Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Μετέωρα, Οκτώβριος 2024

Μετέωρα

Η θέα από το μπαλκόνι του 204 δωματίου μας στο "Πύργος Αδράχτι"

Σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Στράβωνα η αρχαία πόλη Ιθώμη βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι χτισμένη η Καλαμπάκα, ενώ κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο η συγκεκριμένη περιοχή αναφέρεται ως Αιγίνιο.

Αργότερα, κατά τη Βυζαντινή εποχή η πόλη εμφανίζεται με την ονομασία Σταγοί ώσπου τελικά τον 15ο αιώνα καθιερώνεται η σημερινή της ονομασία, Καλαμπάκα, τουρκική Kalabakaya (φρούριο στην κορυφή του βράχου)  τουρκική kale (=φρούριο, κάστρο) + τουρκική baş (=κεφάλι, μτφρ. κορυφή) + τουρκική kaya (=βράχος).

Οι Σταγοί μνημονεύονται για πρώτη φορά στο έργο Διατύπωσις του Βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού (886-812).
Το 1163 υπήρξε αναφορά στο κάστρο των Σταγών.
Το 1204 οι Σταγοί περιήλθαν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.
Στο τέλος του 13ου αιώνα περιήλθαν στο Δουκάτο των Νέων Πατρών (τη σημερινή Υπάτη).
Το 1334 καταλήφθηκαν εκ νέου από τον Δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Β΄ Ορσίνι και στη συνέχεια περιήλθαν πάλι για λίγο υπό τον έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το 1348 καταλήφθηκαν από τους Σέρβους του Στέφανου Δουσάν.
Έφθασαν επί της βασιλείας του αδελφού του, Βασιλιά Συμεών Ούρεση.

Το 1393 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Θεσσαλία. Η Καλαμπάκα τέθηκε υπό τη διοίκηση του Πασά της Λάρισας και αργότερα του Σαντζακίου των Τρικάλων.
Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς Τούρκους και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αι. μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αι. παρατηρείται ανάκαμψη, που σηματοδοτείται από τη ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας (1475/76) και την τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483). Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας.
Στις αρχές του 19ου αι. τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά (Μονή Υπαπαντής, Μονή Αγίου Δημητρίου κ. ά.).
Η Καλαμπάκα απελευθερώθηκε στις 27 Αυγούστου 1881.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 1943, η πόλη κάηκε ολοκληρωτικά από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς.
Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο», στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 12 αι. Στα μέσα του 14ου αι. ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα.

Μετέωρα

Επιβλητικά βράχια, παμπάλαια βυζαντινά μοναστήρια. Με χιόνι ή βροχή, με λιακάδα ή ομίχλη, χάραμα, δειλινό ή απομεσήμερο, κάθε εποχή και κάθε στιγμή τα Μετέωρα συγκλονίζουν. Αρκεί να σταθείς λίγο στη σκιά τους και να νιώσεις το μεγαλείο τους. Όπως και να το δει κανείς, η γωνιά αυτή της Ελλάδας είναι μοναδική. Οι θεόρατοι βράχοι μοιάζουν να ξεπετάγονται στη μέση της πεδιάδας σαν τεράστιοι πέτρινοι πύργοι με πολλές δεκάδες μέτρα ύψος.

Στη διαδρομή από τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου μέχρι τη Μονή του Αγίου Στεφάνου, υπάρχουν αρκετά σημεία, με ωραία θέα προς το ηλιοβασίλεμα, εύκολα εντοπίσιμα από τον κόσμο πάνω στα βράχια και τα πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Το απόκοσμο τοπίο των Μετεώρων προσέλκυσε χριστιανούς ασκητές από όλα τα Βαλκάνια. Πριν ακόμα κτιστούν τα μοναστήρια, κάπου στον 12ο αιώνα στήθηκαν οι πρώτες σκήτες των μοναχών στις κορυφές και στις σχισμές των βράχων. Αργότερα ιδρύθηκαν οι πρώτες μοναστικές κοινότητες οι οποίες έφτασαν τις 24 τον 14ο αιώνα. Έτσι δημιουργήθηκε η μοναστηριακή πολιτεία των Μετεώρων που έφτασε στο απόγειο της ακμής της μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Στη σκιά των Μετεώρων στις ρίζες των βράχων βρίσκεται η Καλαμπάκα, έδρα σήμερα του Καλλικρατικού Δήμου, σημαντικός τουριστικός προορισμός με αξιόλογες υποδομές. Λίγα χλμ  πιό πάνω το χωριό Καστράκι.

Εκτός των άλλων όμως, τα Μετέωρα είναι πασίγνωστα στην υφήλιο για τα φυσικά αναρριχητικά πεδία τους - από τα πιο αξιόλογα της Ευρώπης - και κάθε χρόνο συγκεντρώνουν εκατοντάδες αθλητές και φίλους της αναρρίχησης. Επιπλέον οι βράχοι τους διατρέχονται από πολλά και σημαδεμένα μονοπάτια, ιδανικά για πεζοπορικές εξορμήσεις.

Χάρτης Μετεώρων

Μονοπάτια στα Μετέωρα.

1. Καστράκι-Άγιο Πνεύμα-Μονή Βαρλαάμ-Μεγάλο Μετέωρο, 2,4 χλμ. σε 1 ώρα και 10 λεπτά.
2..Δούπιανη-Μονή Υπαπαντής, 2,42 χλμ. σε 50 λεπτά.
3. Καλαμπάκα-Μονή Αγίας Τριάδας, 1,3 χλμ. σε 50 λεπτά.
4. Καλαμπάκα-Μονή Αγίου Στεφάνου, 4 χλμ. σε 2 ώρες.
5. Μεγάλο Μετέωρο-Μεγάλη κυκλική διαδρομή, 5,9 χλμ. σε 2 ώρες και 15 λεπτά.
6. Μεγάλο Μετέωρο-Μνημείο Βλαχάβα-Μετόχι Μονής Βαρλαάμ, 2,1 χλμ. σε 35 λεπτά.
7. Παναγία Καναλιώτισσα κυκλική διαδρομή, 3,1 χλμ. σε 1 ώρα και 10 λεπτά.
8. Μεγάλο Μετέωρο-Μικρή κυκλική βόλτα, 1 χλμ. σε 20 λεπτά.
9. Καλαμπάκα-Καστράκι, 2,1 χλμ. σε 1 ώρα.

https://meteoratrails.com/el/
http://www.gometeora.gr/el/worthdoing/item/86-paths
https://meteoronlithopolis.gr/gr/10-small-monasteries

Αναρρίχηση.
800 αναρριχητικές διαδρομές σε 15 αναρριχητικά πεδία, όλων των βαθμών δυσκολίας.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση στους βράχους που υπάρχουν μοναστήρια.
Είδα τους βράχους από κοντά, τους ακούμπησα, θυμήθηκα τα νιάτα μου και… τρόμαξα!
Μην κάνετε αναρρίχηση με βροχή, ή μετά από βροχή. Οι βράχοι είναι εξαιρετικά ολισθηροί.
Στην αναρρίχηση – ως γνωστόν – πρέπει να φοράμε πάντα – σωστό – κράνος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης πετρών, «εργαλείων» και… σωμάτων!

1908, Frédéric Boissonnas

Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι μοναχοί ανέβαιναν και κατέβαιναν από τα μοναστήρια με ένα σύστημα σχοινιών και διχτυών – το ίδιο που χρησιμοποιούσαν και για τη μεταφορά προμηθειών ή υλικών.

Περί το 1920 όμως δημιουργήθηκε ένα σύστημα κλιμάκων και σηράγγων που συνδέουν τους βράχους με το γειτονικό οροπέδιο και έκτοτε τα μοναστήρια είναι πολύ πιο εύκολα επισκέψιμα από τον οποιονδήποτε.

Σήμερα, η Μονή Αγίου Στεφάνου με μια μικρή πέτρινη γέφυρα που τη συνδέει με τον δρόμο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή, ενώ για να ανέβει κάποιος στο Μεγάλο Μετέωρο ή τη Μονή Αγίας Τριάδας πρέπει να ανέβει περισσότερα από 300  σκαλοπάτια. Σχεδόν μισά είναι τα σκαλιά για τις Μονές Ρουσάνου, Βαρλαάμ και Αγίου Νικολάου.



Φωτογραφίες Μετεώρων.

Εξερευνήσεις...
Μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών.
Μουσείο ψηφιακής απεικόνισης & Γεωλογίας.
Δρακοσπηλιά βάθους 100 μ. στον βράχο της Μονής Βαρλαάμ.
Ερείπια αρχαίου κάστρου, ακρόπολη στον βράχο της Αγυιάς.
Μουσείο ψηφιακής απεικόνισης στην έξοδο της Καλαμπάκας προς Καστράκι.
Μουσείο Γεωλογίας στο Καστράκι.
Από την Κόκα-Ρόκα, την πλατεία της πάνω πόλης της Καλαμπάκας, ξεκινά η διαδρομή για τη μονή της Αγίας Τριάδας, που ανάμεσα σ’ άλλα ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή της είσοδο – ένα πέτρινο τούνελ λαξευμένο στο βράχο. Ήταν μία από τις πιο δυσπρόσιτες μονές κι είναι στ’ αλήθεια γλαφυρές οι αφηγήσεις των περιηγητών για την ανάβαση μοναχά με λαξευτά και ξύλινα σκαλιά! Ένα φιδίσιο μονοπάτι διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι, που ’χει μήκος 1.100 μέτρα και βάθος 110, και περπατιέται με σχετική ευκολία… Πάνω από τις φυλλωσιές των δέντρων, η θέα του θεόρατου Άλτσου ή Άλυσσου, με την απρόσιτη για χρόνια κορυφή του, γεμάτη μύθους, θρύλους και… λάφυρα, και στο βάθος οι χιονισμένες οι κορυφογραμμές του Κόζιακα.

Τα Μετέωρα βρίσκονται κοντά στην πόλη της Καλαμπάκας και απέχουν περίπου 230 χλμ ή 3 ώρες οδικώς από τη Θεσσαλονίκη και 340 χλμ ή 3.5 ώρες οδικώς – μέσω του νέου Ε65 – από την Αθήνα. Υπάρχει σύνδεση με λεωφορείο και τρένο με αυτές τις πόλεις μέσω Τρικάλων.

Θεωρώ ότι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τα Μετέωρα είναι την άνοιξη (Μάρτιος έως Μάιος) ή το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος έως Νοέμβριος), όταν υπάρχει – θεωρητικά τουλάχιστον – λιγότερος κόσμος τόσο στα μονοπάτια όσο και στα μοναστήρια και τα χρώματα της φύσης είναι καλύτερα. Αν τα επισκεφθείτε καλοκαίρι, προγραμματίστε τις επισκέψεις σας στις μονές νωρίς το πρωί για να αποφύγετε τον ήλιο και κυρίως την πολυκοσμία.

Ένα επιβλητικό μέρος που διακρίνεται δυστυχώς περισσότερο για την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευσή του παρά για την ιερότητα του χώρου. Η τελευταία επισκιάζεται από την τουριστική ανάπτυξη. Πολύ φασαρία, κίνηση, φωτογραφίες. Αποφύγετε επίσκεψη Σάββατο ή Κυριακή.

Αν πάτε Κυριακή πρωί θα συναντήσετε πλήθος κόσμου και οχημάτων διαφόρων μεγεθών! Σίγουρα θα δυσκολευτείτε να παρκάρετε, ιδίως στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και στη Μογή Αγίου Στεφάνου, ενώ η παρουσία της αστυνομίας είναι περισσότερο διακοσμητική. Προσέξτε επίσης που επιτρέπονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο και που όχι.


Τα Μοναστήρια των Μετεώρων.
Αντιγράφω από το http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2442 του Υπουργείου Πολιτισμού:

Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντά κανείς ακολουθώντας το δρόμο από το Καστράκι προς τα Μετέωρα. Επίσημοι κτήτορες της μονής θεωρούνται ο μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος (+1150) και ο Έξαρχος (Πρωτοσύγγελος) Σταγών Νικάνορας. Ο περιορισμένων διαστάσεων ναός, είναι ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός του συνεπτυγμένου τύπου. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του καθολικού εκτελέστηκε το 1527 από τον περίφημο κρητικό μοναχό και εκπρόσωπο της κρητικής Σχολής Θεοφάνη Στρελίτζα ή Μπαθά. Η αναστήλωση του μοναστηριού που λόγω της ερήμωσης είχε αρχίσει να καταρρέει άρχισε το 1960 ενώ η συντήρηση των τοιχογραφιών του το 1961.

Μονές Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Η γυναικεία μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από το Καστράκι στα Μετέωρα. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες η μονή ιδρύθηκε το 1288 από τους μοναχούς Νικόδημο και Βενέδικτο, ωστόσο επικρατέστερη είναι η άποψη πως ιδρυτές της ήταν πρίν από το 1545 οι ηπειρώτες μοναχοί Μάξιμος και Ιωάσαφ. Το καθολικό, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένας αγιορείτικου τύπου ναός, της παραλλαγής του δικιόνιου. Η αγιογράφηση του ναού έγινε το 1560/61. Στο μοναστηριακό συγκρότημα υπάρχει ένας ακόμη ναΐσκος, αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα. Η μονή υπέστη αρκετές λεηλασίες και αρπαγές κειμηλίων και χειρογράφων κατά την περίοδο 1941-1944. Το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα. Παλιότερα η ανάβαση στη μονή γινόταν με ανεμόσκαλες ή με κάποιες ξύλινες γέφυρες, αλλά το 1936 κατασκευάστηκαν οι δύο σταθερές γέφυρες που συνέδεσαν το μοναστήρι με τους άλλους μικρότερους βράχους.

Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος / Μεγάλου Μετεώρου
Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που πιο συχνά αποκαλείται «Μεγάλο Μετέωρο», είναι κτισμένη στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, πάνω στο ψηλότερο και μεγαλύτερο βράχο, τον «Πλατύ Λίθο». Στα αριστερά της εισόδου στο Μεγάλο Μετέωρο βρίσκεται το ασκηταριό του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου. Τον 14ο αι. κτίστηκε από τον Αθανάσιο και συμπληρώθηκε από το μοναχό Ιωάσαφ, πρώην πρίγκηπα και γιό του Σέρβου βασιλιά Συμεών Ούρεση, το ιερό του σημερινού καθολικού που αποτελούσε και το παλαιό καθολικό της μονής. Το παλιό αυτό καθολικό αγιογραφήθηκε το 1483. Στα 1544/45 κτίστηκε το σημερινό καθολικό, που ακολουθεί το γνωστό αρχιτεκτονικό αθωνίτικο τύπο, και το οποίο συμπεριέλαβε το παλαιό καθολικό. Το νέο καθολικό τοιχογραφήθηκε στα 1552, πιθανότατα από το ζωγράφο Ζώρζη. Στο μοναστήρι υπάρχει επίσης τράπεζα, μαγειρείο και νοσοκομείο το οποίο αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια. Η ανάβαση γινόταν με ανεμόσκαλα ή με δίχτυ. Το 1923 κατασκευάστηκαν στον βράχο μια σήραγγα και λαξευτά σκαλοπάτια που οδηγούν στη μονή.

Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ


Η μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ είναι το δεύτερο μεγάλο μοναστήρι των Μετεώρων. Μετά την είσοδο ένας καμαροσκέπαστος διάδρομος οδηγεί τον επισκέπτη στη μικρή κλιμακωτή αυλή με τη θαυμάσια θέα. Στα ανατολικά βρίσκεται το νοσοκομείο με τον μικρό ναό των Αγίων Αναργύρων, στα βόρεια το καθολικό των Αγίων Πάντων, ο ξενώνας, κελλιά, βοηθητικοί χώροι και ο πύργος για το βριζόνι και προς τα δυτικά το παλιό μαγειρείο, η τράπεζα, ο ναός των Τριών Ιεραρχών και κελλιά. Το όνομα της μονής οφείλεται στον μοναχό Βαρλαάμ, ο οποίος ήταν ο πρώτος, το 1350, που ανέβηκε στο βράχο και έκτισε εκεί ένα μικρό ναό των Τριών Ιεραρχών και μερικά κελλιά. Το 1518 εγκαταστάθηκαν στο βράχο, που στο μεταξύ είχε ερημωθεί, οι γιαννιώτες αδελφοί Νεκτάριος και Θεοφάνης που έκτισαν εκ νέου το ναό των Τριών Ιεραρχών και αργότερα τους ναούς των Αγίων Πάντων και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το καθολικό που τιμάται στη μνήμη των Αγίων Πάντων είναι αγιορείτικου τύπου, κτίστηκε το 1541/42 και τοιχογραφήθηκε πιθανότατα από το Φράγκο Κατελάνο, το 1548. Ο νάρθηκας του καθολικού ιστορήθηκε στα 1566 από τους Θηβαίους αγιογράφους Γεώργιο ιερέα και σακελλάριο (ταμία) Θηβών και τον αδελφό του Φράγκο Κονταρή. Η ανάβαση στην ανδρική μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ γινόταν παλιότερα με τη βοήθεια τεσσάρων διαδοχικών ανεμόσκαλων, αργότερα με δίχτυ και σήμερα με τη λαξευμένη στο βράχο σκάλα που κατασκευάστηκε το 1923.

Μονή Αγίας Τριάδος
Η μονή της Αγίας Τριάδος ιδρύθηκε από το μοναχό Δομέτιο το 1438 ή σύμφωνα με μια δεύτερη άποψη το 1476. Το καθολικό της μονής είναι ένας δικιόνιος σταυροειδής ναός με χαμηλό τρούλο με μεταγενέστερο νάρθηκα (1689). Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα εκτελέστηκαν το 1692, ενώ του καθολικού στα 1741, καλύπτοντας όμως ένα παλαιότερο στρώμα τοιχογραφιών. Το λαξευτό στο βράχο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι ένα κυκλικό ναΰδριο που βρίσκεται αριστερά, αμέσως μετά την είσοδο στη μονή. Χτίστηκε και αγιογραφήθηκε το 1682. Στη διάρκεια της κατοχής (1941-44) οι μοναχοί εκδιώχθηκαν και η μονή της Αγίας Τριάδος παρέμεινε έρημη έως το 1961. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1972. Παλιότερα η ανάβαση γινόταν με δίχτυ ή ανεμόσκαλα. Σήμερα στη μονή ανεβαίνει κανείς από μια λαξευμένη στο βράχο σκάλα που κατασκευάστηκε το 1925 ή με τον εναέριο μεταφορέα (τελεφερίκ) που κατασκευάστηκε το 1970.

Μονή Αγίου Στεφάνου


Η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου είναι χτισμένη στο νοτιότερο βράχο των Μετεώρων, πάνω ακριβώς από την πόλη της Καλαμπάκας. Σύμφωνα με την παράδοση ο βράχος κατοικήθηκε από το 1192, ενώ η μονή αναπτύχθηκε πλήρως το 14ο αι. Κτήτορας της μονής θεωρείται ένας γόνος της οικογένειας των Καντακουζηνών, ο Αντώνιος. Δεύτερος κτήτορας και ανακαινιστής του αρχικού καθολικού της μονής, γύρω στα μέσα του 16ου αι. ήταν ο μοναχός Φιλόθεος. Το 1545 η μονή έγινε σταυροπηγιακή, προνόμιο που διατηρήθηκε για 200 χρόνια περίπου. Το σημερινό καθολικό της μονής που χρονολογείται, βάσει επιγραφής στα 1798, είναι αγιορείτικου τύπου και τιμάται στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους. Το παλιό καθολικό, ένας μονόχωρος ναός, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο χτίστηκε το 1350 και τοιχογραφήθηκε στα μέσα του 16ου αι.

Διατηρούνται επίσης σε κατάσταση τέτοια που μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα εξής μοναστήρια:

Μονή της Υπαπαντής
Μονή της Υπαπαντής: Βασιλική μονόκλιτη σταυρεπίστεγη με τοιχογραφίες του 1367 στον κυρίως ναό και του 1784 στο νάρθηκα. Εγκαταλείφθηκε το 1809 όταν τα στρατεύματα του Αλή Πασά συνέλαβαν τον τοπικό ήρωα Παπαθύμιο Βλαχάβα, κατέστρεψαν την μονή του Αγίου Δημητρίου που ήταν το καταφύγιο και στρατηγείο του και λίγο μετά συνέλαβαν τους ηγουμένους όλων των μονών των Μετεώρων και «βούλωσε τα μοναστήρια».

Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα
Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα: Βρίσκεται στη θέση «Κοφίνια», σε μια κάπως ευρύχωρη σπηλιά πάνω στον βράχο Μπάντοβα, νοτιανατολικά από το Καστρακί και βορειοδυτικά της Καλαμπάκας. Το μοναστήρι που ιδρύθηκε το 14ο αι. ήταν ήδη μισοκατεστραμμένο όταν βομβαρδίστηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Σωζόταν μέχρι τις μέρες μας ο ναΐσκος της μονής, ενώ τα τελευταία χρόνια αναστηλώθηκαν τα κελλιά με έξοδα της μονής Αγίας Τριάδος.

Η Δούπιανη, σήμερα ναός της Ζωοδόχου Πηγής: Βρίσκεται βορειοδυτικά του Καστρακίου. Μικρή μονόχωρη βασιλική, στην οποία διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις, η πρώτη του 12ου αι. και η δεύτερη του 1861. Πρόκειται για τη σκήτη των Σταγών-Δούπιανης, που ίδρυσε ο μοναχός Νείλος.

Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά: Στα δυτικά του Βράχου του Αγίου Πνεύματος. Πιθανότατα κτίστηκε το 1367 από τον μοναχό Νείλο. Σώζεται μόνο ένας μικρός ναός λαξευμένος στο βράχο, που πρωτοκατοικήσε ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Από το ζωγραφικό διάκοσμο του ναού σώζονται οι παραστάσεις του Χριστού και του Αγίου Γεωργίου. Το 1966 η μονή καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Μονή του Αγίου Πνεύματος ή μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ: Θεωρείται η αρχαιότερη μονή των Μετεώρων. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά. Ο Ν. Βέης ταυτίζει τη μονή με το «Στύλο Σταγών» στον οποίο έμεινε για λίγο ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης με το Γέροντά του Γρηγόριο, όταν ήρθαν από το Άγιον Όρος. Σώζεται μόνο ο ναΐσκος που είναι λαξευτός στο βράχο και στον οποίο σώζεται η λάρνακα-τάφος του κτήτορα. Απέναντι από τον ναΐσκο σώζονται ερειπωμένα κελλιά.

Κάθε μονή παραμένει κλειστή διαφορετική μέρα, ενώ οι ώρες λειτουργίας διαφέρουν, γι’ αυτό η ιδανική μέρα επίσκεψης είναι η Κυριακή. Η είσοδος στους ξένους πολίτες είναι 3 ευρώ ενώ για τους Έλληνες είναι δωρεάν.


Για την είσοδο στις μονές υπάρχει ένας συγκεκριμένος κώδικας ενδυμασίας.
Απαγορεύονται τα αμάνικα και τα κοντά παντελόνια πάνω από το γόνατο για τους άνδρες.
Για τις κυρίες επιβάλλεται μακριά φούστα κάτω από το γόνατο και μπλούζα με καλυμμένους ώμους.
Στην είσοδο κάθε μονής, παρέχονται φούστες και μαντήλια για δανεισμό.

Η μονή της Αγίας Τριάδας και Μεγάλου Μετέωρου είναι τα πιο δύσκολα σε πρόσβαση μοναστήρια με πάνω από 300 σκαλιά το καθένα.
Οι μονές Ρουσάνου, Βαρλαάμ και Αγίου Νικολάου έχουν κατά μέσο όρο 140 σκαλιά. Μερικά από τα μοναστήρια, εκτός από τις σκάλες, απαιτούν ανηφορική διαδρομή σε πλακόστρωτα μονοπάτια. Η Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου συνδέεται με μια πεζογέφυρα, καθιστώντας την πιο προσιτή από οποιαδήποτε άλλη μονή.

Ξεκινήσαμε από την Κηφισιά στις 6:25 το πρωί της συννεφιασμένης Παρασκευής 18 Οκτωβρίου 2024 και φτάσαμε στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου λίγο μετά τις 10:00.
Στα μοναστήρια που επισκεφτήκαμε - εκτός από τις Μονές Αγίου Αντωνίου, Αγίου Νικολάου Μπάντοβα και Μονή Υπαπαντής - ο αριθμός επισκεπτών, των μεταφορικών τους μέσων είτε αυτά ήταν ιδιωτικά αυτοκίνητα είτε λεωφορεία διαφόρων μεγεθών, ήταν μεγάλος. Πολύς κόσμος - στην πλοιψηφία τους αλλοδαποί τουρίστες. Στο εσωτερικό των εκκλησιών  περίμενες αρκετά λεπτά να τελειώσουν οι ξεναγήσεις των γκρουπ και μολίς έφευγε το ένα μετά από λίγο έμπαινε το επόμενο. Η είσοδος στις μονές για εμάς του Έλληνες και τους Κύπριους ήταν δωρεάν. Οι ξένοι πλήρωναν 3 ευρώ έκαστος.

Ο ουρανός όλο το τριήμερο ήταν γεμάτος μαύρα σύννεφα. Χειρότερες συνθήκες φωτισμού για φωτογράφηση την Παρασκευή, καλύτερες την Κυριακή που είχε ανοίγματα με ήλιο.
Παρά τις αντίθετες προβλέψεις από τα περισσότερα διαδικτυακά δελτία πρόγνωσης καιρού, για ισχυρές βροχοπτώσεις, δεν έβρεξε.

Ενδεικτικές αποστάσεις:
Κηφισιά – Λαμία – Δομοκός – Τρίκαλα – Καστράκι 338 χλμ σε 3 ώρες και 50 λεπτά μέσω της παλαιάς διαδρομής.
Κηφισιά – Αλαμάνα – ΣΕΑ Σοφάδων (255 χλμ.) – Καρδίτσα (έξω) – Τρίκαλα (έξω) – Καλαμπάκα – Καστράκι – «Πύργος Αδράχτι» 325 χλμ. σε 3 ώρες και 18 λεπτά μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου Ε65 που φτάνει – προσωρινά – μέχρι την Καλαμπάκα.
Κηφισιά – Μονή Μεγάλου Μετεώρου 329 χλμ. σε 3 ώρες και 25 λεπτά.

Στο μισό τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου Ε65 από Αλαμάνα μέχρι τον ΣΕΑ Σοφάδων είχε αρκετά «σαμαράκια», με ένα μονό χαμηλό διαχωριστικό τοιχάκι στη μέση του δρόμου και ανώτατο όριο ταχύτητας τα 110 χλμ. Ο υπόλοιπος μέχρι το «τέλος» του έξω από την Καλαμπάκα ήταν καλός με διπλό διαχωριστικό και όριο 120 χλμ.

Προσοχή:
O ΣΕΑ Σοφάδων προς Τρίκαλα είναι ανοιχτός απ'τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.
Ο ΣΕΑ Σοφάδων προς Λαμία είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο.

Για διόδια πληρώσαμε συνολικά 44.90€.
22.90€ την Παρασκευή και 22.00€ την Κυριακή στο ταξίδι της επιστροφής μας από Τρίκαλα προς Κηφισιά και συγκεκριμένα:
3.55€ στο σταθμό διοδίων των Αφιδνών,
4.20€ στη Θήβα,
4.15€ στην Τραγάνα,
1.90€ στην Αγία Τριάδα,
1.85€ στο Λιανοκλάδι,
3.40€ στους Σοφάδες,
2.95€ στα Τρίκαλα και
0.90€ στα πλευρικά διόδια προς Καλαμπάκα (μόνο την Παρασκευή).

Διαμονή...
Για την 3ήμερη διαμονή μας, προτιμήσαμε μέσω booking το δίκλινο δωμάτιο με (στεγασμένο) μπαλκόνι και πανοραμική θέα στα Μετέωρα, στο μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο «Πύργος Αδράχτι» (βαθμολογία στο Booking 9.5) στις πάνω γειτονιές του Καστρακίου με όντως πανοραμική θέα 180 μοιρών στους βράχους των Μετεώρων.
Είχε δύο άνετα προσβάσιμους χώρους στάθμευσης.

Για τις 2 διανυκτερεύσεις, πληρώσαμε 227.35€ και 3.00€ τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση x 2 διανυκτερεύσεις = 6.00€. Σ’ αυτήν την τιμή μας πρόσφεραν πρωινό σε μπουφέ. Η καθαριότητα και η αλλαγή πετσετών ήταν καθημερινή.

Η κριτική μας στο Booking...
«Μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο δύο κτηρίων, στο Καστράκι στο τέλος του χωριού, κάτω από τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων. Ο κ. Θανάσης, ο φιλόξενος ιδιοκτήτης μας έδωσε χάρτη της περιοχής, μας ενημέρωσε αναλυτικά για τα αξιοθέατα, τα μοναστήρια, τα μονοπάτια, τις διαδρομές, τους κοντινούς προορισμούς, τις ταβέρνες κλπ. Στην κράτησή μας μέσω Booking, προτιμήσαμε δωμάτιο με μπαλκόνι και θέα στους πανύψηλους βράχους. Το ικανοποιητικό και πλήρες πρωινό, σερβίρεται σε μπουφέ σε αίθουσα με βεράντα που βλέπει το καταπράσινο τοπίο και τους ψηλούς βράχους. Έχει δύο εύκολα προσβάσιμους χώρους στάθμευσης. Έναν σε κάθε κτήριο.

Μείναμε στο δωμάτιο 204 με μεγάλο και άνετο διπλό κρεβάτι. Η καθαριότητα και η αλλαγή των πετσετών ήταν καθημερινή. Το Wi-Fi ήταν ικανοποιητικό (3/5). Μόνο μας «παράπονο», το τριζάτο ξύλινο πάτωμα.»


Η βαθμολόγησή μας στο Booking ήταν 9/10 και μάλλον δυσαρέστησε τον συμπαθή ξενοδόχο, ο οποίος απάντησε στην κριτική μας:

«other gust write : IF YOU ARE LUCKY ENOUGH TO FIND A ROOM, BOOK IT RIGHT NOW!!! THE LOCATION IS THE BEST IN METEORA! THE ROOMS WERE GORGEOUS! THE STΑFF WERE FANTASTIC ! THE ENERGY OF JUST BEING THERE WAS OUT OF THIS WORLD!»

Καύσιμα…
Στις 3 ημέρες της επίσκεψής μας στα Μετέωρα, διανύσαμε 752 χλμ., καταναλώσαμε 106.42 λίτρα βενζίνης και πληρώσαμε 197.14€.
Συγκεκριμένα 69.70€ για 35.58 λίτρα V-Power αμόλυβδης x 1.959€ στην Shell του ΣΕΑ Σοφάδων, 53.38€ για 29.67 λίτρα αμόλυβδης x 1.799€ σε πρατήριο της Shell στην Καλαμπάκα και 74.06€ για 41.17 λίτρα απλής αμόλυβδης βενζίνης x 1.799€ στην EKO της Νέας Κηφισιάς.
Μέση κατανάλωση του Cherokee με τα 3.700κε, 14.15 λίτρα / 100 χλμ.

Φαγητό...
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.
Πολύ καλό αλλά ακριβό μεσημεριανό φαγητό στην «Γαρδένια» (4/5) στο «κέντρο» του Καστρακίου.
Φάγαμε νόστιμο αφράτο ψωμί 1 x 2 = 2.00€, χωριάτικη σαλάτα με λίγο τυρί φέτα και λιγότερο λάδι 10.00€, νόστιμο αφράτο και μεγάλο σε μήκος σουβλάκι κοτόπουλο με πατάτες τηγανητές 12.00€, μία μερίδα με 6 νόστιμους και μεγάλους καφτέδες με κόκκινη σάλτσα και πατάτες τηγανητές 11.00€.
Ήπιαμε 1 μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό Βίκος 1.50€, και 2 ροδίτικες μπύρες ZYTHOS VAP σε παγωμένα ποτήρια 2 x 6€, = 12.00€.
Πληρώσαμε 48.50€.
Μας έφεραν πρόχειρο χαρτί παραγγελίας και ζητήσαμε να μας φέρουν νόμιμη απόδειξη.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.
Πολύ καλό μεσημεριανό φαγητό (4/5) στην ταβέρνα «Μπακαλιαράκια» στο Καστράκι.
Φάγαμε ψωμί 2 x 1 = 2€, 1 πλούσια χωριάτικη σαλάτα με τυρί φέτα και λάδι 8.50€, 1 μερίδα με 3 μπιφτέκια μεσαίου μεγέθους, πατάτες τηγανητές και σως 12.00€, 1 μεγάλο κομμάτι μουσακά 9.50€.
Ήπιαμε 1 μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό 1 λίτρου 1.50€, μισό κιλό καλό χύμα κόκκινο ντόπιο κρασί 6.50€, 1 μεγάλο κρύο ποτήρι με χύμα μπύρα Mythos 4.80€.
Μας κέρασαν παγωτό καϊμάκι.
Πληρώσαμε 44.80€.
Μας έφεραν τη νόμιμη απόδειξη χωρίς να την ζητήσουμε!

Μας άρεσαν…
Οι αγιογραφήσεις στα περισσότερα καθολικά των μοναστηριών και ειδικά στο μικρό παρεκλήσι της Μονής Ρουσάνου!
Η θέα των βράχων είτε από μακριά είτε από κοντά και ειδικά η εικόνα του βράχου Αδράχτι της «Βελόνας των Μετεώρων».
Η εύκολη σχετικά ανάβαση μέσα σε πυκνό δάσος μέχρι τον βράχο Αδράχτι.
Η θέα των βράχων από το μπαλκόνι του δωματίου 204 στο μικρό ξενοδοχείο «Πύργος Αδράχτι» που επιλέξαμε για την διαμονή μας στο Καστράκι.
Η αφ' υψηλού θέα της γύρω περιοχής και από τα 6 μοναστήρια που επισκεφτήκαμε.
Οι εντυπωσιακές εικόνες των μοναστηριών, κρεμασμένων ψηλά στις κορφές των απότομων βράχων.
Η εικόνα των εγκαταλελειμμένων ασκηταριών και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου δεξιά τους, η Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα ψηλα στον απέναντι μεγάλο βράχο και η απουσία πολλών τουριστών στην περιοχή.
Η δωρεάν είσοδος των Ελλήνων και Κυπρίων επισκεπτών στα μοναστήρια.
Ο νέος ξεκούραστος αυτοκινητόδρομος Ε65 που παρακάμπτει Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και συντομεύει αρκετά τη διαδρομή μέχρι την Καλαμπάκα. Το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τα Γρεβενά είναι ακόμα υπό κατασκευή.
Που αν και τα σύννεφα τις δύο πρώτες ημέρες - Παρασκευή και Σάββατο - ήταν βαριά, τελικά γλυτώσαμε την βροχή.

Δεν μας άρεσαν…
Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου.
Τα ρετάλια με τα φανταχτερά χρώματα που μοίραζαν οι υπεύθυνοι της υποδοχής των μοναστηριών σε αξιοπρεπέστατα ενδεδυμένες κυρίες.
Η απαγόρευση φωτογράφησης στους εσωτερικούς χώρους των μοναστηριών.
Η απουσία καλών φωτογραφιών των αγιογραφιών στους αντίστοιχους ιστότοπους των μοναστηριών και ειδικα σ' αυτούς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η υψηλή τιμή της βενζίνης και τα πολλά και ακριβά διόδια που πληρώσαμε.
Η βαριά συννεφιά των δύο πρώτων ημερών που δυσκόλεψε την φωτογράφηση και στέρησαν χρώματα και σκιές από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξα.

Πιέστε στην εικόνα που ακολουθεί να δείτε το βίντεό μας στο YouTube.
Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD) 1080 και πλήρη οθόνη (full screen).



Ακολουθούν μέρη της περιοχής που βρήκαμε ενδιαφέροντα με τις συντεταγμένες τους.

39° 42.979’n 21° 37.429’e Καστράκι, Πύργος Αδράχτι, το ξενοδοχείο της διαμονής μας.
39° 40.147’n 21° 37.990’e εξάτοξο Γεφύρι Σαρακήνας (1520). Αντικριστά από τη Θεόπετρα, βρίσκεται το χωριό Σαρακήνα όπου στις όχθες του Πηνειού ποταμού δεσπόζει το εξάτοξο πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1520 από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα Β’. Σήμερα από το αρχικά 6 τόξα της κατασκευής διασώζονται τα 4, ενώ στη θέση εκείνων που κατέρρευσαν προστέθηκαν το 1970 δύο τσιμεντένια.

02 39° 40.788’n 21° 40.870’e Σπήλαιο Θεόπετρας. Στο δρόμο προς ή από Τρίκαλα, 5 χλμ. ΝΑ της Καλαμπάκας κοντά στο χωριό Θεόπετρα, από τα λίγα σπήλαια στη χώρα όπου οι επιχώσεις οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα για την περίοδο μετάβασης του προϊστορικού ανθρώπου από τον Νεάντερνταλ στον Χόμο Σάπιενς. (Ωράριο λειτουργίας: 09.00-15:00 καθημερινά, πλην Δευτέρας). Κλείνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για λόγους ασφαλείας (πτώση βράχων). Τον Οκτώβριο του 2024 ήταν κλειστό για τεχνικούς λόγους!

Το σπήλαιο βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά του ασβεστολιθικού βράχου, που υψώνεται στην κοινότητα Θεόπετρας, περίπου 4χλμ έξω από την Καλαμπάκα και έχει είσοδο αψιδωτή, διαστάσεων 17 x 3 μ περίπου. Το εσωτερικό του αποτελείται από μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου με μικρές κόγχες στην περιφέρεια. Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 - 65.000.000 χρόνια από σήμερα). Η δημιουργία του σπηλαίου είναι κατά συνέπεια μεταγενέστερη της παραπάνω ηλικίας. Το σπήλαιο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (πριν 130.000 χρόνια).

Είναι το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.). Η σημαντικότητα της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελλαδικό χώρο να δούμε τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων, στο σπήλαιο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1987 από την αρχαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα και συνεχίστηκε μέχρι και το 2005 οπότε και ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου με τη δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών που εξυπηρετεί & Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Καλαμπάκα, ενδιαφέρουσα μικρή πόλη.
Ενδιαφέρουσες οι παλιές συνοικίες του Πλατάνου, του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, του Σωποτού.

39° 42.473’n 21° 37.456’e Χώρος στάθμευσης
39° 42.536’n 21° 37.646’e ναΐσκος Αί-Γιάννη του Προδρόμου
39° 42.593’n 21° 37.678’e ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου 11ου αι
39° 42.370’n 21° 37.625’e Χώρος στάθμευσης
Ενδιαφέρουσα η σχολή ξυλογλυπτικής, η μοναδική του είδους σε όλη την Ελλάδα.

Καστράκι, χάρτης

Ο παλιός οικισμός του χωριού χαρακτηρίζεται από τις παραδοσιακές γειτονιές που ξεχωρίζουν τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, οι στενοί δρόμοι και οι παλιές εκκλησίες με επίκεντρο την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Στην πάνω πλευρά της πλατείας δεσπόζει το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας των Μετεώρων, στεγασμένο στο νεοκλασικό σχολικό κτίριο, έκτασης 460 τ.μ., το οποίο χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 18ου αιώνα.
Από το Καστράκι, ασφάλτινος δρόμος ανηφορίζει ανάμεσα στα βράχια στα μοναστήρια.

Μια άλλη διαδρομή που ξεκινά από το Παλιό Καστράκι (την πιο όμορφη και παραδοσιακή γειτονιά του χωριού) θα σας φέρει αρκετά εύκολα στα ριζά του βράχου, στην τοποθεσία που παλιά έλεγαν Κοφίνια – μακριά από τους πουλμανοτουρίστες που συνωστίζονται στα υπόλοιπα Μετέωρα – όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Γενεσίου της Παναγίας, το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου με τα εγκαταλειμμένα ασκηταριά και τις ανεμόσκαλες να κρέμονται ακόμα στο κενό, καθώς και ο ανακαινισμένος ναός του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα ή του Κοφινά του 14ου αιώνα, χτισμένος μέσα στον ομώνυμο βράχο.

Στην είσοδο του Καστρακίου από Καλαμπάκα στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τον δρόμο παράλληλα με τους βράχους των Μετεώρων. Σε απόσταση 500 μέτρων και μετά το βράχο (τα) Αμπάρια με τις τεράστιες φυσικές σπηλαιώσεις των βράχων που τις χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι ως αποθήκες, αφήνουμε το μεταφορικό μας μέσο – υπάρχει απαγορευτική πινακίδα για τα τροχοφόρα – κι ανηφορίζουνε τον στενό δρόμο που μας οδηγεί σε ένα πλάτωμα μπροστά στο ξωκλήσι της Παναγίας. Αριστερά σχετικά χαμηλά στον βράχο είναι το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, και δεξιά μας, στα 370μ ψηλά, το ασκηταριό του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα ή Κοφινά (1378), λαξευμένο μέσα σε σπήλαιο.
Είναι η πλέον ήσυχη και πιο ελκυστική γωνιά του πέτρινου δάσους, όπου αισθάνεται κανείς το άρωμα της ασκητικής ζωής αφανών οσίων πατέρων έξι και πλέον αιώνων.

39° 43.080’n 21° 37.492’e (?) Μονή του Αγίου Πνεύματος ή μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Στη βορειοδυτική πλευρά του Στύλου Σταγών (=Αγίου Πνεύματος) και απέναντι από την νότια πλευρά του Ρουσάνου αντικρίζουμε ένα τεράστιο σπήλαιο σε σχήμα τριγώνου, ύψους 60 μέτρων από τη γη, το οποίο ονομάζεται «Φυλακές Καλογέρων» ή Ογλάς (Oglac: στα τούρκικα σημάνει κατσικάκι).
Στη βάση υπάρχει μια σκοτεινή κοιλότητα μεγάλου ύψους και βάθους, όπως ένα ανοιχτό σαγόνι. Καθώς εισερχόμαστε, δεξιά, υπάρχει ένας λαξευμένος βράχος σε σχήμα αχιβάδας. Στην είσοδο συναντάμε υπολείμματα πέτρινων κτισμάτων.
Σε γνωστή χαλκογραφία του μοναχού Παρθενίου του έτους 1782 εικονίζεται ευμεγέθης ο Στύλος Σταγών. Στην ΒΑ πλευρά του βράχου, σε τριπλή σειρά κτισμάτων από τα ριζά του βράχου και εντός σχισμής, είναι σχεδιασμένο το εν λόγω σπήλαιο, η Παναγία των Φυλακών, άνευ επιγραφής.

Όμορφη η διαδρομή που ξεκινάει από το Καστράκι και καταλήγει στις Φυλακές Καλογέρων.

Ανηφορίζοντας προς τη Μονή Αναπαυσά, δεξιά ψηλά σε μία κοιλότητα του βράχου του Αγίου Πνεύματος, 30-40 μέτρα πάνω από τα τελευταία σπίτια του Καστρακίου, θα δείτε τη Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά. Σύμφωνα με τον μύθο, επί τουρκοκρατίας, κάποια Τουρκάλα παρακάλεσε τον άγιο να γιατρέψει τον άντρα της που τραυμάτισε το χέρι του. Την μαντήλα με την οποία έδεσε το χέρι του άντρα, την αφιέρωσε στον άγιο Γεώργιο. Κάθε χρόνο, του Αγίου Γεωργίου, κάτοικοι της περιοχής ανεβάζουν νέα υφασμάτινα τάματα και από τα παλιά κατασκευάζουν φυλακτά.

39° 42.861’n 21° 37.425’e μικρός χώρος στάθμευσης. Αρχή μονοπατιού προς Αδράχτι.
39° 42.855’n 21° 37.503’e Ναός Κοίμησης Θεοτόκου – Τρανή Εκκλησιά (11ος αι)
39° 42.802’n 21° 37.575’e Αδράχτι ή Βελόνα των Μετεώρων, κατακόρυφος & λεπτός βράχος, κοντά στην Τρανή Εκκλησιά, στα ΝΑ της.

39° 42.705’n 21° 37.272’e Ναός Γέννησης Θεοτόκου.

Μονή Αγίου Αντωνίου
Πίσω του αριστερά στα βράχια, ασκηταριά με ξύλινα «μπαλκόνια» και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.
Πίσω του δεξιά, ψηλά στα κάθετα βράχια, ο Άγιος Νικόλαος Μπάντοβα ή Μπάτοβα ή Κοφινά (1378) στη θέση Κοφίνια.
Φτάνεις ανεβαίνοντας μία εσωτερική σκάλα που βρίσκεται μέσα στα βράχια. Ωράριο επισκέψεων από 09:00-13:00 και 15:00-18:00.

39° 43.262’n 21° 37.176’e Δούπιανη, σήμερα ναός Ζωοδόχου Πηγής που ίδρυσε ο μοναχός Νείλος.
Στην βόρεια πλευρά του βράχου της Δούπιανης, σε ύψος 30 περίπου μέτρων, υπάρχει μία ευρύχωρη σπηλιά στην οποία ήταν κτισμένη η ιερά μονή Παντοκράτορος. Σήμερα είναι ερειπωμένη και σώζεται μόνο τμήμα του παλαιού πύργου. Το μοναστήρι πλην του ναού διέθετε ελάχιστα κελιά, μαγειρείο και δεξαμενή. Η άνοδος γινόταν με κρεμαστή ξύλινη σκάλα.

39° 44.121’n 21° 37.693’e διασταύρωση δεξιά στον χωματόδρομο, μέσα σε πλατανόδασος, προς τη Μονή Υπαπαντής και το Μνημείο Βλαχάβα
Μέχρι το Μοναστήρι της Υπαπαντής ο δασικός χωματόδρομος είναι βατός. Για την υπόλοιπη διαδρομή μέχρι το πλάτωμα που βρίσκεται το μνημείο / άγαλμα του Παπαθύμιου Βλαχάβα θα χρειαστείτε τετρακίνητο όχημα με αρκετή απόσταση από το έδαφος. Τον Οκτώβριο του 2024 συναντήσαμε αρκετά βαθιά νεροφαγώματα μετά την Μονή της Υπαπαντής.

39° 43.995’n 21° 37.758’e Μονή της Υπαπαντής (1367) 70 μ. ψηλά.
Ανακαινισμένη αλλά κλειστή. Σήμερα ένας χωματόδρομος λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Νικόλαο Αναπαυσά, οδηγεί τα αυτοκίνητα, αλλά και τους πεζούς προσκυνητές στην πανήγυρη της μονής. Η μονή σήμερα έχει επισκευαστεί πλήρως εσωτερικά ενώ έχει κατασκευαστεί και μια σκάλα (100 σκαλιά) με κτιστή πέτρινη κουπαστή η οποία αντικατέστησε την παλαιά κρεμαστή ξύλινη και έχει καταστήσει εύκολη την πρόσβαση. Υπάγεται στο Μεγάλο Μετέωρο. Στην ανατολική πλευρά του ίδιου βράχου βρίσκονται τα ερείπια της μονής του Αγίου Δημητρίου.

Μοναστήρια στα Μετέωρα.

39° 44.065’n 21° 37.917’e Εγκώμιον πρωταρματολού και εθνεγέρτου Μετεωτών Παπά-Θύμιου Βλαχάβα στα 475 μ. Για τη διαδρομή και τη θέα προς τη Μονή Υπαπαντής και στη γύρω περιοχή.

39° 43.427’n 21° 37.473’e Ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά (1150).

Μονή Ρουσάνου


39° 43.292’n 21 37.897’e Γυναικεία Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη (1288). Μια γέφυρα του 1930 θα σας μεταφέρει στο μοναστήρι (καθημερινά εκτός Τετάρτης 09:00-14:00, ή 09-13 και 15-18). Προτιμήσαμε την κάτω είσοδο.
39° 43.460’n 21° 38.125’e θέση φωτογράφησης κάτω από Μονή Βαρλαάμ.
39° 43.528’n 21° 38.247’e θέση φωτογράφησης στη διασταύρωση προς Μονή Αγίας Τριάδος.
39° 43.530’n 21° 37.940’e θέση φωτογράφησης απέναντι από τη Μονή Βαρλαάμ.

39° 43.502’n 21° 37.770’e Μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ, (1350 ή 1517). Η δεύτερη σε μέγεθος μονή των Μετεώρων, στην κορφή ενός βράχου ύψους 373 μέτρων. Η πρόσβαση στον ιερό χώρο γίνεται από 195 λαξευτά σκαλιά στον βράχο με ενδιάμεση γέφυρα. Φωτό το πέτρινο κιόσκι (είσοδος 09:00-15:00 ή 09-13 και 15-18, κλειστή Παρασκευή).

Δρακοσπηλιά, στη νότια πλευρά του βράχου της Μονής Βαρλαάμ.
09 39° 43.603’n 21° 37.654’e χώρος στάθμευσης στο τέλος του δρόμου.

Μετέωρα. 7 μοναστήρια που άγγιξαν τον ουρανό!

Η ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, σκαρφαλωμένη στην κορυφή του υψηλότερου βράχου (Πλατύς Λίθος). Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Αθανάσιο Κοινοβίτη ή αλλιώς Μετεωρίτη. Είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα σωζόμενα μοναστήρια των Μετεώρων. Εδώ θα δείτε τις περίφημες συλλογές της, το κελάρι, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά 32 μ. μήκους Τράπεζα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής! Εδώ φιλοξενείται επίσης και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής (καθημερινά εκτός Τρίτης 09:00-17:00 ή 09-13 και 15-18).

Το Μεγάλο Μετέωρο είναι εντυπωσιακό και αρκετά μαξιμαλιστικό από αρχιτεκτονικής άποψης. Διαθέτει μερικούς πολύ ενδιαφέροντες εκθεσιακούς χώρους, όπως είναι το μουσείο χειρογράφων (όπου εκτίθενται από μεσαιωνικό τετραβάγγελο σε περγαμηνή μέχρι παλαίτυπο από τη Βασιλεία με τα Άπαντα του Πλάτωνα) ή μια έκθεση με διάφορα παράξενα κειμήλια, όπως είναι ένας δρακοσουγιάς και ένα μεδουλάρι, δηλαδή ένα εξάρτημα όπου έβαζαν μέσα μείγμα μυελού των οστών (!) και λίπος και το χρησιμοποιούσαν για να γυαλίζουν και να καθαρίζουν τα όπλα. Ένα δωματιάκι με ένα μικρό άνοιγμα, από το οποίο, αν βάλεις το κεφάλι μέσα, διακρίνονται ράφια γεμάτα κρανία μοναχών που «συμβολίζουν το πνεύμα των νεκρών καλόγερων»!

39° 43.274’n 21° 38.054’e εξέδρα παρατήρησης.
Ένα από τα καλά σημεία για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.
39° 43.157’n 21° 38.221’e εξέδρα παρατήρησης

39° 42.795’n 21° 38.149’e Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (1438), 140 σκαλοπάτια. (καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-16:00 ή 09-18).
39° 42.772'n 21° 38.272’e πανόραμα Μετεώρων.
39° 42.640'n 21° 38.244’e εξέδρα παρατήρησης.

39° 42.574’n 21° 38.375’e χώρος στάθμευσης, τέλος δρόμου.
Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου (1192), η πιο εύκολα προσβάσιμη, χωρίς σκαλιά και πολύ κοντά στην πόλη! Εντυπωσιακή θέα στον Θεσσαλικό Κάμπο (καθημερινά εκτός Δευτέρας 09:30-13:30 & 15:00-17:00 ή από 8-12 και 3-6 μ.μ).

Όμορφη η διαδρομή Καλαμπάκα – Χρυσομηλιά – Περτουλιώτικα Λιβάδια – Ελάτη 53 χλμ. σε 1 ώρα και 20 λεπτά.
Καλαμπάκα – Γεφύρι Πορτίτσας Γρεβενών 84 χλμ σε 1 ώρα και 47 λεπτά.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ και δεν είδατε το βίντεό μας στο YouTube, πιέστε στην εικόνα που ακολουθεί να το δείτε τώρα. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD) 1080 και πλήρη οθόνη (full screen).




Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ιαπωνία

Ο «Μοναχικός ταξιδιώτης», Στέλιος Μπαφαλούκος με την σύντροφό του Ελένη Σκ. τον μικρό τους γιό Λύσανδρο και τους κοινούς μας φίλους Σάια και Λευτέρη, πραγματοποίησαν άλλο ένα ταξίδι ζωής, στην Ιαπωνία αυτήν τη φορά, διάρκειας 25 ημερών, από 25 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2024, χωρίς τη μεσολάβηση ταξιδιωτικού γραφείου!

Ακολουθούν τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια του Στέλιου Μπαφαλούκου.

Εισαγωγή

Η ιδέα μου μπήκε όταν πριν μερικά χρόνια μια φίλη, που είχε ταξιδέψει εκεί, μου είπε ότι θα ήθελε, αν μπορούσε, να ζήσει στην Ιαπωνία.

Εντάξει, από που να αρχίσεις όμως και που να τελειώσεις και πόσο χρόνο να διαθέσεις σε μία χώρα με τόσα νησιά, τόση ιστορία, τέτοιο πολιτισμό και τόσο διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο;

Μετά από πολύ διάβασμα και πάντοτε με βάση το ευαγγέλιο των ταξιδιωτικών οδηγών της Lonely Planet, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:

Ξεκινάμε από την Οsaka και κατευθυνόμαστε σιδηροδρομικώς, νότια, για ένα από τα διασημότερα κάστρα της χώρας το Himeji, μετά μέσω της Hiroshima ταξιδεύουμε για το νησάκι Miyajima με τη διάσημη κόκκινη πύλη του ναού Itsukushima.

Επιστρέφουμε στην Hiroshima και μετά από μία σύντομη περιήγηση παίρνουμε από εκεί το καράβι για το καταπράσινο νησί Shikoku, που αποτελεί νέο σχετικά τουριστικό προορισμό. Αφού νοικιάσουμε αυτοκίνητο και κάνουμε ένα μικρό γύρο του νησιού, επιστρέφουμε με το τρένο στην Osaka.

Μιάμιση μόνο ημέρα στην Osaka και αναχωρούμε, σιδηροδρομικά φυσικά, για το Κyoto, μέσω της Nara (με το μεγαλύτερο άγαλμα του Βούδα στην Ιαπωνία, ύψους 16 μέτρων).

Μετά από ένα τριήμερο – και λίγο είναι – στο Kyoto, πάλι τσαφ-τσουφ για την Kanazawa στα ΒΑ, από όπου θα νοικιάσουμε πάλι αυτοκίνητο για να επισκεφθούμε τις Ιαπωνικές Άλπεις στην κεντρική Ιαπωνία. Εκεί στάση στην Takayama για να παρακολουθήσουμε το περίφημο φεστιβάλ της και μετά ένα πέρασμα από την περιοχή των θερμών πηγών Shin Hodaka και πεζοπορία νοτιότερα μεταξύ των διατηρητέων χωριών Tsumago - Magome, που αποτελούσαν ταχυδρομικούς σταθμούς κατά την Edo period (1603-1867). Η περίοδος αυτή τιμάται ιδιαίτερα από τους Ιάπωνες και είναι τα χρόνια απομόνωσης της χώρας από τον έξω κόσμο και ενοποίησής της τελικά, μετά από πολυετείς εμφύλιες διαμάχες για την εξουσία.

Κατόπιν κατευθυνόμαστε οδικώς, βόρεια, για το Matsumoto, με το επίσης διάσημο κάστρο του και από εκεί σιδηροδρομικώς για το Tokyo.

Τέλος, μετά από εξαντλητικές πεζοπορίες στο Tokyo και μονοήμερη στο Nikko με τα διάσημα μαυσωλεία του, πάλι σιδηροδρομικώς για τον τελευταίο σταθμό μας το Hakone, με την ελπίδα να ατενίσουμε από εκεί το Fuji. (Μείναμε τελικά με την ελπίδα, αλλά εντυπωσιαστήκαμε από τις αναθυμιάσεις της «κοιλάδας του βρασμού» ή «κολάσεως», πάνω από την οποία περάσαμε με τελεφερίκ).

Επιστροφή στην Αθήνα από το Tokyo.

Διάρκεια ταξιδιού 25 ημέρες.

Χρόνος προετοιμασίας 7-8 μήνες (στους οποίους έκανα και Ιαπωνικά, γιατί ο Ιάπωνες δεν είναι εύκολοι στα Αγγλικά).

Συμμετέχοντες άτομα τέσσερα για το πλήρες πρόγραμμα, (Ελένη, Στέλιος, Σάια, Λευτέρης), πλέον ενός (Λύσανδρος), που συμμετείχε για τις πρώτες 15 ημέρες μόνο.

Πιέστε στην εικόνα που ακολουθεί να δείτε το βίντεο που έφτιαξα με τις δικές τους φωτογραφίες, στο YouTube. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD) 1080 και πλήρη οθόνη (full screen).



Επίλογος

Η Ιαπωνία είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, όχι μόνο για την μορφολογία της, την ιστορία και τον πολιτισμό της αλλά και την διαφορετικά διαμορφωμένη κοινωνία της.
Εκείνα που μας έκαναν περισσότερο εντύπωση είναι,
• η καθολική καθαριότητα όπου κι αν πήγαμε. Πουθενά σε δημόσιο χώρο δεν υπάρχει κάλαθος απορριμμάτων, τα σκουπίδια τα παίρνουν όλοι σπίτι τους, στους δε δημόσιους χώρους δεν βρίσκεις ποτέ το παραμικρό σκουπιδάκι,
• οι εξαιρετικά δομημένοι και φροντισμένοι μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά τους κήποι, που αποπνέουν γαλήνη και αρμονία,
• η οργιώδης βλάστηση της υπαίθρου,
• τα δημόσια θερμά λουτρά,
• η εξαιρετική ευγένεια και προθυμία όλων να βοηθήσουν, όποτε τους ζητηθεί και όχι μόνο,
• η αίσθηση ασφάλειας (αφήσαμε, μετά από προτροπή, τις βαλίτσες μας έξω από το πανδοχείο, που τότε ήταν κλειστό και πήγαμε εκδρομή για ώρες. Οταν γυρίσαμε τις βρήκαμε άθικτες μέσα στο πανδοχείο.
• η αίσθηση δικαιοσύνης .Επειδή επιστρέψαμε το ενοικιασμένο αυτοκίνητό μας 1:30 ώρα νωρίτερα, μας επέστρεψαν χρήματα!
• η εξαιρετική οργάνωση και χρονική ακρίβεια των υπερσύγχρονων τρένων της. Στο Tokyo μπορείς να περάσεις την μισή σου ημέρα υπογείως, ταξιδεύοντας και μετεπιβιβαζόμενος στους πολυεπίπεδους υπόγειους σταθμούς του μετρό,
• οι υπερσύγχρονες πεντακάθαρες τουαλέτες ιδιωτικές και κυρίως δημόσιες.

ΑΛΛΑ και

• το απρόσωπο δάσος των ουρανοξυστών στις μεγάλες πόλεις,
• το διαρκές τρέξιμο και άγχος της καθημερινότητας. Εχεις την αίσθησή ότι είναι ένας λαός, που δουλεύει-τρέχει διαρκώς και μέχρι μεγάλης ηλικίας (σύνταξη στα 75),
• η έλλειψη χαράς και χαλαρότητας καθώς και το σχεδόν ομοιόμορφο και άχρωμο ντύσιμο.

Πρακτικές προτροπές:
• Οι τουρίστες δικαιούνται εκπτώσεων στα σιδηροδρομικά εισιτήρια (jr pass – jr regional pass) τα οποία όμως θα πρέπει να αγοράσεις πριν φτάσεις στην χώρα.
• Λόγω των συνεχών μετακινήσεων με το τραίνο και επειδή τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι σημαντικά μικρότερα από τα ευρωπαϊκά, ΜΗΝ πάρετε μεγάλες βαλίτσες. Εμείς -και οι πέντε- είχαμε μαζί μας μόνο βαλίτσα καμπίνας αεροπλάνου και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Στα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν ντουλάπες, παρα μόνο κρεμάστρες για τα ρούχα.

Η διαμονή μας ήταν σε ξενοδοχεία 3 αστέρων, με πρωινό, στο κέντρο των πόλεων, σε δίκλινα δωμάτια με ιδιωτική τουαλέτα, με κριτικές 8/10 και άνω και σε παραδοσιακά Γιαπωνέζικα πανδοχεία (ryokan), με τις καλύτερες κριτικές.

Κόστος ανά άτομο συμπεριλαμβανομένου φαγητού και λοιπών εξόδων + - 3.600 ευρώ. Το φαγητό και τα super market στην Ιαπωνία είναι φθηνότερα από την Ελλάδα!

Φωτογραφίες-βιντεο: Στέλιος Μπ.- Ελένη Σκ.
Δημιουργία αυτού του video: Χρύσανθος Γ.

«Ο Μοναχικός ταξιδιώτης»
Στέλιος Μπαφαλούκος
Οκτώβριος 2024