Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Άνδρος Ιούλιος 2012.

Άνδρος.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2012, βρεθήκαμε στην Άνδρο.

Πιέστε εδώ... να δείτε το μικρό μας βίντεο στο youtube. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση HD 720.
Πιέστε εδώ... να δείτε το ίδιο βίντεο στο vimeo.

Ορεινό νησί η Άνδρος, με αρκετό πράσινο και τρεχούμενα νερά που μοιάζει περισσότερο με την περιοχή του Κάβο Ντόρο στη νότια Εύβοια – πριν τις φωτιές – παρά με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και μία από τις αρχαίες ονομασίες της, Υδρούσα.

Όμορφο νησί με δεκάδες παραλίες για όλα τα γούστα. Αμμουδί... αμμουδιές Κυκλάδων με σχετικά ζεστά νερά ή λευκά βοτσαλάκια Ιονίου με κρύα γαλαζοπράσινα (τιρκουάζ). Ακόμα και με πολλά μποφόρια, προσφέρει ήρεμα νερά για κολύμπι σαν το ψάρι ή κυματώδη... να χοροπηδάτε σαν Μασάϊ.

Στη συνέχεια παρουσιάζω συνοπτικά, μερικές απ’ αυτές τις παραλίες - ναι, υπάρχουν κι άλλες - αρχίζοντας το γύρο του νησιού βόρεια από το λιμάνι του Γαυρίου και καταλήγοντας πάλι σ’ αυτό, όπως τις δείχνω και στον χάρτη της Ανάβασης. Στις δικές μας προτιμήσεις, έχω προσθέσει τις συντεταγμένες τους,
Χάρτης της Άνδρου (Topo της Ανάβασης)

...01 Φελλός (37° 53.842'N, 24° 42.593'E)
Μεγάλη, φαρδιά και όμορφη παραλία με ξανθή άμμο και βοτσαλάκια. Δεν έχει ομπρέλες αλλά έχει αρμυρίκια για σκιά και ταβέρνα για φαγητό πίσω από την παραλία. Δεν έχει κύμα με το βοριά αλλά στο δυνατό μελτέμι σηκώνεται άμμος από πίσω.

02 Πισωλιμιώνας (37° 54.885'N, 24° 41.872'E)
Μεγάλη αμμουδιά με βότσαλα κατά τόπους. Δεν την πιάνει ο βοριάς.

03 Βλυχάδα (37° 56.569'N, 24° 41.553'E)
Δεν έχει κύμα με το βοριά αλλά στο δυνατό μελτέμι σηκώνεται άμμος από πίσω.

04 Πύργος (37° 56.705'N, 24° 41.229'E)
Μικρή κλειστή αμμουδιά, δίπλα στη Βλυχάδα, με δύο ξωκλήσια για τους ευσεβείς που θέλουν την ησυχία τους. Στην κορφή των βράχων, στη δεξιά πλευρά της, ο ενετικός πύργος του Μακροτάνταλου.

Άνδρος - Πύργος.

05 Ζόρκος (ή Ζόργκος κατά τον τοπικό ταβερνιάρη) (37° 58.194'N, 24° 47.447'E).
Από τις πιό όμορφες παραλίες της Άνδρου. Λευκά βοτσαλάκια, γαλαζοπράσινα νερά. Έχει ομπρέλες και καλή ταβέρνα πίσω και πάνω απ’ την παραλία.

Άνδρος - Ζόρκος.

06 Αρτεμίδι (37° 57.223'N, 24° 49.747'E)
Από τον Αμμόλοχο. Κακός χωματόδρομος από τον Άγιο Συμεών μέχρι την μικρή έρημη παραλία. Η πιό τζιπάτη "On road" χωμάτινη διαδρομή που κάναμε στην Άνδρο. Ειδικά τα τελευταία 100 μ. πριν την έξοδο στην παραλία, με τα νεροφαγώματα. Ακατάλληλη για συμβατικό αυτοκίνητο. Ψιλό βότσαλο. Δεν τη πιάνει ο βοριάς. Από τον Άγιο Συμεών, ανεβαίνοντας αριστερά, στενός χωματόδρομος μέτριας βατότητας αλλά με ωραία θέα, οδηγεί στην παραλία Βιτάλι.

07 Βιτάλι (37° 56.285'N, 24° 49.507'E)
Ωραία παραλία με γαλαζοπράσινα δροσερά νερά και λευκά βότσαλα διαφόρων μεγεθών. Βράχια δεξιά κι αριστερά. Σπηλιά στην αριστερή πλευρά κάτω απ' το εκκλησάκι. Ομπρέλες. Ταβέρνα πίσω απ' την παραλία. Χωματόδρομος κακής βατότητας οδηγεί στη διπλανή παραλία Γίδες.

Άνδρος...

08 Γίδες.
Δίπλα στην παραλία Βιτάλι. Βότσαλα. Όταν κατεβήκαμε, το μεσημέρι της Κυριακής 08-07-2012 ήταν έρημη. Περισσότερο εκτεθειμένη στο βοριά. Όχι τόσο όμορφη όσο η διπλανή παραλία Βιτάλι. Ενδιαφέρουσα η χωμάτινη διαδρομή από το χωριό Γίδες προς την παραλία, μ' αυτή την κατεύθυνση.

09 Ατένι.
Δύο παραλίες με άμμο. Μία μικρή αριστερά του ξωκλησιού της Παναγίας, με σκουπίδια στη θάλασσα (πλαστικές σακκούλες κλπ) και μία μεγάλη δεξιά με "συρμάτινη πόρτα".

10 Λεύκα.
Από την Ατένι, χωματόδρομος με ωραία θέα σ' αυτήν, οδηγεί στη Λεύκα. Παραλία με βότσαλα και  άμμο. Το αυτοκίνητο σταματάει 200 μέτρα πάνω απ΄την παραλία. Υπάρχει μονοπάτι στον πρώτο μικρό δρόμο αριστερά. Από την Λεύκα, άλλος χωματόδρομος μέτριας βατότητας ανεβαίνει το βουνό και συναντάει την άσφαλτο, μεταξύ Κάτω Κατάκοιλο και Ρέματα.

11 Βόρη (37° 54.132'N, 24° 52.353'E)
Μετά τη διασταύρωση προς Άρνη, στρίβουμε αριστερά στην επόμενη διασταύρωση, στη μικρή σε μήκος άσφαλτο που συνεχίζει σε χωματόδρομο, σχετικά καλής βατότητας και σε κατεβάζει στην συμπαθητική βοτσαλωτή παραλία Βόρη. Υπάρχει ποταμάκι στη δεξιά της πλευρά.

Άνδρος - Βόρη.

Συνεχίζοντας πίσω απ' την Βόρη, ο μέτριας βατότητας ανηφορικός χωματόδρομος, περνάει δεξιά από το ναυάγιο 37° 54.046'N, 24° 52.971'E του τούρκικου εμπορικού πλοίου Σεμίραμις πού προσάραξε ενώ το ρυμουλκούσαν για διάλυση και μερικά χιλιόμετρα παραπάνω συναντά τον δρόμο που οδηγεί από την Βουρκωτή στην Άχλα.

Άνδρος - Βόρη, ναυάγιο.

12 Άχλα (37° 53.642'N, 24° 56.987'E)
Από το χωριό Βουρκωτή, 8 χλμ όχι και τόσο καλού χωματόδρομου, οδηγεί σε άλλη μία πανέμορφη παραλία. Με προσοχή κατεβαίνει και χαμηλό συμβατικό αυτοκίνητο. Καθαρή θάλασσα με ψιλά λευκά βότσαλα, σχετικά κρύα νερά που είναι ήρεμα ακόμα και όταν φυσάει δυνατός βοριάς. Για κρύες μπύρες και ωραία σάντουϊτς, καθίστε στο μπαράκι του Φάνη από την Άνδρο στο πίσω μέρος της παραλίας. Ο κόσμος λίγος φέτος σχολίασε.

Άνδρος - Άχλα.

14 Της γριάς το πήδημα (37° 46.917'N, 24° 57.498'E)
Γνωστή, όχι μόνο για το όνομά της αλλά κυρίως για τον χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα και την όμορφη μικρή αμμουδιά της. Θα χρειαστεί να περπατήσετε 5-6 λεπτά σε βατό κατηφορικό μονοπάτι με ξύλινα κάγκελα. Θάλασσα με ελαφρύ κυματισμό και αμμοβολή όταν φυσάει δυνατός βοριάς.

Άνδρος - Της γριάς το πήδημα!

15 Στενό (ή Σταυρός) (37° 42.280'N, 24° 57.089'E)
Βρίσκεται στην νότια Άνδρο με θέα την Τήνο. Έχει διασταύρωση πριν τον Άγιο Στέφανο. Μεγάλη παραλία με άμμο, φύκια, βότσαλα και μικρό κυματισμό με βορινό αέρα. Τα τελευταία 200 μέτρα είναι ένα στενό μονοπάτι που χρειάζεται προσοχή αν αποφασίσετε να κατεβείτε μέχρι κάτω με το Jeep. Η Άνδρος έχει πολλές καλύτερες παραλίες, όποτε δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε μέχρι εκεί για κολύμπι.

Άνδρος - προς Σταυρό. Στο βάθος η Τήνος.

16 Πλάκα.
Μικρές αμμουδιές που δεν μας άρεσαν. Παράκαμψη στη διασταύρωση δεξιά πριν τον Φανό σε στενό και κακό χωματόδρομο. Έχει πινακίδα. Επιστροφή από τον ίδιο δρόμο.

17 Αποθήκες.
Μικρή αμμουδιά με ομπρέλες και καντίνα. Ο Google την λέει σωστά Αποθήκες. Ο χάρτης Τόπο της Ανάβασης, λάθος (Πλάκα). Βοριάς από πίσω.

18 Χαλκολιμιώνας (37° 47.579'N, 24° 50.793'E)
Συμπαθητική παραλία με άμμο και βότσαλα, προστατευμένη από βόρειους αέρηδες.

19 Παλαιόπολη.
Μεγάλη σε μήκος στενή παραλία με λευκά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Στην περιοχή υπάρχουν αρχαία και αρχαιολογικό μουσείο. Πρέπει να περπατήσετε. Το αυτοκίνητο δεν φτάνει μέχρι την παραλία.

20 Αγία Ελαιούσα.
Στενή αμμουδιά με πεντακάθρα νερά που προτιμούν οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής.

21 Αγία Μαρίνα.
Μικρές όμορφες παραλίες με άμμο, δίπλα στο Μπατσί. Ξενοδοχεία. Ταβέρνες.

22 Μπατσί.
Μεγάλη σε μήκος αμμουδιά, με ομπρέλες, αρμυρίκια και ρηχά νερά στον κόλπο του χωριού.

23 Ψιλή (ή Χρυσή) Άμμος (37° 52.548'N, 24° 45.567'E)
Η πιό πολυσύχναστη και διάσημη οργανωμένη αμμουδιά της Άνδρου. Μετά το μεσημέρι γίνεται χαμός στο μπαρ και στις ξαπλώστρες της παραλίας, κυρίως από νεολαίους και... εφήβους και το αδιαχώρητο από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα στον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο που συνδέει το Γαύριο με το Μπατσί από πάνω της.

Άνδρος - Ψιλή ή Χρυσή Άμμος!

Η Άνδρος είναι νησί με λίγες ευθείες, πολλά χιλιόμετρα φιδίσιων στενών ασφάλτινων δρόμων αλλά και ατελείωτων χωματόδρομων διαφόρων δυσκολιών, με καταπληκτική θέα!

Μερικές ασφάλτινες διαδρομές σε προδιαθέτουν για σβέλτη οδήγηση, όπως αυτή από Μεσαριά προς Μπατσί ή προς Κολιβάρι - Βαρίδι που παρ’ ολίγον να γνωριστούμε καλά με ένα μεγάλο φορτηγό της ΔΕΗ και τον ξαφνιασμένο οδηγό του. Προσοχή λοιπόν στους λίγους ανυποψίαστους Ανδρείους που έχουν μάθει να κυκλοφορούν σε άδειους δρόμους και κυρίως στους υπερβόρειους βάρβαρους και τις βαρβάρες με τα νοικιασμένα τετράτροχα χελωνοειδή που οδηγούν πάντα εν τω μέσω της οδού με απλανές βλέμμα ή σταματούν για φωτογράφηση πάνω στην κλειστή στροφή με την πόρτα ανοιχτή!

Μας άρεσαν!
Οι χωμάτινες διαδρομές...
- Από την παραλία του Φελλού, παραλία Πισωλιμιώνα, παραλία Βλυχάδα, παραλία Πύργος, φάρος Φάσσας, Κολιβάρι, Βαρίδι, παραλία Ζόρκος.
- Από Αμμόλοχο, Άγιο Συμεών, παραλία Αρτεμίδι, επιστροφή στον Άγιο Συμεών και συνέχεια προς την παραλία Βιτάλι. Ο χωματόδρομος από τον Άγιο Συμεών μέχρι το Αρτεμίδι και πάλι πίσω, ήταν ο χειρότερος που συναντήσαμε στην Άνδρο και ΔΕΝ τον προτείνουμε για συμβατικό αυτοκίνητο.
- Από το χωριό Γίδες προς την παραλία Γίδες και στη συνέχεια το άσχημο μικρό κομμάτι προς τη διπλανή της παραλία, Βιτάλη.
- Από την Άρνη προς Άνω Απροβάτου. Η μισή διαδρομή με πράσινο και τρεχούμενα νερά και η άλλη μισή σχετικά ξερή με θέα στη θάλασσα (προσοχή στις αυλές του Άνω Απροβάτου!)

Άνδρος - Άνω του Άνω Απροβάτου.

- Από την Άρνη προς Βόρη, ναυάγιο, Άχλα.
- Η διαδρομή προς τη παραλία Στενό (ή Σταυρός) στο νοτιότερο σημείο της Άνδρου, όχι τόσο για το οδόστρωμα γιατί τα περισσότερα ανηφορικά κομμάτια ήταν στρωμένα με μπετόν αλλά για την πανοραμική θέα προς τα νησιά, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Σύρο και Γυάρο.
- Από τη διασταύρωση 37° 43.849'N, 24° 55.631'E κοντά στο ξωκλήσι της Φανερωμένης μέχρι το χωριό Αηδόνια πάνω απ’ το Κόρθι με θέα στον όρμο Κορθίου από τη μιά μεριά και στην Τήνο από  την άλλη.

Μας άρεσαν επίσης...
Η όλο στροφές ασφάλτινη διαδρομή, από τη Χώρα προς το Μπατσί το δειλινό.
Τα περισσότερα ορεινά χωριά της Άνδρου με τις αμέτρητες "αιμασιές" (πεζούλες, αναβαθμοί, παραβολές).

Άνδρος, αιμασιές (πεζούλες, αναβαθμίδες)


Ο κόλπος, η αμμουδιά και το λιμανάκι στο Μπατσί.
Η Χώρα της Άνδρου. Το 13 στον χάρτη.

Δεν μας άρεσαν οι μικρές χωματερές δίπλα σχεδόν σε κάθε κάδο σκουπιδιών ακόμα και κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους!

Οι λάτρεις της τέχνης να μην παραλείψουν μιά επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα. Είσοδος 6 ευρώ το άτομο. Κάθε Τρίτη είναι κλειστά. Το γράφω γιατί την πατήσαμε!

Για όσους ενδιαφέρονται για τις ρίζες μας, υπάρχουν και δύο μικρά αρχαιολογικά μουσεία. Ένα στη χώρα (είσοδος 3 ευρώ το άτομο, κάθε Δευτέρα είναι κλειστά) και ένα στην Παλαιόπολη πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Μείναμε στο Μπατσί, το οποίο και προτείνουμε για τη διαμονή σας στο νησί, σε διαμέρισμα στο καλό και καθαρό ξενοδοχείο "Θέα και Θάλασσα – Επαμεινώνδας" με πολύ ωραία θέα στο χωριό και στον κόλπο. Η συμπαθέστατη κι εξυπηρετική Δανάη μας πρόσφερε το διαμέρισμα με πρωϊνό στην τιμή των 100 ευρώ τη βραδιά αντί της αρχικής τιμής πόρτας των 146 ευρώ.

Φάγαμε μέτριο φαγητό, σχετικά ακριβά από 17 έως 27 ευρώ το άτομο, σε διαφημισμένες και μη, ταβέρνες.

Το πρωινό της δεύτερης μέρας στο νησί, μείωσα την πίεση των ελαστικών στο Jeep από 32 στα 25. Σημαντική διαφορά σε άνεση στους χωματόδρομους αλλά αύξηση της κατανάλωσης και του θορύβου. Έκαναν θόρυβο ακόμα και στο χώμα πάνω από κάποια χλμ!

Βάλαμε βενζίνη με 1,78 ευρώ το λίτρο στη Χώρα (Ελίν), 1,80 στο Κόρθι (ΕΚΟ) και συμπληρώσαμε στη Νέα Κηφισιά (ΕΚΟ) με 1,695. Διανύσαμε 677 χλμ, κάψαμε 143,09 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης και πληρώσαμε 253 ευρώ. Μέση κατανάλωση 21,14 λίτρα ανά 100 χλμ!  Η μεγαλύτερη τιμή που έχω καταγράψει!

Η Άνδρος συνδέεται απευθείας ακτοπλοϊκά μόνο με τη Ραφήνα. Δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Κόστος εισιτηρίων για κατάστρωμα 15 ευρώ (Πηνελόπη), 16 ευρώ (Θεολόγος και  Superferry II) ή 17 ευρώ (Blue Star Ιθάκη) το άτομο και 43 ευρώ το όχημα. Διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες.

Στις 10 Ιουλίου ήταν να επιστρέψουμε με το Superferry II. Λόγω βλάβης όμως σε μία από τις δύο μηχανές του, στριμωχτήκαμε ολίγον στο Blue Star Ιθάκη. Μία παρατήρηση. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας που δηλώνουν ευγενικοί, έξυπνοι και πάνω απ’ όλα φιλόξενοι, ενώ πληρώνουν ΕΝΑ φτηνό εισιτήριο, κάνουν χρήση ΠΕΝΤΕ με την απαράδεκτη ανοχή των μελών του πληρώματος. Χρησιμοποιούν ένα κάθισμα για τα οπίσθιά τους, ένα για το δεξί τους πόδι, ένα για το αριστερό τους πόδι, ένα για τη βαλίτσα τους κι ένα για το σάκ βουαγιάζ, το πορτοφόλι, το σταυρόλεξο, τη ζακετούλα ή τα τσιγάρα τους... και φυσικά κατηγορούν τη Μέρκελ!

Αυτά τα ολίγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου