Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Αμοργός Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2017

ΑΜΟΡΓΟΣ 

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, η Υπερία, Πατάγη, Πλατάγη, Παγκάλη, Ψυχία, Καρκησία και Μελανία των αρχαίων, η Αμολγός, Αμουργός, Αμουργία, Αμοργία και Αμοργός των νεώτερων από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο, στην αρχαιότητα, φτιάχνονταν οι σέξι και ακριβοί αραχνοΰφαντοι χιτώνες, οι «άλικοι αμοργίδες», που αποκτούσαν κόκκινο χρώμα με βαφές από το σπάνιο φυτό του νησιού, τη ροκκέλα τη βαφική.

Φτάσαμε στο λιμάνι των Καταπόλων (της Κάτω Πόλης) στις 15:20 το μεσημέρι της Τρίτης 29 Αυγούστου 2017 με το Blue Star Naxos, ερχόμενοι από το Κουφονήσι. Τα σχόλια γνωστών και φίλων για την Αμοργό ήταν μάλλον αρνητικά. Το μόνο δικό μας αρνητικό ήταν ο τραυματισμός της Άννας που τη δυσκόλεψε αρκετά στις μετακινήσεις και αναγκαστήκαμε να περιορίσαμε τις πεζοπορικές μας διαδρομές στις απολύτως απαραίτητες και αφήσαμε αρκετούς προγραμματισμένους προορισμούς για το απώτερο μέλλον. Δεν έχει σπουδαίες παραλίες. Έχει μία όμορφη Χώρα και συμπαθητικά χωριά. Δεν έχει έξαλλη νυκτερινή ζωή όπως άλλα «δήθεν» νεολαιίστικα κυκλαδονήσια. Έχει όμως τη δική της απλή κι ανεπιτήδευτη προσωπικότητα, ένα άγριο ανάγλυφο που δεν το βρίσκεις στα περισσότερα νησιά μας. Ένα σχεδόν μονότοιχο ολόλευκο μοναστήρι που γαληνεύει αυτά τα σκληρά και απότομα βράχια. Άφθονα μονοπάτια για πεζοπόρους που θέλουν να  σεργιανίσουν στις αμοργιανές μυρωδιές, να αφουγκραστούν την εκκωφαντική ησυχία - αν δεν φυσάει - ατενίζοντας αφ’ υψηλού τα χρώματα της Αμοργού και τον ατελείωτο ορίζοντα του Αιγαίου μας!

Ένα βαθύ μπλε που σε καθηλώνει!

Κατεβαίνοντας από τη Χώρα, μας έκανε ωτοστόπ νεαρό ζευγάρι γάλλων από το Παρίσι. Είχαν επισκεφθεί και  άλλα ελληνικά νησιά στο παρελθόν. Γνώρισαν την Αμοργό από την ταινία του Λυκ Μπεσόν, Απέραντο γαλάζιο (Le Grand Bleu) του 1988 – οι περισσότεροι τουρίστες στο νησί ήταν από τη Γαλλία – και την αγάπησαν από την πρώτη στιγμή. Φέτος κατάφεραν και την είδαν από κοντά και το έλεγαν μάλλον συγκινημένοι!

Αρέσει λοιπόν η Αμοργός. Έχει το συνειδητοποιημένο και φανατικό κοινό της που έρχεται ειδικά γι’ αυτήν. Ίσως  κι εσείς ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία και δεν το γνωρίζετε ακόμα…

Μας άρεσε η περιοχή, το καλντερίμι και η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Το ξωκλήσι της Αγίας Άννας και η μικρή βοτσαλιά από κάτω τις ώρες που δεν είχε κόσμο. Η Χώρα. Τα ερείπια του αρχαίου πύργου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρκεσίνης. Το Ξυλοκερατίδι και η πεζοπορική διαδρομή μέχρι το Μαλτέζι. Οι οδικές διαδρομές από τη Χώρα στα Κατάπολα και από τη Χώρα στην Αιγιάλη. Η αμμουδιά Λευρωσσός.

Δεν μας άρεσε αυτό το μασκάρεμα για να επιτραπεί η είσοδος στους μη ευπρεπώς ενδεδυμένους/ες στη Μονή Χοζοβιώτισσας. Που δεν είδαμε ρασοφόρο στη Μονή. Η απαγόρευση της  φωτογράφησης μέσα στην εκκλησία της Μονής – οι περισσότερες μηχανές πια δεν χρειάζονται φλας για να φωτογραφίσουν στους εσωτερικούς χώρους, αν αυτός είναι ο λόγος. Το άσπρο τσιμεντένιο κουτί για να βγαίνουν ίσως από τα ρούχα τους οι γυμνόστηθες κοπέλες κάθε ηλικίας και σωματικής διάπλασης στη μικρή παραλία της Αγίας Άννας. Η παραλία της Καλοταρίτισσας  και του Αγίου Παύλου από κοντά. Που ένα από τα προτεινόμενα αξιοθέατα του νησιού είναι ένα ναυάγιο. Που πολλές ταβέρνες στη Χώρα κλείνουν ουσιαστικά τα σοκάκια το βράδυ, βάζοντας τα τραπέζια τους καταμεσής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η φωτογραφική σου μηχανή από τα τζατζίκια, εσύ από τις λαδιές και τα πιρούνια οι δε σερβιτόροι από τις βακτηρίες της Άννας! Η θέση του αγάλματος της μούσας Ερατώς (ή Ερατούς) και το απαγορευτικό σήμα στον χωματόδρομο που οδηγεί σ’ αυτήν. Η έλλειψη οδικής πρόσβασης προς την παραλία Μαλτέζι.

Πιέστε εδώ... ή στην εικόνα που ακολουθεί να δείτε το μικρό μας βίντεο στο Vimeo. Επιλέξτε πλήρη οθόνη και υψηλή ανάλυση.


Πιέστε εδώ... να δείτε το μικρό μας βίντεο στο YouTube. Επιλέξτε υψηλή ανάλυση (HD 1080) και πλήρη οθόνη. Μήνες μετά την ανάρτηση του βίντεο στο YouTube και χωρίς να υπάρχουν απαγορευτικές ενδείξεις τότε ότι υπήρχε πρόβλημα με πνευματικά δικαιώματα, ελληνικές εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, μπλόκαραν το βίντεο παγκοσμίως! Δεν έσβησαν τον ήχο μόνο στο τμήμα που ακούγεται μουσική των πελατών τους αλλά μπλόκαραν όλο το βίντεο.

Πιέστε εδώ... αν σας ενδιαφέρει μία σύντομη ιστορική αναδρομή…
Πιέστε εδώ... για μία ελικοπτεράδα του tripinview γύρω από το νησί.

Οι κατασκηνωτές έχετε τρείς (3) επιλογές για να στήσετε τα τεντόπανα και να φουσκώσετε τα στρώματά σας.
1. Στα Κατάπολα, στο Δημοτικό κάμπιγκ «Αμοργός»,
2. Στα Κατάπολα, στο δρόμο προς την Χώρα. στο κάμπινγκ – νοικιάζει και δωμάτια – «Καστάνης»
3. Στην Αιγιάλη, στο κάμπινγκ «Αιγιάλη»

Οι σκαφάτοι να πλεύσετε στις διαδρομές:

1. Αιγιάλη – Άγιο Παύλο (προσοχή στα αβαθή) – Νικουριά – Κατάπολα – Γραμβούσα – Καλοταρίτισσα.  Ο πορθμός μεταξύ Νικουριάς και Αμοργού είναι βατός, με βάθος περίπου 5 μ. και μπορεί κάποιος να τον διασχίσει χωρίς πρόβλημα, αν κρατηθεί κοντύτερα στη Νικουριά, καθώς στο σημείο αυτό της Αμοργού (Αγ. Παύλος) υπάρχουν αβαθή. Περισσότερα εδώ… 

2. Αγία Άννα, κάτω από τη Μονή Χοζοβιώτισας, να βουτήξετε στα Χάλαρα και στον όρμο Σπαρτί, να δείτε τα παλιά μεταλλεία βωξίτη και τα εντυπωσιακά γκρίζα και απότομα βράχια μέχρι το ακρωτήριο Ξώδοτο (Πράσινο) και να συνεχίσετε προς τη Μεγάλη και τη Μικρή Βλυχάδα, πριν αράξετε στην Αιγιάλη. Οι δυστυχείς υπόλοιποι πάρτε μια γεύση από ελικόπτερο, εδώ…

3. Οι έμπειροι ας λάβουν υπ’ όψιν τους και τις Μικρές Κυκλάδες που είναι κοντά. Ξεκινώντας από Καλοταρίτισσα, Δρίμα (ή Κάτω Αντικερί), Αντικερί (ή Άνω Αντικερί) (Αντικέρια) (ΒΔ της Γραμβούσας), Κέρο, Φιδούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά (δίπλα της στα (ΝΔ) η Ίος), Κάτω Κουφονήσι, Γλαρονήσι, Πάνω Κουφονήσι μέχρι την πιο μακρινή – και πιο δύσκολη στα μποφόρια – Δονούσα. Δίπλα της στα (Δ)υτικά, η Νάξος.  Αρκετές λεπτομέρειες εδώ…

Πιέστε εδώ... να δείτε μία θαλάσσια βόλτα στην βόρεια Αμοργό παρέα με δελφίνια.

Κέντρα Υγείας (4) – αχρείαστα να ‘ναι. Στα Κατάπολα, στον όρμο Αιγιάλης, στην Χώρα και στην Αρκεσίνη.

Τράπεζες (1) Το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας, είναι της Τράπεζας Πειραιώς στα Κατάπολα

Τιμές εισιτηρίων λεωφορείων...

Είδαμε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων. Ένα της ΕΚΟ κοντά στη Χώρα πάνω από τα Κατάπολα (συμπληρώσαμε  απλή αμόλυβδη βενζίνη με 1.880 ευρώ το λίτρο) και ένα της Ελίν στην Αιγιάλη σε κάθετο παράδρομο κοντά στην παραλία.

Οι πεζοπόροι να εκμεταλλευτείτε το ενδιαφέρον ανάγλυφο της Αμοργού και να περπατήσετε στα πολλά μονοπάτια της, με θέα στα γύρω νησιά και στο απέραντο γαλάζιο!
Χάρτης μονοπατιών Αμοργού…
Μονοπάτια – Αμοργός  εδώ... και εδώ...

Χάρτες Αμοργού εδώ…  και εδώ...

Ο καιρός στην Αμοργό… freemeteo...  meteo...  okairos...

Τα πλοία και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της μεγάλης μας τουριστικής βιομηχανίας, είναι λιγότερα από ότι παλαιότερα κι αν είσαι από τους μυστήριους και θέλεις να δεις περισσότερα από δύο νησιά στη σειρά, με λογικές ώρες απόπλου – όχι μέσα στην άγρια νύχτα – να μη μείνεις μισή μέρα ή το αντίθετο, μιά ολόκληρη βδομάδα σε έναν μικρό… παράδεισο και να κινδυνεύσουν οι φλέβες σου, ο σχεδιασμός του ταξιδιού είναι σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες!  Για έρευνα ημερομηνιών, ακτοπλοϊκών δρομολογίων, τιμών εισιτηρίων κλπ χρησιμοποιήσαμε το viva.gr...

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια του φετινού μας… άϊλαντ χόπινγκ, πληρώσαμε 440.50 ευρώ, με συμβατικά πλοία και με αριθμημένα καθίσματα μόνο στην επιστροφή από Πάτμο προς Πειραιά.

Πέμ 24-08-17 Blue Star Naxos Πειραιάς 6:45-Σχοινούσα 13:30 6ω+45λ 36+36+75=147 ευρώ.
Κυρ 27-08-17 Blue Star Naxos Σχοινούσα (13:45)-Κουφονήσι (14:15) 30λ 3+3+9 = 15 ευρώ.
Τρί  29-08-17 Blue Star Naxos Κουφονήσι (14:30)-Κατάπολα (15:10) 40λ 6.50+6.50+9=22 ευρώ.
Κυρ 03-09-17 Superfast XII Κατάπολα (05:25)-Πάτμος (07:25) 22.50+22.50+51.50=96.50 ευρώ.
Τετ  06-09-17 Nissos Rodos Πάτμος (15:10) - Πειραιάς (23:00) 40+40+80 = 160 ευρώ.

Μείναμε στην Αμοργό 6 ημέρες (5 διανυκτερεύσεις), χρόνος αρκετός για να περιηγηθούμε – χαλαρά – το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη. Το αρχικό μας πρόγραμμα περιελάμβανε τον περίπλου του νησιού με επισκέψεις στη Γραμβούσα, στη Νικουριά και στο Μαλτέζι αλλά λόγω τραυματισμών και βακτηριών τ’ αναβάλαμε για το απώτερο μέλλον!

Οι προσφορές που πήραμε για τη διαμονή μας (τιμή δίκλινου ανά διανυκτέρευση):
Aegialis Hotel and Spa (Αιγιάλη) 193 ευρώ με πρωινό.
Emprostiada Amorgos (Χώρα) 90 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, 130 ευρώ η σουίτα!
Aquapetra Hotel (Άγιος Παύλος) 116 ευρώ με πρωινό (τιμή για αρχές Ιουλίου)
Πάνω Γειτονιά (Ποταμός) 110 ευρώ.
Skopelitis Village (Κατάπολα) 79 και 99 ευρώ με πρωινό.
Agios Pavlos Studios (Άγιος Παύλος) 70 ευρώ χωρίς πρωινό (τιμή για αρχές Ιουλίου)
Sea House Hotel (Αιγιάλη) 60 ευρώ χωρίς πρωινό (τιμή για αρχές Ιουλίου)
Επιλέξαμε το πολύ καλό Skopelitis Village (4/5) με 95 ευρώ τη βραδιά. Τα σχόλιά μας εδώ…

Φάγαμε καλά και ήπιαμε παντού πραγματικά κρύες μπύρες.

Στον Μπάρμπα Γιάννη (3/5) στον Άγιο Παύλο. Τα σχόλιά μας εδώ…
Στη Μαρουσώ (4/5) στην Αρκεσίνη. Τα σχόλιά μας εδώ…
Στη Λευρωσσό (3/5) στη Λευρωσσό. Τα σχόλιά μας εδώ…
Στον Βιτσέντζο (3/5) στο Ξυλοκερατίδι. Τα σχόλιά μας εδώ…

Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή ψημένη (ρακή).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις παραλίες της Αμοργού, εδώ…  εδώ...  εδώ...  κι εδώ...

Μερικές συντεταγμένες και σχόλια από τις παραλίες και τα σημεία που εμείς βρήκαμε ενδιαφέροντα:

00   36° 49.643'N  25° 51.766'E  Κατάπολα κεντρικό λιμάνι, επίνειο της Χώρας (Κάτω Πόλη)
002 36° 49.239'N  25° 52.218'E  Φράγμα Καταπόλων
01   36° 49.756'N  25° 51.966'E  Άμμος η αμμουδιά στο κέντρο του κόλπου Καταπόλων.
02   36° 49.936'N  25° 51.626'E  Τρεις Ιεράρχες /Ξυλοκερατίδι /Νεκροταφείο μικρή βοτσαλιά
031 36° 50.149'N  25° 51.516'E  αρχή μονοπατιού για Ξωκλήσι Άγιου Παντελεήμονα
032 36° 50.031'N  25° 51.335'E  Ξωκλήσι Άγιου Παντελεήμονα, μονοπάτι, περπάτημα 400 μ
03   36° 50.088'N  25° 51.324'E  Άγιος Παντελεήμονας μικρή αμμουδιά με βράχια, μονοπάτι
04   36° 50.177'N  25° 51.203'E  Μαλτέζι  οργανωμένη αμμουδιά, με καΐκι ή 20 λεπτά περπάτημα.
05   36° 50.172'N  25° 50.830'E  Πλάκες στον ομώνυμο όρμο. Βράχια…
051 36° 50.167'N  25° 50.360'E  Φάρος Καταπόλων
06   36° 50.860'N  25° 51.175'E  Γλυφάδα στον όρμο Βλυχάδα 60 λεπτά μονοπάτι από Ξυλοκερατίδι
07   36° 51.337'N  25° 52.468'E  Κρυονέρι  (από τη θάλασσα)
08   36° 52.726'N  25° 55.850'E  Άγιος Παύλος βοτσαλιά που εισχωρεί στην θάλασσα.
091 36° 53.082'N  25° 55.229'E  Νικουριά 1.1 στο νησάκι απέναντι από Άγ.Παύλο 1 μεγάλη 2 μικρές
092 36° 52.932'N  25° 55.081'E  Νικουριά 1.2 στο νησάκι απέναντι από τον Άγιο Παύλο
093 36° 52.894'N  25° 55.042'E  ξωκλήσι Παναγίας στο νησάκι απέναντι από τον Άγιο Παύλο
094 36° 52.841'N  25° 54.970'E  Νικουριά 2 στο νησάκι απέναντι από τον Άγιο Παύλο
095 36° 52.813'N  25° 54.839'E  Νικουριά 3 στο νησάκι απέναντι από τον Άγιο Παύλο

096 36° 52.202'N  25° 56.951'E  Άγιος Νικόλας στον ερειπωμένο οικισμό Ασφοντυλίτη, ταβερνάκι.

10   36° 53.775'N  25° 58.132'E  μικρή βοτσαλιά, κάτω από τον δρόμο, 150μ από Sea House.
110 36° 54.145'N  25° 58.514'E  Αιγιάλη (ή Γιάλη, το 2ο λιμάνι), στην άκρη, μικρός ανεμόμυλος.
11   36° 54.258'N  25° 58.661'E  Αιγιάλη (Όρμος) μεγάλη σε μήκος αμμουδιά μετά το λιμάνι.
111 36° 54.420'N  25° 58.851'E  Αιγιάλη, πρατήριο καυσίμων ΕΛΙΝ
112 36° 53.983'N  26° 00.104'E  Λαγκάδα, Μαχός, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, θέα, από μονοπάτι.
113 36° 54.206'N  25° 59.697'E  Λαγκάδα, ξωκλήσι Αγ.Τριάδας σφηνωμένο σε βράχο σκαλιά, θέα
114 36° 54.319'N  25° 59.741'E  Λαγκάδα, χώρος στάθμευσης
115 36° 54.381'N  25° 59.955'E  Λαγκάδα, χώρος στάθμευσης
116 36° 54.404'N  26° 00.000'E  Λαγκάδα, χώρος στάθμευσης
117 36° 54.487'N  25° 59.795'E  Λαγκάδα, ξωκλήσι Προφήτη Ηλία στο φαράγγι του Αρακλού

118 36° 54.800'N  26° 00.352'E  Λαγκάδα, από μονοπάτι, Παναγιά Επανωχωριανή
119 36° 54.996'N  25° 59.023'E  Θολάρια, χώρος στάθμευσης
36° 55.303'N  25° 58.720'E  μονοπάτι προς Μικρή Βλυχάδα Αρχαία Αιγιάλη στο ύψ. Βίγλα
12   36° 54.451'N  25° 58.492'E  Φωκιότρυπα (η δεξιά πλευρά της Αιγιάλης)
13   36° 54.507'N  25° 58.281'E  Λευρωσσός/Λεβροσσός όμορφη αμμουδιά 10 λεπτά σε μονοπάτι.
14   36° 54.491'N  25° 57.999'E  Ψιλή Άμμος αμμουδιά, καΐκι ή 10 λεπτά περπάτημα από Λευρωσσό.
15   36° 54.490'N  25° 57.796'E  Χόχλακας περπάτημα από την Ψιλή Άμμο
151 36° 54.635'N  25° 57.378'E  Ερείπια παλ.φάρου (και άσχημος νέος) στο ακρωτήριο Πούντας
16   36° 55.453'N  25° 58.656'E  Μικρή Βλυχάδα βοτσαλιά βόρ.μονοπάτι 40’ από Θολάρια μονοπ.15
17   36° 55.573'N  26° 00.110'E  Μεγάλη Βλυχάδα βοτσαλιά βόρ. 1,5 ώρα από Θολάρια μονοπάτι 16
171 36° 55.019'N  26° 01.461'E  ξωκλήσι Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, μονοπάτι από Λαγκάδα, θέα
172 36° 54.546'N  26° 02.482'E  ξωκλήσι Σταυρού, μονοπάτι από Λαγκάδα, θέα
174 36° 53.832'N  26° 02.654'E  ερείπια μεταλλείων βωξίτη. Από τη θάλασσα.
175 36° 54.350'N  26° 01.591'E  κορυφή Κρούκελλου (ή Κρίκελλου) 823μ.

Διαβάζω στο διαδίκτυο: Οι απότομοι ορεινοί όγκοι του Κρίκελα ήταν καλυμμένοι ως το 1835 από πυκνό δάσος «εκ δρυών, πρίνων, αγριοκυπαρίσσιων (φειδών καλουμένων υπό των εγχωρίων) και ετέρων αγρίων δένδρων». Η φυσική αυτή βλάστηση για αιώνες τροφοδοτούσε το νησί με ναυπηγική ξυλεία, αλλά τη συγκεκριμένη χρονιά καταστράφηκε από πυρκαγιά που έκαιγε επί είκοσι ημέρες!

18   36° 52.980'N  25° 58.925'E  όρμος Σπαρτί
19   36° 52.690'N  25° 58.388'E  Χάλαρα βότσαλα πλάκες από θάλασσα ή 2 ώρες Ασφοντυλίτη μ.17
201 36° 50.768'N  25° 55.396'E  Ασκηταριό στα Κάψαλα σύμφωνα με τον χάρτη Topo Ανάβασης
202 36° 50.714'N  25° 54.739'E  ξωκλήσι Προφήτη Ηλία 702μ όχι η ψηλότερη κορφή, θέα...
203 36° 50.228'N  25° 54.126'E  θέα προς την Χώρα, στον κεντρικό δρόμο

20   36° 50.036'N  25° 54.759'E  βοτσαλιά κάτω από τη Μονή Χοζοβιώτισσας.
Οι παραλίες του Μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας:

205 36° 50.068'N  25° 54.563'E  Μονή Χοζοβιώτισσας ανηφορικό καλντερίμι με 350 (?) σκαλοπάτια, 15-20 λεπτά ανάβαση. Ανοιχτή από 8:00-13:00 το πρωί και 17:00-19:00 το απόγευμα.

206 36° 49.941'N  25° 54.135'E  Ανατολικός χώρος στάθμευσης στην Χώρα της Αμοργού.
207 36° 49.845'N  25° 54.067'E  Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Αμοργού.
208 36° 49.930'N  25° 53.762'E  Δυτικός χώρος στάθμευσης στην Χώρα της Αμοργού.
21   36° 49.537'N  25° 54.354'E  Αγία Άννα μικρή γκρι άμμος βράχια από το "Απέραντο Γαλάζιο"
22   36° 49.478'N  25° 54.357'E  βοτσαλιά, δεξιά από την Αγία Άννα, κάτω από το parking
23   36° 49.290'N  25° 54.325'E  Καμπί μικρή γκρι βοτσαλιά από Αγ.Άννα δύσβατο μονοπάτι.
241 36° 49.208'N  25° 53.718'E  Χλωροβούνα (322μ) δρόμος, θέα στη Χώρα και στην γύρω περιοχή
242 36° 48.508'N  25° 52.616'E  Μονή Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη ή Βαρσαμίτη
24   36° 47.841'N  25° 52.744'E  όρμος Μερσύνης
25   36° 47.181'N  25° 49.636'E  Μούρος μονοπ.300μ ταβέρνα χοντρ.γκρίζα άμμος βότσαλα βράχια
26   36° 46.913'N  25° 49.090'E  Αμμούδι, χωματόδρομος και 30 λεπτά (μονοπάτι 14) από Αρκεσίνη
261 36° 47.513'N  25° 48.053'E  Αρκεσίνη, Πύργος Αγίας Τριάδας (ή πύργος του Βασίλη)

«Το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο της Αμοργού, καθώς και ο καλύτερα σωζόμενος πύργος αυτού του τύπου στις Κυκλάδες. Πρόκειται για μια οχυρωμένη οικία που αποτελείται από έναν ορθογώνιο πύργο (σωζόμενο ύψος 5,60 μ.) και μια αυλή διαστάσεων 25,31 × 11,40 μ. Το μνημείο, γνωστό ήδη από το 19ο αιώνα χάρη στο Βαυαρό ελληνιστή Λουδοβίκο Ρος, δεν έχει ανασκαφεί. Στην αυλή διαφαίνονται τοίχοι που ορίζουν διάφορα δωμάτια, ενώ από το εσωτερικό του πύργου γνωρίζουμε μόνο την ύπαρξη μιας λίθινης κλίμακας που οδηγούσε στον πρώτο όροφο, καθώς και μερικά τριγωνικά παράθυρα και δύο ερμάρια. Τα κινητά ευρήματα μαρτυρούν ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο πύργος ήταν σε χρήση από την 3η χιλιετία π.Χ. ως τους Νεότερους χρόνους. Ο ίδιος ο πύργος χρονολογείται κατά προσέγγιση στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Στα ανατολικά του βρέθηκαν λείψανα αγροικιών που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. ως τον 7ο αι. μ.Χ., καθώς και ένα κτηριακό συγκρότημα των Νεότερων χρόνων, επίσης αγροτικού χαρακτήρα». Περισσότερες πληροφορίες εδώ…

27   36° 47.611'N  25° 44.604'E  Καλοταρίτισσα απάνεμη οργανωμένη αμμουδιά, όμορφη από ψηλά
281 36° 48.128'N  25° 44.772'E  Γραμβούσα 1 στο νησάκι απέναντι από την Καλοταρίτισσα, λευκό ψιλό βότσαλο. Με καραβάκι κάθε μισή ώρα από Καλοταρίτισσα.
282 36° 48.235'N  25° 44.914'E  Γραμβούσα 2 μικρή παραλία πίσω και κάτω από το ξωκλήσι της Παναγιάς Γραμβούσας με καραβάκι.
29   36° 47.334'N  25° 45.404'E  Λίβερος μικρός κόλπος με τα απομεινάρια του «Ολυμπία» που ναυάγησε εκεί στις 13-02-1980 . Βατό μονοπάτι 10-15 λεπτά.
  .
A surprise to the passengers arises as the wreck of the boat Olympia appears. Located in the small golf of Livero, this boat was driven there ashore back in 1979, coming from Cyprus, and without any human loss. A tug boat the Matsas Star tried unsuccessfully to pull the Olympia out of the golf and since then this ship wreck is part of the island’s history.

30   36° 47.765'N  25° 45.997'E  Παραδείσια αμμουδιά με βότσαλα, μικρό μπιτσόμπαρο.
31   36° 48.345'N  25° 47.001'E  Μαύρη Μύτη ή Κάτω Κάμπος (Παναγιά) άμμος και βράχια
311 36° 47.926'N  25° 49.125'E  Βρούτσης μονοπ.προς Αϊ Γιάννη Αποκεφαλιστή, Παν.Καστριανή
312 36° 48.583'N  25° 49.039'E  Παναγιά Καστριανή πιο κάτω τμήματα τοίχους μον. από Βρούτση.
32   36° 48.589'N  25° 50.764'E  Άγ.Σαράντα, βοτσαλιά, μον.από Αγ.Θέκλα μέσω  εκ.Αγ.Σαράντα
33   36° 48.842'N  25° 50.992'E  Τυροκόμος βοτσαλιά, με τα πόδια από Αγία Θέκλα ή τις Λεύκες
332 36° 49.258'N  25° 51.684'E  χωματ.απέναντι από ξωκλ.Σταυρού ερείπια αρχαίας Μινώας θέα
34   36° 49.004'N  25° 51.201'E  Φοινικιές, αμμουδιά  χωματ.από Λεύκες, ευθεία από ξωκ.Σταυρού
35   36° 49.635'N  25° 51.025'E  Άγιοι Ανάργυροι βότσαλα, πέτρες, βράχια την πιάνει ο βοριάς
36   36° 49.685'N  25° 51.039'E  Άγιος Ιωάννης μπροστά στο εκκλησάκι
37   36° 49.633'N  25° 51.354'E  Παναγιά βότσαλα, πέτρες, βράχια την πιάνει ο βοριάς

Οι Αμοργιανοί ηθελημένα ή μη, μπέρδεψαν την Ερατώ τη μούσα της λυρικής ποίησης και των ύμνων, προστάτιδας του έρωτα και του γάμου – το άγαλμα της οποίας κοσμούσε μαζί με τις άλλες 8 μούσες από το 1934 την πλατεία Ομονοίας – με την Καλλιόπη! Έφτιαξαν ακριβώς πίσω από το άγαλμα, στην είσοδο του κόλπου των Καταπόλων, τις εγκαταστάσεις της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Άσπες!

38   36° 49.612'N  25° 51.591'E  Κάτω Ακρωτήρι μικρή αμμουδιά με λίγες ψάθινες ομπρέλες
00   36° 49.643'N  25° 51.766'E  Κατάπολα (λιμάνι)

Άλλα λινκς...
http://www.amorgos-island.gr/gr/
http://www.amorgos.com/el/
http://www.travelplorer.gr/ViewTravelGuide.jsp?guide_id=289
http://www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=13572

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου