Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ζάκυνθος Ιούλιος 2020


Η Υλήεσσα του Ομήρου – λόγω των δασών – η Υρία του Πλίνιου, το νησί του Ζάκυνθου, γιού του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου, το άνθος της ανατολής (φιόρο του λεβάντε) των Βενετσιάνων (1484-1797). Το Ζάντε ή Τζάντε, η Ζάκυνθος ή Ζάκυθος (χωρίς «ν» σύμφωνα με την ντοπιολαλιά) των νεότερων, η πατρίδα του Σολωμού, του Κάλβου, του Ξενόπουλου, του Καρρέρ, του Λάγιου και τόσων άλλων…


Ουσιαστικά δεν υπάρχει παραδοσιακός οικισμός στη Ζάκυνθο. Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1513, 1521, 1622, 1633, 1636, 1676, 1693, 1696, 1707, 1710, 1729, 1742 με 120 νεκρούς, 1767, 1791, 1809, 1820, 1840, 1893, 1912 6.8 ρίχτερ με αποκορύφωμα τα 7.2 ρίχτερ του 1953 δεν το επέτρεψαν. Όλα τα σημερινά κτίσματα που βλέπουμε είναι νεότερα, φτιαγμένα μετά το 1953. Η συντριπτική πλειοψηφία των κτισμάτων της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και της Ζακύνθου κατέρρευσαν ένα τραγικό πρωινό του Αυγούστου του 1953 που συγκλόνισαν το Ιόνιο. Από τους καταστροφικότερους σεισμούς στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. 6.4 ρίχτερ την Κυριακή 9 Αυγούστου, 6.8 ρίχτερ τη Τρίτη 11 Αυγούστου και 7.2 ρίχτερ την Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 11:25 π.μ.

Συνολικά – και στα τρία νησιά – σκοτώθηκαν 455 άνθρωποι, 21 δεν βρέθηκαν ποτέ και 2.412 ήταν οι τραυματίες. Στη Ζάκυνθο μόνο, βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν 85 άτομα νεκρά και δεκάδες άλλα που η αναγνώρισή τους ήταν αδύνατη εξ αιτίας της φωτιάς που ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό κι έκαιγε για μέρες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία στη χώρα της Ζακύνθου κατέρρευσαν ή κάηκαν 3.000 σπίτια και 11.688 στα χωριά του νησιού ενώ 38.440 ζακυνθινοί έμειναν άστεγοι. Μαζί με τους ανθρώπους και τα σπίτια, χάθηκαν πολύτιμα έργα τέχνης, χιλιάδες τόμοι βιβλίων, αρχεία, θρησκευτικά κειμήλια, το μακραίωνο παρελθόν του νησιού και το πολυπολιτισμικό του χρώμα.


Για το 2020 είχαμε αποφασίσει να γυρίσουμε οδικώς τα βαλκάνια και ειδικά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες επαγγελματικών υποχρεώσεων όμως αλλά κυρίως ο κορωνοϊός και το κακό που ακολούθησε, έφερε τα πάνω κάτω. Νοοτροπίες και σχέδια άλλαξαν, δουλειές έκλεισαν ή πήγαν πίσω, ημερομηνίες αναβλήθηκαν, εμείς μείναμε στο σπίτι μας για μέρες και περιορίσαμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες.
Μετά το σοκ, την άρση της καραντίνας και την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, είπαμε – λίγο διστακτικά οφείλω να ομολογήσω – να πάμε έστω μία εβδομάδα σε κάποιο «κοντινό» νησί. Επιλέξαμε τη Ζάκυνθο. Από Κυλλήνη το φέρρυ πιάνει στο λιμάνι της Χώρας της Ζακύνθου σε 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ξεκινήσαμε από την Κηφισιά στις 09:45 το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020 και φτάσαμε στο λιμάνι της Κυλλήνης – κάτω από την Πάτρα – μετά από 3 ώρες και 15 λεπτά χαλαρής διαδρομής 300 χλμ «στας εθνικάς οδούς» – με αρκετή κίνηση μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου - για να πάρουμε το δρομολόγιο των 14:15 για Ζάκυνθο. Το Mare Di Levante – το πλοίο που μας μετέφερε – είχε αρκετό κόσμο αλλά το μισό γκαράζ του ήταν άδειο. Παρά τις οδηγίες του πληρώματος προς τους επιβάτες να φορούν μάσκα σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους του πλοίου, σχεδόν οι μισοί δεν φορούσαν και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις στην επιβίβαση και στην αποβίβαση παρά τις φωνές μελών του πληρώματος.
Πιάσαμε στο λιμάνι της Ζακύνθου, μετά από 1 ώρα και 15 λεπτά.

Η πρώτες εντυπώσεις της Ζακύνθου ήταν πολύ καλές. Πράσινο, ωραίες εικόνες, καθαριότητα, ακόμα και στα χωράφια ή κάτω από τις ελιές. Το νησί, παρά τις πολλές καμένες εκτάσεις που συναντήσαμε, εξακολουθεί να έχει πολύ πράσινο. Δεν του δόθηκε άδικα το όνομα «άνθος της ανατολής» στο παρελθόν αν κι εμείς είδαμε περισσότερα καμπαναριά από άνθη! Πολλά καμπαναριά αλλά και πολλές παραλίες για όλα τα γούστα!

Οι δεύτερες εντυπώσεις ήταν μπερδεμένες. Λόγω κορωνοϊού (COVID-19) οι επισκέπτες στο νησί ήμασταν λίγοι. Πολλές ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή καταστήματα ήταν κλειστά. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές αυτά που δεν είχαν ανοίξει ήταν περισσότερα απ’ αυτά που λειτουργούσαν. Τα σχόλια των ανθρώπων, το βλέμμα τους και οι εικόνες του νησιού, είχαν μέσα τους τη φθινοπωρινή θλίψη του τέλους μίας κακής τουριστικής περιόδου παρά τη ζωντάνια, την κίνηση και τη φασαρία του Ιουλίου, καλοκαιρινού μήνα αιχμής. Απ’ τη μια η ηρεμία που μας χαροποιούσε σαν επισκέπτες κι απ’ την άλλη η οικονομική ζημιά που είναι πλέον παρούσα και θα δυσκολέψει όχι μόνο τη ζωή όσων ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά όλου του νησιού και της χώρας μας γενικά.

Το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Ζακύνθου είναι το «Ναυάγιο» και ιδιαίτερα η θέα του από ψηλά, το πλάτωμα που λένε οι ντόπιοι, λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Γεώργιο των Κρημνών. Αν και στο διαδίκτυο διαβάσαμε ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση τυπικά για λόγους πυρασφάλειας αλλά ουσιαστικά για ιδιοκτησιακούς (*) φτάσαμε εκεί χωρίς πρόβλημα. 

(*) Κάποιος πούλησε την έκταση 15.000 περίπου στρεμμάτων – που σύμφωνα με τα δικαστήρια δεν ήταν δική του! 

Ένα άλλο γνωστό αξιοθέατο του νησιού, είναι ήταν η περιοχή κοντά στον Φάρο στο Κερί στο ΝΔ μέρος του νησιού, που τις απογευματινές ώρες μάζευε πολλούς τουρίστες που ήθελαν να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα και παράλληλα πρόσφεραν κάτι τις στην τοπική οικονομία. Κάποιος όμως το μάντρωσε με συρματοπλέγματα τοποθέτησε ένα μικρό τροχόσπιτο για καντίνα και ζητάει «εισιτήριο» απ’ τους επισκέπτες για την είσοδο στην καφετέριά του!

Οι αρχαιολάτρες μάλλον δεν θα ικανοποιηθούν από τα λίγα αρχαιολογικά ευρήματα της Ζακύνθου.
Τα μόνα που βρήκαμε και είδαμε, ήταν τα απομεινάρια μυκηναϊκού νεκροταφείου στο Καμπί, με 14 λαξευτούς τάφους στο βράχο, (1400 – 1190 π.Χ.) και τις 2 πεσμένες κολώνες από το ναό της θεάς Αρτέμιδος Οπιταΐδος (**) στα ερείπια του Αγίου Δημητρίου στο Μελινάδο.

(**) Άρτεμις Οπιταΐς η Άρτεμις ή κόρη (όχι του Δία αλλά) του Ούπιδος σύμφωνα με την Ionios anthologia. Phakel (από τη σελίδα 644). Ο Πέτρος Θέμελης γράφει ότι σχετίζεται με την θρακική υπόστασή της, από την Οὖπι προέρχεται και το Οπιταΐς, επίθετο της θεάς από την περιοχή της Καβάλας (Themelis1994, 122). Ο Δημήτρης Λαζαρίδης, όμως, στη δημοσίευση επιγραφής, που αναφέρεται στη συγκεκριμένη θεά, διατυπώνει την άποψη ότι η λατρεία της προέρχεται από την Ζάκυνθο, αφού μόνο από εκεί είναι γνωστό το προσωνύμιο και επίσης, ο αναθέτης της επιγραφής της Καβάλας είναι ζακυνθινός. (Δ. Λαζαρίδης 1941/52, 264-265).

Λεπτομέρειες για ανασκαφές βρήκα εδώ…

Τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο ΒΑ του χωριού Κερί, στο Παλιό Κερί, που αναφέρεται αρκετά στο διαδίκτυο, ΔΕΝ τον βρήκα!

Στο ΝΔ άκρο του κόλπου του Λαγανά, κοντά στο χωριό Κερί, βρέθηκε το 1965 μικρός κτιστός τάφος. Ο ορθογώνιος θάλαμος του τάφου (εσωτερικές διαστάσεις 1,90×0,86μ.) είναι χτισμένος με πλακοειδείς λίθους και καλύπτεται από δικλινή οξυκόρυφη στέγη. Η στενή είσοδος, που φραζόταν με μικρό τοίχο, φέρει μονόλιθο κατώφλι, πάνω από το οποίο σχηματίζεται ανακουφιστικό τρίγωνο. Είναι άγνωστο αν ο τάφος είχε δρόμο. Τόσο η ιδιόρρυθμη μορφή του (που έχει αντίστοιχά της στη Συρία και στην Κρήτη), όσο και τα δύο πήλινα αγγεία που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, τον χρονολογούν περίπου στα 1400-1350 π.Χ. (ΥΕ ΙΙΒ – ΙΙΙΑ1).

Μας άρεσαν…
Που παρά τις πυρκαγιές του παρελθόντος και τα πολλά καμένα κομμάτια, το νησί δείχνει ακόμα πράσινο.
Οι πολλές ψηλές αροκάριες και τα καμπαναριά, όμορφες πινελιές στο Ζακυνθινό τοπίο.
Η παραλία Ναυάγιο. Όχι τόσο για το κουφάρι του πλοίου ή το απίθανο χρώμα των νερών της που το βλέπεις και σε άλλες παραλίες του Ιονίου αλλά για τα ψηλά και απότομα βράχια που την περιβάλουν! Νιώθεις πραγματικά μικρός. Ότι αρνητικό κι αν ακούσετε, αν βρεθείτε στο νησί πρέπει να την επισκεφτείτε. Προτιμήστε πρωινές ή απογευματινές ώρες που έχει λίγη σκιά αλλά και λιγότερο κόσμο.
Η μέτριας βατότητας - με μερικά άσχημα περάσματα - δασική διαδρομή από τον Φάρο Κερίου μέχρι την απότομη άκρη στο μικρό ξέφωτο πάνω από τις Μυζήθρες και η - ολίγον τρομακτική αν πάσχετε από ακροφοβία - θέα προς τη μικρή λευκή παραλία από κάτω και στους δύο βράχους.
Ο λόφος Στράνη.
Τα συναισθήματα σε όσους θυμούνται λίγο την ιστορία του τόπου μας, δίπλα στην προτομή του Κολοκοτρώνη, μπροστά στο μικρό αλλά όχι ταπεινό εκκλησάκι του Άι Γιώργη των Φιλικών, πάνω από την πόλη της Ζακύνθου!
Η θέα - όχι οι καφετέριες - από την Μπόχαλη.
Η εικόνα του χωριού Κοιλιωμένος ερχόμενοι από τα δυτικά που θύμιζε λίγο χωριό της Τοσκάνης.
Το «περίεργο» καμπαναριό του Αγίου Νικολάου στον Κοιλιωμένο.
Η χωμάτινη διαδρομή και η Μονή Σκοπιώτισσας.
Η μέτριας βατότητας χωμάτινη διαδρομή προς την αριστερή πλευρά της παραλίας Καλαμάκι.
Η σχεδόν έρημη αμμουδιά του Καλαμακίου στα μέσα Ιουλίου 2020!
Το ηλιοβασίλεμα από όλες τις δυτικές ακτές ή τις πλαγιές της Ζακύνθου.
Η καθαριότητα στα χωράφια με τις ελιές.
Η τοπική μπύρα Levante σε μικρό ή μεγάλο μπουκάλι. Δεν τη δοκιμάσαμε σε κουτάκι.

Δεν μας άρεσαν…
Η εικόνα εγκατάλειψης πίσω από την παραλία της Δάφνης, με τα πλαστικά, τα πολλά αφημένα ψάθινα «καπέλα» ομπρελών, τα παλιά στιβαγμένα τραπεζοκαθισματα, τις μεγάλες μαύρες δεξαμενές και τον θόρυβο από τις γεννήτριες.
Τα πολλά εγκαταλελειμμένα ξωκλήσια – αφημένα στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου.
Οι γεμάτοι με σκουπίδια κάδοι στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Οι πολλοί «κράχτες» στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου (βόρεια) που φώναζαν ή μοίραζαν εναγωνίως φυλλάδια για βάρκες, θαλάσσιες εκδρομές ή καταλύματα.
Που η GoPro - η μικρή κάμερα - πίσω από το παρμπρίζ βιντεοσκοπεί περισσότερο τις αντανακλάσεις του ήλιου και λιγότερο το τοπίο.
Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Levante Ferries - μάλλον η μοναδική που εξυπηρετεί το νησί - που άλλαζε ή ακύρωνε τα δρομολόγιά της κάθε εβδομάδα!

Παραλίες...
Από τις πολλές παραλίες της Ζακύνθου, ξεχωρίσαμε τις:
Καλαμάκι το μεγάλο κομμάτι με την όμορφη ρηχή αμμουδιά αριστερά του Crystal, Ναυάγιο με λευκά, πολύ μικρά βοτσαλάκια και δροσερά νερά, Γέρακα αμμουδιά με λίγα μικρά βότσαλα εκεί που σκάει το κύμα, Πλάκα αμμουδιά, Αγία Κυριακή αμμουδιά, παραλία Κερίου αμμουδιά, Μακρύς Γιαλός λευκή  βοτσαλιά
και λιγότερο τις
Λαγανά ρηχή αμμουδιά, Αλυκές αμμουδιά, Κρεμμύδι μικρή λευκή βοτσαλιά, Τσιλιβί άμμο με βότσαλα, Μαραθία μεγάλη λευκή βοτσαλιά.

Αν θέλετε να γνωρίσετε το νησί, θα χρειαστείτε δικό σας μεταφορικό μέσο.Το οδικό δίκτυο είναι πυκνό και το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ασφαλτοστρωμένο. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις από τη μία άκρη (π.χ. νότια) μέχρι την άλλη (π.χ. βόρεια) δεν ξεπερνούν τα 55 χλμ που με χαλαρή οδήγηση τα διανύεις σε μία ώρα. Ενδεικτικά να σημειώσω οι αποστάσεις από τον Φάρο Κερίου στα ΝΔ μέχρι τον Φάρο Σκινάρι στα Βόρεια είναι 52,1 χλμ ακολουθώντας την δυτική διαδρομή ή 48,4 χλμ ακολουθώντας την ανατολική και από το λιμάνι της Ζακύνθου ανατολικά μέχρι το Καμπί στα δυτικά 25,8 χλμ ή 30,6 χλμ μέσω Κοιλιωμένου.

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι πολλά και όλων των εταιρειών, οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα τροφοδοσίας.



Αν η Ζάκυνθος είναι ο μοναδικός σας προορισμός διακοπών και δεν σας ενοχλεί να κουβαλάτε βαλίτσες από και προς το αεροδρόμιο ίσως συμφέρει να έρθετε αεροπορικώς και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί. Εμάς δεν μας άρεσε αυτή η λύση, οπότε φορτωθήκαμε στο Jeep και...

Για διόδια πληρώσαμε...
ΑΟ 2.80+Ελευσίνα 2.10+Ισθμός 1.80+Κιάτο 2.30+Ελαιώνας 3.30+Ρίο 2.30 = 14.60€ x 2 = 29.20€

Διανύσαμε 1.211,70 χλμ, 599,20 χλμ στας Εθνικάς Οδούς και 612,50 στη Ζάκυνθο.
Καταναλώσαμε 195,01 λίτρα racing και απλής αμόλυβδης βενζίνης και πληρώσαμε 298,05€
Μέση κατανάλωση διακοπών 16,09 λίτρα / 100 χλμ.

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια πληρώσαμε 9.50+9.50+37 = 56€ x 2 = 112€

Από 1 Ιουνίου 2020 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 μειώθηκε ο Φ.Π.Α. και το εισιτήριο / άτομο μειώθηκε στα 9.50€ αλλά για το αυτοκίνητο έμεινε ΙΔΙΟ.

Η έκπτωση για εισιτήρια επιστροφής της Levante Ferries δεν θα εφαρμόζεται από 29/06/2020 έως 15/09/2020!

Στην κατάσταση των δρομολογίων (Levante Ferries, viva κλπ) – μέχρι 30 Ιουνίου 2020 – το πρώτο δρομολόγιο από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο για την Κυριακή 12 Ιουλίου ήταν στις 09:30 το πρωί και το δεύτερο το μεσημέρι στις 13:00! Από 1 Ιουλίου 2020 η Levante Ferries ακύρωσε τα μισά δρομολόγια – από 6 σε 3 – και άλλαξε αρκετά από αυτά. Το πρώτο δρομολόγιο π.χ. από 09:30 το μετέφερε στις 05:45 το πρωί και το δεύτερο – πού προτιμήσαμε εμείς – στις 14:15 το μεσημέρι.
Το Σάββατο 11 Ιουλίου στις 06:28 το απόγευμα η ναυτιλιακή εταιρεία Levante Ferries μας έστειλε στο κινητό μας το sms «Αγαπητέ επιβάτη η ώρα αναχώρησης του δρομολογίου σας (ΖΑΚ-ΚΥΛ 18 Ιουλίου) άλλαξε. ΝΕΑ ΩΡΑ αναχώρησης 16:15. Πληροφορίες 210 9499400.»
Μετά το μήνυμα, είδαμε στο viva ότι άλλαξαν και το πλοίο για τα δρομολόγια της επιστροφής 18-07 και πρόσθεσαν…
* Κάθε Κυριακή - Τρίτη - Τετάρτη και Παρασκευή θα εκτελείται επιπλέον επιβατικό δρομολόγιο από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο στις 22:15
** Κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Πέμπτη και Σάββατο θα εκτελείται επιπλέον επιβατικό δρομολόγιο από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη στις 03:45

Στα γραφεία της εταιρείας στη Ζάκυνθο που ρωτήσαμε, οι δύο κυρίες δεν ήταν σίγουρες αν έπρεπε να αλλάξουμε τα εισιτήρια. Το Σάββατο – την ημέρα της αναχώρησης – στα εκδοτήρια στο λιμάνι, ο υπάλληλος μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και απλά έγραψε επάνω στα εισιτήρια την νέα ώρα αναχώρησης.

Για φαγητό - άνευ φιλοδωρημάτων - πληρώσαμε 274,60€

Το φαγητό που φάγαμε στη Ζάκυνθο ήταν μέτριο έως πολύ καλό οι δε τιμές ήταν αρκετά ακριβότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπου όμως κι αν κάτσαμε μόλις ζητούσαμε τον λογαριασμό μας έφερναν ΚΑΙ τη νόμιμη απόδειξη οι δε μπύρες ήταν παντού κρύες και σε παγωμένο ποτήρι!

Αν ενδιαφέρεστε για τις κριτικές μας στο TripAdvisor, πιέστε (click) στην επωνυμία της ταβέρνας.

«Τριόδι», Γέρακας (4/5), το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020, 37,50€.
«Ξύγκια», Ξύγκια (4/5), το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020, 52,00€.
«Δειλινά», Κερί (3/5), το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020, 40,00€.
«Νίκος», Γέρακας (3/5), το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2020, 35,50€.
«Πόρτο Λιμνιώνας», Πόρτο Λιμνιώνας (4/5), το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020, 43,50€.
«Κερί», παραλία Κερίου (4/5), το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιουλίου 2020, 44,50€.
«Κάτι Ψήνεται», Πόλη Ζακύνθου (3/5), το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουλίου 2020, 21,60€.

Για τη διαμονή μας επιλέξαμε το πολύ καλό Ionian Hill Hotel (****) μετά το Αργάσι.
Πιέστε εδώ... αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε την κριτική μας στο TripAdvisor.

Στις 25 Μαΐου 2020 ψάχνοντας για καλό ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, είδα τυχαία, την προσφορά στο booking - μόνο για 1.5 ημέρα - του Ionian Hill Hotel για το διάστημα από 12 Ιουλίου έως 18 Ιουλίου 2020, με 81€ τη διανυκτέρευση x 6 = 486€ με πρωινό και δωρεάν ακύρωση μέχρι το μεσημέρι 11:59 στις 27 Ιουνίου 2020. Έκανα κράτηση. Την ίδια ημέρα στο σάϊτ του ξενοδοχείου η τιμή για το ίδιο διάστημα του Deluxe Διπλού / Δίκλινου δωματίου (22 m²) με πανοραμική θέα στη Θάλασσα και την πισίνα ήταν 200€ η διανυκτέρευση και η προσφορά τους με δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης 96€. Το μεσημέρι της Πέμπτης 04-06-2020 ή κα Κουλουμπή μας απάντησε στο email μας με νέα προσφορά 73.34€ ανά διανυκτέρευση, 440,04€ συνολικά (46€ λιγότερα από το booking) για τις 7 ημέρες (6 διανυκτερεύσεις) την οποία και δεχτήκαμε.

Πληρώσαμε 73,34€ τη διανυκτέρευση με πρωινό x 6 = 440,04€
Για φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο Α' κατηγορίας πληρώσαμε 3 x 6 = 18€

Πιέστε στην εικόνα που ακολουθεί να δείτε το μικρό μας βίντεο στο YouTube. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD 1080) και πλήρη οθόνη.


Ο καιρός στη Ζάκυνθο…

Οι πεζοπόροι ας ρίξουν μία ματιά εδώ...
Οι αναρριχητές ας πάρουν μία ιδέα εδώ...
Τα αρχάρια... βατράχια ας διαβάσουν αυτό...
Τα κάμπινγκ που είδαμε στο νησί, δεν μας άρεσαν και μας φάνηκαν έρημα και κλειστά.
Οι φίλιπποι, θα βρουν στο νησί αρκετούς ομίλους για ιππασία, ακόμα και μέσα στη θάλασσα!
Για δρομολόγια και διαδρομές λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ζακύνθου δείτε εδώ...

Μερικές συντεταγμένες από μέρη που βρήκαμε ενδιαφέροντα στη Ζάκυνθο χωρισμένα σε διαδρομές.

1η διαδρομή.
000  37° 56.216’n 21° 08.823’e Λιμάνι Κυλλήνης.
001  37° 46.776’n 20° 54.129’e Λιμάνι Ζακύνθου.
015  37° 46.039’n 20° 54.111’e ξωκλήσι Αγίου Λυπίου (ή Αλυπίου) σε λόφο με θέα.
021  37° 46.268’n 20° 54.748’e ξωκλήσι Αγ.Σπυρίδωνα 16ου αι δίπλα και κάτω απ' τον δρόμο
022  37° 46.003’n 20° 55.284’e Παλιό «τρικάμαρο» γεφύρι (1806) στην παραλία Αργάσι.
023  37° 45.656’n 20° 56.070’e Πύργος Δομενεγίνη, στο Αργάσι.
031  37° 44.860’n 20° 56.088’e ερείπια βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου Μεγαλομάτη (1513)

032  37° 44.615’n 20° 56.004’e Παναγιά Σκοπιώτισσα
04    37° 44.591’n 20° 57.232’e Καμίνια, βοτσαλιά, με δωμάτια, ταβέρνα, δωρεάν ομπρέλες 
05    37° 44.526’n 20° 57.384’e Βουρδέρη, μικρή παραλία
06    37° 44.393’n 20° 57.598’e Πόρτο Ζόρο, άμμος και; βότσαλα, δίπλα στο Πόρτο Αζούρο
16    37° 43.246’n 20° 57.316’e Δάφνη άμμος, βότσαλα, πέτρες και άσχημες "εγκαταστάσεις"
μέσω βατών χωματόδρομων που καταλήγουν σε διαφορετικές ταβέρνες.

08    37° 44.076’n 20° 58.380’e Βασιλικός, άμμος και βότσαλα
09    37° 44.023’n 20° 58.591’e Ιόνιο, ομώνυμη ταβέρνα, συνέχεια του Βασιλικού
10    37° 43.869’n 20° 59.008’e Μπανάνα (Banana watersport)
11    37° 43.793’n 20° 59.231’e Πλάκα (μπροστά στο Plaka beach) αμμουδιά
121  37° 43.729’n 20° 59.482’e Ξωκλήσι Αγίου Νικολάου
122  37° 43.682’n 20° 59.403’e παραλία Αγίου Νικολάου οργανωμένη αμμουδιά
13    37° 43.268’n 20° 59.271’e Μαυράτζης, ογκώδες ξεν.συγκρότημα και εγκαταλελειμμένες εγκ/σεις
14    37° 42.990’n 20° 59.448’e Πόρτο Ρώμα
15    37° 42.424’n 20° 59.203’e Γέρακας. Ρηχή αμμουδιά με λίγα βότσαλα εκεί που σκάει το κύμα. Λίγο περπάτημα από το μεγάλο πάρκινγκ. Χώρος ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα.

«Έσπασε το ρεκόρ αναπαραγωγικής δραστηριότητας η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα. Οι περισσότερες φωλιές των τελευταίων 25 χρόνων έχουν καταγραφεί φέτος (2020) στις παραλίες της Ζακύνθου, όπως αναλύει στην ΕΡΤ ο Συντονιστής του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβες».

«Φέτος (2020) δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα – παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα – σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας», εξηγεί στην ΕΡΤ η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος.


152  37° 42.510’n 20° 58.979’e φαράγγι πηλού, 200μ ΒΔ εντυπωσιακό ανάγλυφο. 

2η διαδρομή.
032  37° 45.616’n 20° 55.070’e «Καμάρα Βουρδέρη» υδατογέφυρα Αργασίου.
033  37° 45.298’n 20° 54.848’e ερείπια Άγιου Έλιψου κοντά και μετά την υδατογέφυρα
034  37° 44.473’n 20° 55.165’e ερείπια Άγιου Ανδρέα. Βρήκαμε κλειδωμένη καγκελόπορτα.
181  37° 44.228’n 20° 54.802’e Καλαμάκι κάτω από Άγιο Ανδρέα μικρό πάρκινγκ
182  37° 44.173’n 20° 54.109’e Καλαμάκι (δεν υπάρχει δρόμος προς/από Σεκανιά)
183  37° 44.020’n 20° 53.388’e αμμουδιά χωρίς ομπρέλες, κοντά στο Καλαμάκι. Κλειστή πόρτα.
19    37° 43.694’n 20° 52.464’e Λαγανάς μία από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού. Ρηχή. Επίσκεψη νωρίς το πρωί, που τα μεθυσμένα τσούρμα κοιμούνται! Οι αμμόλοφοι (οι Αμμοκούλουμοι των ντόπιων) με τα κρινάκια.
210  37° 42.815’n 20° 51.920’e ιδιωτικό νησάκι Άγιου Σώστη / Cameo Island Club… με τα τεντόπανα. Χωρίστηκε από το νησί στους σεισμούς του 1633. Συνδέεται μέσω ξύλινης στενής γέφυρας. Μία κακοστημένη «αρπαχτή» με εισιτήριο 5 ευρώ το άτομο – πρώτα πληρώνεις είσοδο και μετά βλέπεις τον (ιδιόκτητο) χώρο – με μία μικρή «συμπαθητική» παραλία με «μπαρ» και πολλά κακά και αγανακτισμένα σχόλια στο διαδίκτυο.
221  37° 42.560’n 20° 51.365’e Πόρτο Κούκλα
222  37° 42.423’n 20° 51.274’e Porto Koukla Hotel πρόσβαση μέσα από το ξενοδοχείο
231  37° 41.070’n 20° 50.161’e Πέρα Μπούκα ή παραλία Κερί ή Λίμνη Κερίου, πάρκινγκ.
232  37° 40.983’n 20° 49.877’e Πηγή Ηροδότου με πετρέλαιο και πίσσα από την αρχαιότητα.
233  37° 41.270’n 20° 52.082’e Μαραθονήσι με βαρκάκι από Κερί ή Λαγανά. Αμμουδιά χωρίς σκιά.
252  37° 40.322’n 20° 50.976’e Μαραθίας, μικρή αποκομμένη βοτσαλιά δίπλα/βόρεια της μεγάλης μέσω ελαφρά απότομου μονοπατιού / χωματόδρομου.
253  37° 40.253’n 20° 50.992’e Μαραθίας, βοτσαλιά, απ' τη μικρή με τα πόδια μέσα από τη θάλασσα.
271  37° 39.799’n 20° 48.907’e Παναγιά Κεριώτισσα (1745) με ωραίο καμπαναριό

262  37° 39.083’n 20° 48.983’e εντυπωσιακή θέα στις Μυζήθρες (από το άσπρο τυρί) και τη μικρή λευκή αμμουδιά. Πρόσβαση από τον μέτριας βατότητας δασικό δρόμο μήκους 700 μέτρων περίπου. Τον Ιούλιο του 2020 δεν ήταν προσβάσιμος με χαμηλό σεντάν. Κοντά στον φάρο Κερίου και την συρματοπλεγμένη καντίνα / καφετέρια.

272  37° 41.129’n 20° 46.339’e Πλακάκι, χώρος στάθμευσης, θέα στα απότομα βράχια
273  37° 41.046’n 20° 46.244’e «παραλία» Πλακάκι (βράχια για… λουόμενους κασκαντέρ)
291  37° 41.799’n 20° 46.562’e 12 πηγάδια του Ανδρονιού (μυθικού γίγαντα δράκου) 11 αιώνα. 
292  37° 42.191’n 20° 46.375’e Αγαλάς, σημείο θέας 
293  37° 42.341’n 20° 46.334’e Αγαλάς, σπηλιά του Δαμιανού, απέναντι από τα πηγάδια
294  37° 42.546’n 20° 46.519’e Αγαλάς, εκκλησία Κυρία των Αγγέλων.
296  37° 44.847’n 20° 46.430’e Το πυργοειδές καμπαναριό του Κοιλιωμένου ύψους 22 μέτρων, στην κεντρική πλατεία δίπλα στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1893) – μία από τις λίγες εκκλησίες στην Ελλάδα που οικοδομήθηκε με στοιχεία γοτθικού ρυθμού. Μοναδικό στο είδος του, το πιο αξιοσημείωτο απ’ τα νεότερα πυργοειδή κωδωνοστάσια της Ζακύνθου, με προηγμένη αρχιτεκτονική κατασκευαστική εμπειρία και περίτεχνη διακόσμηση με μασονικά σύμβολα και σχέδια.

Ανάμεσα στον Κοιλιωμένο και το Λαγοπόδο βρίσκεται ο αποκαλούμενος από τους βοτανολόγους «Κήπος των Ορχεοειδών», λόγω των 42 ειδών ορχεοειδών που φυτρώνουν στο νησί.

831  37° 45.334’n 20° 48.792’e Λαγοπόδο. Γυναικείο μοναστήρι Παναγίας Ελευθερώτριας.
832  37° 45.231’n 20° 48.652’e Λαγοπόδο, Εκκλησία Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας. Κάηκε το 2005 από ξεχασμένο κερί και φτιάχνεται πάλι.
84    37° 45.566’n 20° 48.583’e Μαχαιράδο, Ναός Υπαπαντής με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
841  37° 45.753’n 20° 48.493’e Μελινάδο, ερείπια Αγίου Δημητρίου (1478)
Θεμελιώθηκε πάνω στον αρχαίο Ναό της Οπιταΐδας Αρτέμιδας και οι κολόνες του Ναού της θεάς χρησιμεύουν σαν υποστηρίγματα του νάρθηκα της εκκλησίας. Αρχαία μαρμάρινη πλάκα, με αφιερωματική επιγραφή σε ιέρεια της Οπιταΐδας Αρτέμιδας, είχε τοποθετηθεί σαν αγία τράπεζα. Η μαρμάρινη βάση του αγάλματος της Οπιταΐδας Αρτέμιδας που στήριζε την αγία τράπεζα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ζακύνθου.

81    37° 44.105’n 20° 49.427’e Ναός του Αγίου Νικολάου στο Πλάτωμα του Παλιού χωριού (18αι). Αναστηλώθηκε, χωρίς να αλλοιωθεί η προσεισμική μορφή του, μετά τους σεισμούς του 1953. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ζακύνθου και περιέχει εικόνες – έργα τέχνης διαφόρων εποχών της ιστορίας του νησιού. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει παλιός ανάγλυφος δικέφαλος αετός.
ΒΑ του χωριού, Προϊστορικός οικισμός μεγάλης έκτασης. Έχουν βρεθεί λιθοτεχνίες, κεραμική κλπ. ενώ στην τοποθεσία Παλιοχώρα υπάρχει Μεσαιωνικός οικισμός και ενδείξεις νεολιθικής κατοίκησης.

225  37° 42.533’n 20° 50.748’e Μεσαιωνικός ελαιώνας στη Λιθακιά πίσω/δυτικά του Λαγανά
226  37° 43.132’n 20° 49.618’e Λιθακιά κτήριο Μεσσαλά απ’τα λίγα δείγματα της επτανησιακής αρχιτεκτονικής, που διασώθηκε απ’τους σεισμούς του 1953.
191  37° 43.935’n 20° 51.070’e Λαγανάς, ερείπια (από το 1953) έπαυλης Σαρακίνα, χαρακτηριστικό δείγμα της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής.

3η διαδρομή
842  37° 45.992’n 20° 47.784’e Παλιά Λαγκαδάκια, ερείπια Άγιου Ανδρέα
843  37° 46.027’n 20° 47.749’e Παλιά Λαγκαδάκια, ερείπια Αγίου Γεωργίου
85    37° 46.692’n 20° 48.060’e Άγιος Νικόλαος των Σχίνων στον Φιολίτη Ν του Γαλάρου.
86    37° 46.986’n 20° 47.683’e Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (16αι).
87    37° 47.463’n 20° 46.435’e Αγία Μαρίνα (1855) με το προσεισμικό πελεκητό καμπαναριό της στο χωριό Αγία Μαρίνα ή (ο) Φαγιάς. Βόρεια της Μονής Υπεραγάθου
88    37° 48.300’n 20° 45.617’e Μαύρες σπηλιές κοντά (δυτικά) στην Καλλιθέα.
90    37° 47.963’n 20° 44.195’e Γύρι, γραφικό χωριό.
91    37° 47.597’n 20° 43.574’e Λούχα, γραφικό χωριό.
92    37° 48.868’n 20° 42.531’e Βουνί / Αθέρας κορυφή Βραχίωνα 756-757μ
Μαριές (ο μύθος του ονόματος), από την Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή και την Αγία Μαρία του Κλωπά
595  37° 49.105’n 20° 40.608’e Μαριές, εκκλησία Μαρίας Μαγδαληνής
37    37° 48.624’n 20° 38.373’e Πόρτο Στενίτη. Οδικώς από Μαριές…
371  37° 48.516’n 20° 39.716’e δολίνη Λάκκος (παράκαμψη στα δεξιά / δυτικά)
372  37° 47.850’n 20° 39.279’e Όπως κατεβαίνουμε στα δεξιά ιταλικό φυλάκιο. 
36    37° 47.972’n 20° 38.991’e δρόμος σε Όρμο Πούντας. Βράχια, από Στενίτη
342  37° 48.084’n 20° 41.048’e Έξω Χώρα ή Οξωχώρα. Αιωνόβια ελιά. Οι… ντόπιοι λένε τις υπεραιωνόβιες ελιές, «Ντόπιες»
341  37° 47.552’n 20° 41.248’e σημείο θέας ανάμεσα Έξω Χώρας και Καμπί.
351  37° 46.732’n 20° 40.784’e (Το) Καμπί ή (του) Καμπή. Μυκηναϊκό νεκροταφείο.
352  37° 46.800’n 20° 40.711’e Σταυρός Σχίζας. Στην μνήμη των θυμάτων της Κατοχής αλλά...
312  37° 46.275’n 20° 43.184’e Άγιος Λέων. Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
311  37° 46.125’n 20° 43.122’e Άγιος Λέων. Εκκλησία του Αγίου Λέοντα.
89    37° 46.406’n 20° 45.717’e Μονή Υπεραγάθου.
31    37° 44.378’n 20° 42.039’e Πόρτο Λιμνιώνας (βράχια) πάρκινγκ ομώνυμης Ταβέρνας.
30 37° 43.698’n 20° 42.585’e Πόρτο Ρόξα, βράχια, από Πόρτο Λιμνιώνα.
29    37° 43.058’n 20° 43.782’e θέα στο Κορακονήσι (βράχος) από Πόρτο Ρόξα.

4η διαδρομή.
381  37° 49.347’n 20° 38.084’e Βούξα, στον όρμο Βρώμης, μεγάλο πάρκινγκ πίσω, βράχια.
382  37° 49.382’n 20° 37.913’e Πόρτο Βρώμη, μικρό αγκυροβόλιο, βράχια. 
391  37° 50.390’n 20° 37.974’e ξωκλήσι Παναγίας (πάνω από την Άσπρη Παραλία).
392  37° 50.534’n 20° 37.765’e χωματόδρομος πάνω από την παραλία Σφογκιό.
393  37° 50.659’n 20° 38.697’e Παναγιά Αναφωνήτρια 15ου αι, με μεσαιωνικό πύργο στην είσοδο.
394  37° 51.599’n 20° 38.144’e Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών (1554) κοντά στο Ναυάγιο.
401  37° 51.682’n 20° 37.620’e Ναυάγιο (Πλάτωμα), χώρος στάθμευσης από πάνω. Πρόσβαση από τη θάλασσα. Τον Ιούλιο του 2020 η πρόσβαση ήταν ελεύθερη παρά τα όσα έγραφε το διαδίκτυο.
402 37° 51.867’n 20° 37.502’e θέση θέασης του ναυαγίου από ψηλά, 364μ απ' το parking.
Ναυάγιο. Ανάμεσα στις πιο γνωστές παραλίες του πλανήτη και η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας. Ξεκινήστε νωρίς ώστε να φτάσετε με το βαρκάκι πριν τις 12 γιατί μετά γεμίζει σκάφη και κόσμο. Δίπλα υπάρχουν και μικρότερες παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα.

Διαβάστε την ιστορία του Ναυαγίου εδώ...

        Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου (για πιστούς και μόνο), μονοπάτι απ’ το πλάτωμα πάνω απ' το  Ναυάγιο.
        Χωριό Βολίμες, η πρωτεύουσα του βουνού.
412 37° 52.510’n 20° 39.471’e εκκλησία Αγίας Παρασκευής (1450, σαν τον Άγιο Διονύσιο).
414 37° 53.084’n 20° 38.501’e ερείπια μονής Αγίου Ανδρέα, χωματόδρομος. Οι τοιχογραφίες του Αγίου Ανδρέα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου.
42   37° 53.726’n 20° 38.785’e παραλία Αγίου Ανδρέα. Μόνο από τη θάλασσα.
43   37° 54.053’n 20° 39.149’e Φίλιπποι (πόρτο Τράχηλας) κατεβαίνει άσφαλτος!
431 37° 54.259’n 20° 40.035’e Ελιές, ξωκλήσι Ταξιάρχη, απέναντι σε πηγάδι.
441 37° 55.960’n 20° 42.011’e πάρκινγκ στον Φάρο για καραβάκια Ποταμίτη προς Γαλάζιες Σπηλιές και Ναυάγιο. Κοντά στις Σπηλιές. Ένα μικρό βαρκάκι μας πήγε στις σπηλιές κι ένα μεγαλύτερο (Διονύσιος) στο Ναυάγιο. Τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε γιατί μπορεί να έχει απαγορευτικό λόγω αέρα. Πληρώσαμε 10 ευρώ το άτομο για τις σπηλιές και 10 ευρώ το άτομο για το Ναυάγιο. 40 ευρώ συνολικά. Στη παραλία του Ναυαγίου κατεβήκαμε στα βοτσαλάκια με σκάλα - δεν πατήσαμε στη θάλασσα - και μας άφησαν μία ώρα, χρόνος αρκετός για κολύμπι, βίντεο και φωτογραφίες.

442 37° 55.857’n 20° 42.125’e φάρος στο βόρειο ακρωτήρι Σκινάρι.
45 37° 54.455’n 20° 42.341’e Άγιος Νικόλαος, λιμανάκι, βάρκες προς Σπηλιές/Ναυάγιο.
461 37° 54.350’n 20° 42.731’e Βαρδιόλα (ενετικό φυλάκιο) στο νησάκι του Αγίου Νικολάου.
462 37° 53.853’n 20° 42.027’e Ασκός Πέτρινο Πάρκο με διάφορα ζώα. Για μικρά παιδιά.
47 37° 53.468’n 20° 42.887’e Κρεμμύδι, μικρή βοτσαλία, μικρό μονοπάτι.
48 37° 53.387’n 20° 42.916’e Βαθύ Λαγκάδι.
49 37° 53.232’n 20° 43.023’e άγνωστη μικρή βοτσαλιά.
50 37° 53.176’n 20° 43.067’e Κλιμάτι, μικρή βοτσαλιά.
511 37° 53.000’n 20° 43.366’e Βενετσιάνικος πύργος (βαρδιόλα) στο Μικρό Νησί.
522 37° 52.951’n 20° 43.314’e Μικρό Νησί (Κοκκίνου, μικρό νησί απέναντι).
53 37° 52.704’n 20° 43.525’e Μακρύς Γιαλός ΒΑ, βοτσαλιά, σκιά μετά το μεσημέρι.
535 37° 52.339’n 20° 43.977’e Levante Beer, ζυθοποιείο μετά το ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου.
54 37° 52.066’n 20° 44.105’e Πόρτο Ξύγκια, βοτσαλιά, ιαματικά μυρωδάτα νερά με υψηλή περιεκτικότητα σε θειάφι. Το νερό περιέχει κολλαγόνο σε μεγάλες ποσότητες και  βγάζει αφρούς από θειάφι σαν τα «ξύγκια» του βραστού.
55 37° 51.874’n 20° 44.237’e Ξύγκια (κι αυτή), μικρό πάρκινγκ, κάτω απ’την ταβέρνα 
56 37° 51.828’n 20° 44.301’e μικρή Ξύγκια
57 37° 51.768’n 20° 44.338’e Πελαγάκι (Topoguide) κατεβαίνει δρόμος

571 37° 51.450’n 20° 42.126’e Ορθονιές – Μονή Παναγιάς Σπηλιώτισσας (16αι)
58 37° 51.400’n 20° 44.748’e Λάπερδα ? (Google Earth)
591 37° 51.310’n 20° 44.867’e Λιθάρι (Topoguide)
592 37° 50.876’n 20° 44.573’e Μονή Άγιου Ιωάννη Πρόδρομου  
593 37° 51.050’n 20° 45.210’e παραλία Ποταμάκια ή Ποταμάκι
594 37° 50.947’n 20° 45.295’e ξωκλήσι Άι Νικόλα Περπετούρα. 

5η διαδρομή.
Το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου (1955) που στεγάζει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, στη θέση του θεάτρου «Φώσκολος», του μεγαλόπρεπου κτιρίου που είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ.
801 37° 47.215’n 20° 54.034’e Άγιος Νικόλαος του Μώλου στην πλατεία Δ. Σολωμού.
        Άγαλμα της Ελευθερίας
        Μνημείο εθνικής αντίστασης 1941-44 με το περιστέρι στην κορυφή.

Άγαλμα Διονυσίου Σολωμού.
Μεταβυζαντινό μουσείο Ζακύνθου (08:00-15:30 ΔΕΥ κλειστό, 4€) στην πλατεία Διον. Σολωμού.
Ο δρόμος δεξιά / ανατολικά – Δημοκρατίας – οδηγεί στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

802 37° 47.312’n 20° 53.927’e Καθολική εκκλησία Αγίου Μάρκου (1518).
803 Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων  (09:00-14:00 4€) εκεί που βρισκόταν το καζίνο. 
810 37° 47.079’n 20° 53.847’e το σπίτι που έζησε μέχρι τα 14 χρόνια του ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας Νικόλαος-Ούγκο Φόσκολο (1778). Κενοτάφιο με το άγαλμα του «κλαίοντος αγγέλου»
        
        Χωριό Μπόχαλη, στον Λόφο Ζακύνθου με ωραία θέα στην πόλη της Ζακύνθου.
923 37° 47.464’n 20° 53.692’e χώρος στάθμευσης δίπλα στη Ζωοδ. Πηγή. 
921 37° 47.374’n 20° 53.539’e Ενετικό Κάστρο (2€), στη Μπόχαλη. Ένας εκ των τριών υπαλλήλων (?) μας είπε - πίσω από την κλειστή πόρτα - ότι ήταν κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού!
922 37° 47.574’n 20° 53.775’e Αϊ Γιώργης των Φιλικών. Στην εικόνα του ορκίστηκαν οι φιλικοί και οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Φωτομάρας καθώς και πολλοί άλλοι αγωνιστές του 1821. 
851 37° 47.815’n 20° 53.417’e Λόφος Στράνη.
95 37° 48.015’n 20° 50.365’e Καλιπάδο. Έπαυλη Αμπελοράβδη (1926). Έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και έχει κηρυχτεί Σύγχρονο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο
        Καλιπάδο. Μονότοξο πέτρινο γεφύρι, μέσα στον οικισμό.
96 37° 48.509’n 20° 50.667’e Παναγιά Σπηλούλας, θέα.
97 37° 49.035’n 20° 50.822’e Τραγάκι, δημοτικό θέατρο στην Παναγιά Δερματούσσα.
711 37° 47.983’n 20° 47.875’e Άγιος Δημήτριος το καμπαναριό της ομώνυμης εκκλησίας.
596 37° 50.876’n 20° 44.573’e μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (μεταβυζαντινή)
601 37° 50.578’n 20° 45.973’e Αλυκές μπροστά στις αλυκές (1498-1987)
602 37° 50.514’n 20° 46.177’e Αλυκές στη δεξιά πλευρά. Πολλές ομπρέλες.
603 37° 50.420’n 20° 46.272’e πεντακάμαρο γεφύρι του 15αι στις Αλυκές.
61 37° 50.480’n 20° 46.800’e Αγία Κυριακή αλλά και Αλικανάς
62 37° 50.810’n 20° 47.469’e Αλικανάς / Ράσα (?) Στον Google. 
63 37° 50.677’n 20° 47.683’e Παλιός Αλικανάς δίπλα / δεξιά Ξεχωριάτης
641 37° 50.517’n 20° 48.231’e Αμμούδι 1. Τον Ιούλιο του 2020 δεν ήταν αμμουδιά!
642 37° 50.469’n 20° 48.405’e Αμμούδι 2 / Αχίλλειον
66 37° 50.327’n 20° 48.951’e ξωκλήσι Παναγίας Ψαρού πάνω από μικρή Ψαρού
67 37° 50.157’n 20° 49.680’e Δροσιά / Πόρτο Ρούλης
682 37° 49.946’n 20° 50.098’e βαρδιόλα (ενετικό φυλάκιο) Κυψέλης ξωκλήσι Αγ.Μπάμπη
69 37° 49.733’n 20° 50.516’e Κατραγάκη (Topoguide)
70 37° 49.603’n 20° 50.809’e Άμπουλα
71 37° 49.581’n 20° 50.942’e Γάϊδαρος (Google)
72 37° 49.505’n 20° 51.563’e Μπούκα / Γάϊδαρος
73 37° 49.259’n 20° 51.968’e Φοίνικας (Topoguide), δίπλα/αριστερά 
731 37° 49.262’n 20° 52.027’e βαρδιόλα (ενετικό φυλάκιο, βίγλα)
741 37° 48.509’n 20° 50.667’e Παναγιά Σπηλούλας, θέα.
74 37° 49.092’n 20° 52.061’e Πλάνος
75 37° 48.985’n 20° 52.440’e (το) Τσιλιβί ή (ο) Τσιλιβής ή Πλάνος 
761 37° 48.286’n 20° 54.288’e Παναγιά Κρυονερίτισσα, μικρή εκκλησία του 18ου αιώνα με αξιόλογες εικόνες της εποχής, στο Βόρειο άκρο της πόλης. Ανήκε στη συντεχνία των βαρελοποιών. Το καμπαναριό του έχει δύο καμάρες, μια πάνω και μια κάτω και χρησιμεύει σαν είσοδος. Πάνω ακριβώς από την εκκλησία υπάρχει φάρος χτισμένος το 1866.
Ενετικό υδραγωγείο στο Κρυονέρι δίπλα στον δρόμο.
762 37° 48.074’n 20° 54.196’e παραλία Κρυονέρι
763 37° 47.452’n 20° 53.973’e μνημείο Δημήτρη Λάγιου, πίσω από την παραλία του ΕΟΤ
764 37° 47.394’n 20° 54.027’e δημόσιος χώρος στάθμευσης μπροστά στο Αρχοντικό Ρώμα
  Ναός της Κυρίας των Αγγέλων (στην οδό Λούκα Καρρέρ) πίσω από το αρχοντικό Ρώμα. 
Στο επόμενο τετράγωνο προς την Πλατεία Αγίου Μάρκου, στην οδό Καποδιστρίου, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου «των ξένων» γιατί τα παλαιότερα χρόνια έθαβαν στο προαύλιό του τους ξένους ταξιδιώτες, κυρίως ναυτικούς. Ο κάθετος δρόμος απέναντι (Μητροπόλεως) οδηγεί στην Πλατεία Αγίου Μάρκου. Με το Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου πίσω μας, το στενό αριστερά (Λεωφόρος Δημοκρατίας) οδηγεί στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού

907 37° 46.730’n 20° 53.780’e εκκλησία Φανερωμένη.
Καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953, μαζί με τους περισσότερους θησαυρούς της
και κτίστηκε νέα, προσπαθώντας να μιμηθεί τον παλαιό μεγαλοπρεπή ναό του 15ου αιώνα, που υπήρξε ένας από τους ωραιότερους ναούς της Ελλάδας και από τους πλουσιότερους σε έργα τέχνης των σπουδαιότερων αντιπροσώπων της Επτανησιακής Σχολής. Η βορινή όψη της Φανερωμένης είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κυρίας μακράς όψης ναού. Ήταν και είναι κτισμένη από λαξευτή πέτρα. Το θαυμάσιο Πυργοειδές καμπαναριό της εκκλησίας έχει επίσης ξαναχτιστεί και θυμίζει κάτι από την παλιά του μεγαλοπρέπεια. Η Πλατεία της Φανερωμένης, μπροστά από την εκκλησία ήταν η λαϊκή Πλατεία της πόλης.

908 37° 46.685’n 20° 53.907’e Άγιος Διονύσιος με εντυπωσιακό εσωτερικό (1708 ή 1948 ?) και αναπαυτικές πολυθρόνες, στο λιμάνι…Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της πόλης – υπόλειμμα της παλιάς Ζακύνθου που χάθηκε το 1953
910 37° 47.231’n 20° 53.857’e Ρούγα, το εμπορικό κέντρο με τις καμάρες

911 37° 46.816’n 20° 53.768’e Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου, στεγάζεται στο σπίτι του συγγραφέα στην οδό Γαΐτα με προσωπικά του είδη, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», κλπ. Είσοδος ελεύθερη, με προσυνεννόηση.

912 37° 47.205’n 20° 53.682’e  Παναγία Πικριδιώτισσα, που βρίσκεται στο ύψωμα στα Δυτικά της πόλης. Πήρε το όνομά της από τον ιερέα και συμβολαιογράφο Στέφανο Πικρίδη, που έζησε στην περιοχή τον 16ο αιώνα. Στο πλάτωμα της σημερινής εκκλησίας, που χτίστηκε μετά το 1953,  υπάρχει κολώνα Δωρικού ρυθμού, που λέγεται ότι είχε βρεθεί μαζί με άγαλμα του Βάκχου. Έχει ιδιότυπο (ανατολίτικου τύπου) καμπαναριό που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Ζακύνθου. Από την ανατολική πλευρά του καμπαναριού, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τα βουνά του σκλαβωμένου Μωριά αποφάσισε να αρχίσει την επαναστατική του πορεία για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Πιέστε εδώ ή στην εικόνα που ακολουθεί να δείτε το βραβευμένο βίντεο «Οι θυσαυροί της Ζακύνθου» του Maciej Tomkow στο Vimeo.

 

…και μερικές ενδιαφέρουσες διευθύνσεις που βρήκα στο διαδίκτυο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου