Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Ο ήχος της Αγίας Σοφίας!

Ο ήχος της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με την ακουστική μελέτη του πανεπιστημίου Στάνφορντ και συγκεκριμένα της ιστορικού τέχνης Μπισέρα Πέντσεβα (Bissera V.Pentcheva) και του Τζόναθαν Έιμπελ (Jonathan Abel) καθηγητή υπολογιστικών ερευνών στη μουσική και στην ακουστική (Computer Research in Music and Acoustics).

Σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Cappela Romana από το Πόρτλαντ του Όρεγκον που ασχολείται με την θρησκευτική μουσική από το 1991, δημιούργησαν ψηφιακά την ακουστική της εκκλησίας ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους στην αίθουσα κονσέρτων του πανεπιστημίου, σαν να βρίσκονταν μέσα στην Αγία Σοφία!.

Η καθηγήτρια κα Πέντσεβα περιγράφει στην εφημερίδα «Καθημερινή»:
«Οι ερμηνευτές της Capella Romana απέδωσαν τις ψαλμωδίες του όρθρου, του εσπερινού καθώς και άλλους βυζαντινούς ψαλμούς, ακολουθώντας την παράδοση της λειτουργίας σε καθεδρικούς ναούς, που είναι διαφορετική από τη μοναστική παράδοση της εποχής των Παλαιολόγων που επικράτησε αργότερα στο Άγιον Όρος. Ο ήχος πέρασε μέσα από μικρόφωνα που ήταν κολλημένα στο μέτωπο των ερμηνευτών. Στη συνέχεια διοχετεύτηκε στο πρωτοποριακό λογισμικό του Τζόναθαν Άμπελ και από εκεί στα ηχεία της αίθουσας. Έτσι, ο ήχος που άκουσαν και ακούνε οι χορωδοί της Capella Romana την ώρα που ερμηνεύουν, αλλά και ο ήχος που ακούνε  οι παρευρισκόμενοι είναι ο ήχος που θα άκουγαν αν βρίσκονταν μέσα στην Αγία Σοφία»


Οι ηχογραφήσεις συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2019 στο άλμπουμ “Lost voices of Hagia Sophia”

Η ποιότητα του ήχου (mp3) στο YouTube αδικεί την όλη προσπάθεια οπότε αν βρείτε το cd, αγοράστε το η κατεβάστε το σε μορφή FLAC (Free Lossless Audio Codec File) από τη διεύθυνση που αναφέρω.

Cappella Romana in a virtual Hagia Sophia - Prokeimenon


Cappella Romana in a virtual Hagia Sophia – Cherubic Hymn in Mode 1


Σημείωση:
Αν και οι σχέσεις μου με τις θρησκείες, τους επαγγελματίες των διαφόρων εκκλησιών και δογμάτων, τους διαφόρους «πιστούς» ανά τον κόσμο, τα σταυροκοπήματα και τα «άγια φώτα» ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα - έως καθόλου - καλές, ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτοί οι όμορφοι ήχοι είναι μέρος της παράδοσης και του DNA μου!

Μερικές διευθύνσεις (links) από τα πολλά άρθρα για το συγκεκριμένο θέμα, που βρήκα στο διαδίκτυο:
https://hagiasophia.stanford.edu/
https://www.kathimerini.gr/1072208/gallery/politismos/moysikh/h-mystagwgia-twn-yalmwn-ths-agias-sofias
https://www.cnn.gr/focus/story/212551/oi-xamenoi-ixoi-tis-agias-sofias-h-ereyna-toy-stanford-kai-i-emmoni-na-xanaginei-tzami
https://www.protagon.gr/themata/kataferan-na-epanaferoun-tin-akoustiki-tis-agias-sofias-44341311731
http://www.topontiki.gr/article/254257/akoyste-gia-proti-fora-ton-kathilotiko-iho-tis-agias-sofias-opos-ton-akoygan-ton-6o
https://www.pemptousia.gr/2017/01/anasinethesan-ton-icho-apo-tis-psalmodies-mesa-stin-agia-sofia/

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ Χρύσανθε. Συμφωνώ και με τη σημείωση σου.
    Το επόμενο ταξίδι που θα είναι; Κάτι εκκρεμεί για Βουλγαρία-Ρουμανία με τον Στέλιο!
    Να είστε καλά και καλή ανάσταση στις καρδιές μας.
    Με αγάπη Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλησπέρα.
      Ευχές κι από εμάς.

      Για την εκδρομή στα Βαλκάνια, ο Στέλιος είχε όλη την καλή διάθεση να μας οργανώσει αλλά από τη μία οι αναβολές για τα μηχανογραφικά προγράμματα των ηλεκτρονικών βιβλίων από την άλλη ο κορωνοϊός μας κρατησαν μέσα για το 2020.

      Χρύσανθος Γ.

      Διαγραφή