
        Στη διασταύρωση που συναντήσαμε πριν τον Άγιο Γιάννη, συνεχίζουμε ευθεία ΝΔ
391  36° 00.510'n  27° 52.438'e    Λιμνοδεξαμενή Γενναδίου (φράγμα Σκολονίτη)
390  36° 00.645'n  27° 52.217'e    ξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου κοντά στο φράγμα Σκολονίτη
        Γεννάδι
        Αρχάγγελος
        Στεγνά

252   36° 06.854'n  27° 56.588'e    Μονή Αγίου Γεωργίου (ή Ιγκο από το δάσος) μετά τη Θάρρι προς Λάρδο
253   36° 06.045'n  27° 58.892'e    Μονή Υψένης μετά την Ιγκο κοντά στην Λάρδο

Δείτε κι ένα βίντεο ακόμη που ναι μεν ΔΕΝ είναι δικό μας αλλά μας άρεσε...
https://www.youtube.com/watch?v=GY-UQlqSGTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου